Het zal u niet onbekend zijn dat er in deze periode van het jaar traditioneel, naast Tata Steel, nog een tornooi van wereldformaat aan de orde is, m.n. in het kader van het Gibraltar International Chess Festival. Vorig jaar ging het niet door, nu komt er een sterk gewijzigd evenement. De klassieke Gibraltar Masters, een open tornooi, Zwitsers formaat, over 10 ronden, wordt vervangen door een Battle of the sexes. Iets dergelijks bestond al wel, maar als nevendingetje en op één avond. Deze keer is het menens. _LEESMEER_
Er zijn twee teams samengesteld, één van mannen en één van vrouwen, die elkaar zullen bekampen in 10 ronden, d.i. 100 partijen. Omwille van het evenwicht is het ELO-gemiddelde van beide teams ongeveer gelijk: de mannen 2460, de vrouwen 2450. Dat is best fair, kun je zeggen, maar het bizarre effect is dat de eerste groep vooral bestaat uit nobele onbekenden, terwijl de tweede vooral bekend volk in de rangen heeft. Bij de dames heb ik, als ik me niet vergis, nog niet eerder gehoord van de Israëlische Efroimski (voornaam Marsel, nota bene) of de Indonesische Sundakar, maar Cramling, Mariya Muzychuk, Abdumalik, Mammadzada, Stefanova, Sebag, Girya en Houska passeerden hier allemaal al (minstens) een aantal keren de revue. Van de heren ken ik (nu ja, kennen) enkel Bellahcene en ik vermoed ook Rosen, maar wie zijn toch Brunello, Cheng, Krysa, Haria, Csonka, Gallagher, Bwalya en Nezad? Enfin, de teams zijn elkaar waard, zegt ELO ons, maar ergens zou ik het wel fijn vinden als de vrouwen dit wonnen.
Vandaag de eerste ronde. Het heeft niet veel zin, als de ene helft van het veld uit onbekenden bestaat, om uit te zoeken welke partijen als belangrijker of “topper” zouden kunnen gelden: eigenlijk zijn ze allemaal redelijk gelijkwaardig, aangezien de ELO’s (gemiddeld althans) redelijk overeenkomen. Niet dat je geen verschillen krijgt, bv. een “sterke” man tegen een “zwakke” vrouw, of omgekeerd, maar dat is dan net geen topwedstrijd. Muzychuk (2539) tegen Cheng (2550) zou dat dan wel zijn, want dat zijn de hoogste ELO’s van elk team, maar die zaten niet tegenover elkaar vandaag. Cramling (2452)-Bellahcene (2512) komt wellicht in aanmerking. De onvolprezen Zweedse, 58 intussen, heeft adelbrieven om U tegen te zeggen, en Bellahcene heeft een iets hoger ELO en is één van de “sterkste” mannen. Daar kun je dus naar uitkijken.
De dames hadden allen wit vandaag, wel zo handig, en buitten dat voordeel dan ook fijntjes uit. En ja hoor, Cramling was bij het triomferende vijftal, klasse! Ook Sukandar (Brunello), Girya (Gallagher) en Efroimski (Rosen) wonnen, terwijl Houska (Csonka) verloor. Dat is meteen 4-1 voor de dames, bij 5 remises. Als het lukt – Tata Steel is er ook nog – volgt later nog een verslagje van hoe het beide teams verder vergaan zal zijn.