Het gebeurde al eerder dat SKOG 1 zijn ELO-overwicht niet kon omzetten in een zege en dat was ook het geval tegen Wetteren 3. Of hoe relatief ELO-punten kunnen zijn. Met een 3-3 gelijkspel sluit SKOG 1 de heenronde af met 6/10, twee puntjes achter de leider en vier punten boven de degradatiezone. Het ligt weer dicht bij elkaar dit jaar, maar de vooruitzichten zijn zeker niet slecht.

Jan haalde in de opening twee varianten door elkaar en moest kiezen: een pion geven voor tegenspel met de lichte stukken of zijn koning laten bestoken door wits loperpaar. Hij koos voor het eerste en dat pakte goed uit. Wit raakte opgezadeld met een dubbelpion, waardoor zijn materieel voordeel minimaal werd, en toen zwart met een paardmanoeuver wits witveldige loper wist af te ruilen werd de vrede getekend. 0,5-0,5.

Nikolaas mocht in de Reti-opening een ‘home cooking’ variant op het bord zetten, die hij jaren eerder samen met Dries had bestudeerd. Zwart meende zijn fianchettoloper te mogen ruilen voor een paard om zo een kwaliteit te winnen, maar overzag daarbij een ondekbare mataanval. Hij had nog één valletje in petto, maar daar trapte Nikolaas niet in. 0,5-1,5, maar daarna was het lang wachten. Michiel had een veelbelovende stelling met wit, Dries stond positioneel beter, Bart moest al snel een moeilijk gelijke-lopereindspel verdedigen en Pascal werd na pionverlies gaandeweg opgepeuzeld, hoezeer hij ook zijn trukendoos bovenhaalde. Konden we onze voorsprong vasthouden?

Wat te verwachten was gebeurde: Pascal kreeg geen tegenkansen meer en moest in de nederlaag berusten. Maar – en dat was niet verwacht – ongeveer gelijktijdig ging Michiel in de fout. Hij won wel een pion en had een mataanval, maar hij overzag dat zwart zijn paard kon pakken en de aanval alsnog kon afslaan. Michiel deed met twee pionnen voor het stuk nog wat hij kon, maar na dameruil maakte zwart het eenvoudig af. Plots stonden we dus 2,5-1,5 achter. Dries’ tegenstander offerde op dat moment zijn loper om een vork op toren en dame te zetten en twee pionnen binnen te rijven. Objectief gezien klinkt dat als dat een goede zaak, maar zwart had de kracht van wits loperpaar onderschat. Dries nam de zwarte koning met beide lopers onder vuur, gooide er nog een paar zware stukken bij en 2,5-2,5. Het was dan nagelbijtend wachten op het resultaat van de laatste partij. Bart had wit en kreeg onderstaande stelling op het bord. Wat is de eenvoudigste weg voor wit naar remise?

3 reactie op “Wetteren 3 – SKOG 1: 3-3”
  1. Lxh6 en dan met de koning naar het hoekje : daar kan de loper van de zwarte velden hem niet verjagen ?

  2. Het bord ligt verkeerd :).
    En ik zal de stelling van een 5-tal zetten voordien doorsturen, daar is het iets moeilijker om te zien.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *