Wat schafte de schaakpot vandaag, zo net voor de eerste rustdag? Op één balletje na niet veel soeps, en dat op een bedje van remises. Giri liep tegen Vachier-Lagraves Grünfeld op en de Fransman koos na 30 zetten en een zwakke d-isolani voor herhaling van zetten. Alekseenko liet een kansrijk loperoffer op g6 aan zijn neus voorbijgaan maar hield verder wel stand tegen Nepomniachtchi. Ook Grischuk en Wang konden, in een zijvariant van het Russisch, geen afstand nemen, al deden ze er wat langer over. Voor het balletje in de soep zorgde Ding, die na twee nullen weer opveerde, ten koste van een absoluut niet denderend spelende Caruana, die in een Slavische partij met het verrassende 9…e5 (i.p.v. 9…c5) afkwam en voorts tal van suboptimale zetten deed, blunders incluis. Pijn aan de ogen! Dat maakt twee favorieten (op de foto in een wat jongere versie) met de voeten op de grond, alles moet nog gebeuren en alles kan nog. Maar nu eerst: rust!
Het vreemde aan de partij van Ding en Caruana was dat Caruana de eerste 17 zetten speelde zonder denken. Computer voorbereiding, zou je dan denken. Maar de stelling die daarna op het bord stond was al erg bedenkelijk voor zwart.
Inderdaad, bizar. Wou hij Ding helemaal uittellen, en dacht hij dat die in deze variant wel zou kraken? In no time 17 zetten aframmelen, twee pionnen geven voor een resem aanvallende opties, Ding die na 16 zetten nog maar 16 minuten had, daar moeten kansen in gezeten hebben, zou je denken, maar ook de computer zag ze niet echt. Niettemin, mogelijk was 21…Dxc5 de zet waar het echt mis ging lopen: 21…Te5 zag er kansrijker uit. Opvallend echter, want die stelling moet hij toch vooraf op het bord hebben gehad, was dat hij niet één keer maar verschillende keren een mindere zet deed, alsof hij de stelling toch niet zo in de vingers had dan je zou verwachten na een diepgaande voorbereiding. Was hij zo zeker van de bedoelde stelling dat hij gedacht had “de rest vind ik wel voor het bord”? Dat was dan goed mis. We horen hem er nog wel over, ik ben wel heel benieuwd naar zijn uitleg.
Als na 17 zetten een erg bedenkelijke stelling voor zwart zou zijn ontstaan,zal het wel geen computervoorbereiding geweest zijn…
Hangt ervan af. Caruana speelde z’n 16de en 17de zet (P via f8 naar g6) erg snel, dus dat moet hij wel vooraf gezien hebben, maar Stockfish vindt dat geen goede keuze. Maar Ding reageert ook niet goed en dan pas begint Caruana na te denken. De stelling is dan nog niet (of niet meer) bedenkelijk, eerder gelijk. Op zet 21 verzuimt hij om 21…Te5 te spelen, waarna de witte dame continu kan worden aangevallen: zwart heeft remise vast, tenzij wit de dame offert voor een paard (twee pionnen had hij al). Bijzonder weinig, denk ik, bescheiden schaker, dan, maar Stockfish ziet wit niet verliezen. Maar na 21…Dxc5 verslechtert de zwarte stelling zienderogen, ook omdat Caruana meer dan eens een mindere zet doet (Ding doet het trouwens ook niet zo perfect). Dat is natuurlijk al lang geen voorbereiding meer …
De vraag is wel: waarom speelt iemand 17 zetten à tempo met daarin een dubbel pionoffer, als de stelling objectief (Ding profiteert er op dat moment niet van, maar goed) eerder bedenkelijk is dan kansen biedt? Misschien wil Caruana het links of rechts zelf wel eens uitleggen, maar dit was, wat hem betreft, niet de partij van een favoriet …
Correctie: “…tenzij wit de dame offert voor een paard (twee pionnen had hij al)” klopt niet helemaal. Zwart heeft immers niet teruggeslagen op c5 en heeft dus ook nog een loper geïnvesteerd. Volgens de analyse moet hij later ook nog een paard geven om de witte centrumpionnen te neutraliseren en dan staat er een eindspel van D tegen P+2L en elk 5 pionnen op het bord.