Afscheid van Willem

Avatar foto

DoorJan T'Sas

apr 1, 2018 186 views

We vernemen dat Willem Hajenius vrijdagavond op 73-jarig leeftijd overleden is. Een longinfectie is hem, na een strijd die vijf weken heeft geduurd, fataal geworden. We herinneren ons Willem boven alles als een bijzonder sportief, charmant en sympathiek man maar ook als auteur van verschillende schaakboeken (waaronder het schitterende pionneneindspelboek 'Veldjes tellen'). Willem speelde vooral bij Mechelen, maar we herinneren ons heel goed de jaren die hij met veel (en ook tot ieders) plezier bij onze club doorbracht. De schaakwereld verliest een van zijn beste vrienden. Onze deelneming gaat naar al wie hem liefhad, in de eerste plaats zijn familie _LEESMEER_

Willem kwam geregeld in de pers. Een mooi interview vind je hier:

http://www.dubbelschaak.nl/column/schaakridder/interview-met-willem-hajenius/

8 reactie op “Afscheid van Willem”
  1. Verschrikkelijk bericht. Toevallig speelde ik lang geleden eens 9 dagen in een toernooi te Freudenstadt, waar ook Willem deelnam. Een hele leuke herinnering was dat, van een vriendelijk en creatief man, een heerlijke adept van ons geliefde schaakspel. Ik bezit behalve Veldjes tellen ook ’t Amusement van zijn hand, pareltjes ! Ik wens zeker naar zijn begrafenisdienst te gaan, even afwachten op berichten waar en wanneer, zelfs met het openbaar vervoer.

  2. De eerste keer dat ik Willem ontmoette was toen hij in een simultaan tegen Karpov in de gebouwen van Gazet van Antwerpen speelde en hem op remise hield. Het moet ergens eind jaren ’80, begin jaren ’90 zijn geweest. Pas vele jaren later toen hij lid werd van SKOG, leerde ik hem beter kennen.
    Willem was zo iemand waarvan je na een partij niet kon opmaken of hij gewonnen of verloren had. Belangrijker voor hem was de kwaliteit van de partij zelf. De jaren dat hij bij SKOG speelde, keek ik altijd enorm uit naar onze onderlinge partij. We wisten allebei dat het weer vuurwerk zou worden en een schitterende partij zou opleveren. Een mooi staaltje daarvan was deze partij. We zullen hem missen.

  3. Een typische foto van Willem achter het schaakbord: zichtbaar genietend van het spelletje en ook zijn flesje sportdrank stond steevast binnen handbereik. Overal waar hij kwam was hij, door zijn warme persoonlijkheid, zeer gewaardeerd door zijn collega-schakers. Zo ook in Aalst, waar hij, samen met een aantal skoggers, jaarlijks van de partij was op het Ajuinentoernooi, wat hij overigens won in 2007. Ook daar zal hij gemist worden. Slaap zacht, El Capitan!

  4. Heel boeiende partij,die tussen jou en Willem Hajenius,Pascal !

  5. Gisteren woonde ik de afscheidsdienst bij, in een crematorium te Zemst-Cargovil, vlak voor Vilvoorde. Behalve familie, vrienden en kennissen waren er zeer veel schakers aanwezig in de allereerste plaats van de Mechelse natuurlijk maar ook van diverse andere clubs. In naam van het bestuur en de leden van schaakkring oude god overhandigde ik een rouwtelegram aan de familie. De dienst werd opgeluisterd door een monumentale reeks dia’s van Willem’s geboorte tot aan zijn overlijden, en waarbij Willem’s zoon een geïnspireerde homilie ten beste gaf, redelijk ontroerend allemaal. Wij zijn blij en vereerd dat je een aantal jaren lid van onze club bent geweest, Willem, rust in vrede.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *