Terwijl u en ik nog in blijde (en langdurige) verwachting zijn van een eerste prik en corona intussen ook o.m. Engels speelt, de Britse variant weet-u-wel, leeft de internationale scène alvast weer op, zij het vooral wat plannen maken betreft. Zo viel dezer dagen de melding in de digitale bus dat de Grand Chess Tour (of GCT) terug is, voor de editie 2021. Nu ja, dat zal nog moeten blijken, want het eerste deeltornooi zou plaatsvinden in de eerste helft van juni, en dat is pas over een maand of vijf. Tijd zat om de hoop te mogen koesteren dat ook het schaakleven dan weer bruist en bloeit.
Vorig jaar was het niks, omdat de pandemie toesloeg nog voor er één zet was gespeeld (het eerste tornooi was voorzien voor mei, maar de hele GCT-zaak werd afgeblazen op 3 april). De 6de editie – 2020 rekenen we niet mee – is dus voor dit jaar, maar ze ziet er hetzelfde uit als de versie die vorig jaar in de steigers stond. Vijf tornooien, te weten twee klassieke en drie rapid-en-blitzevenementen, met tien ‘vaste klanten’, die bijna altijd meedoen, en tien ‘wilde kaarten’, die maar één keer deelnemen. Net zoals vorig jaar was voorzien, toen vanwege de drukke kalender (met kandidatenfinale en WK-tweekamp ingepland), is er geen finaletornooi (gewoonlijk London Chess Classic). De winnaar is degene met de beste totaalscore. _LEESMEER_
Na de uitgebreide versie in 2019 (zeven tornooien plus een finaleluik) is men dus iets afgeslankt, omdat er al genoeg te doen was. Corona heeft er voor dit jaar wellicht weinig mee te maken, want ook nu is er méér dan anders: er resten bv. nog een halve kandidatenfinale en een volledige WK-tweekamp. Maar wat in 2019 nog werd afgedaan met “een jaartje overslaan” is intussen wel vaste prik geworden: het Belgische luik, “Your Next Move Leuven”, telkenjare in het fraaie Voirste huys* van de Vlaams-Brabantse hoofdstad, is zijn plaats kwijt. Jammer, maar dat 2019 voor het Leuvense GCT-luik de “Kroniek van een aangekondigde dood”** zou inluiden, hadden we toen eigenlijk al wel in de gaten. Ergo, tenzij u niet maalt om een (gemakshalve: coronaloos) reisje naar Parijs of (veel) verder weg, kunt u de GCT niet van dichtbij meemaken.
Waar kan dat wel? We starten met de Superbet Chess Classic, van 3 t/m 15 juni, in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Klassieke formule, zoals de naam al aangeeft. Meteen daarna is Paris Rapid & Blitz aan de beurt, van 16 t/m 23 juni. Gaststad en land hoef ik u wel niet te vertellen. ’s Zomers, en m.b. van 5 t/m 12 juli, volgt dan Croatia Rapid & Blitz in Zagreb, de hoofdstad van het land dat wij als Kroatië spellen. Het 3de en laatste snelschaakluik, Saint Louis Rapid & Blitz, heeft een maandje later plaats, van 9 t/m 16 augustus, in deze schaakstad par excellence in (maar geen hoofdstad van) Missouri, VS. Saint Louis levert van 16 t/m 28 augustus ook het laatste GCT-luik en meteen het 2de klassieke, met de vermaarde Sinquefield Cup.
Zoals boven gezegd zijn er tien ‘vaste’ of reguliere deelnemers: die doen sowieso mee aan de twee klassieke tornooien (Superbet en Sinquefield Cup) en verder aan twee van de drie rapid-en-blitztornooien. De tien wild cards treden elk in één van die snelschaakevenementen aan. Voorlopig is alleen die vaste groep bekend. De GCT-luitjes rangschikken de spelers volgens hun URS (universal rating system), ik hou het bij het klassiek(e) FIDE-ELO:
1 Fabiano Caruana, VS, 2823 (2)
2 Liren Ding, CHN, 2791 (3)
3 Ian Nepomniachtchi, RUS, 2789 (4)
4 Maxime Vachier-Lagrave, FRA, 2784 (5)
5 Levon Aronian, ARM, 2781 (6)
6 Alexander Grischuk, RUS, 2777 (7)
7 Shakhriyar Mamedyarov, AZE, 2770 (8)
8 Wesley So, VS, 2770 (9)
9 Teimour Radjabov, AZE, 2765 (10)
10 Anish Giri, NED, 2764 (11)
Oftewel de nummers 2 t/m 11 op de wereldranglijst. Nummer 1 mist u: Magnus Carlsen laat deze kelk (het zal wel) aan zich voorbijgaan (met het oog op WK-preparatie?) en ook Hikaru Nakamura bedankte. In hun plaats kwamen nummers 7 en 9 van het lijstje, zodat in totaal drie van de 10 deelnemers uit recent elkaar bevechtende landen stammen. De deelnemers van de wildekaartengroep worden later bekendgemaakt.
And now for something completely different… Morgen (of als u dit morgen leest: vandaag) start in Wijk aan Zee de 83ste editie van Tata Steel Chess, zij het enkel met een Mastersgroep. Voor zover nu bekend, wordt er geen publiek toegelaten, gelet op het feit dat de toestand in Nederland recent veeleer verslechterd is dan verbeterd. Het tornooi is wel te volgen via de livestreampagina van de tornooiwebsite: https://tatasteelchess.com/live-stream/
—
* Foto: Stadhuis van Leuven, destijds (halverwege de 15de eeuw) Voirste huys voor het deel dat grenst aan de Grote Markt.
Disclaimer: Foto (Louvain, Hôtel de Ville) Door EmDee – Eigen werk, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77501460
** Eén van die parels van de Colombiaan Gabriel Garcia Márquez (Nobelprijs Literatuur in 1982), uitermate warmpjes aanbevolen (al gaat er voor mij niets boven zijn Honderd jaar eenzaamheid).