Yoo wadde!

Avatar foto

DoorHerman Callens

okt 18, 2024 165 views

Yoo wadde!

Mijn favoriete quote uit alvast de eerste Harry Potter-film is wanneer Hermione haar twee kompanen Ron en Harry de les leest, nadat ze alle drie op het nippertje aan de driekoppige monsterhond Fluffy waren ontsnapt:  

Now, if you two don’t mind, I’m going to bed before either of you come up with another clever idea to get us killed. Or worse, expelled.

Letterlijk is dat “uitgesloten” of “weggestuurd”, en in de film zoveel als “van school gestuurd” (ondenkbaar voor Hermione), maar in het geval van Christopher Yoo in het Amerikaans kampioenschap is het: uit het tornooi gezet. De 17-jarige Yoo was zo gefrusteerd na zijn nederlaag tegen Caruana dat hij het notatieformulier in stukken trok bij het afscheuren, en vervolgens vakkundig verfrommelde, waarna hij de zaal uit stormde en daarbij een videografe in de rug aanliep* [*zie UPDATE onder]. De organisatoren waren er als de kippen bij om de vrouw te helpen, en zelfs de politie te contacteren, en de hoofdscheidsrechter besloot kort nadien om Yoo uit het tornooi te zetten en al zijn partijen te annuleren. Hij mag de Saint Louis Chess Club ook niet meer binnen. Daarmee is de jonge Amerikaan, na de 22-jarige Kirill Shevchenko, de tweede (top)schaker in nog geen week die uit een lopend tornooi wordt gezet. Om een andere reden weliswaar: Shevchenko werd uit het Spaanse teamkampioenschap gegooid vanwege kennelijke valsspelerij (telefoon op toilet, overmatig toiletbezoek, …). Enfin, onze edele sport komt weer leuk in het nieuws …

*UPDATE: Het was niet zomaar aanlopen, maar een heuse uithaal naar/aanval op de vrouw (geen man, dus, zoals ik eerst schreef) in kwestie. Onder meer Aronian heeft de beelden nadien gezien en vond die bepaald schokkend: “I saw the video and it’s awful. It was a well-prepared punch to a completely innocent person.” Hij noemde de reactie van de club nog zeer mild, gelet op de aard van het gebeurde.  

2 reactie op “Yoo wadde!”
  1. Nog niet meegemaakt dit. Wel eens dat mijn tegenstander geen hand gaf en zijn stukken op het bord smeet.
    Ook mooi 🙂

  2. Mark, het is zelfs nog een stuk erger dan ik eerst schreef, zie de update in/onder het artikel.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *