Altibox Norway 2018 Blitz

Avatar foto

DoorHerman Callens

mei 27, 2018 182 views

Vanmiddag begonnen ze eraan: het blitztornooi om te bepalen wie in het hoofdtornooi met wit mag beginnen (en dus één keer meer wit dan zwart zal hebben). Met 10 deelnemers ging het uiteraard ook over 9 ronden, en het nogal flitsende tempo bedroeg 3 minuten KO, met 2 seconden increment per zet. Wreed snel, if you ask me, maar dat doet u natuurlijk niet. Wat leverde het op? _LEESMEER_

De enigszins verrassende winnaar werd Wesley So, met 6/9, terwijl hij na 5 van de 9 ronden maar net 50% had. Met vervolgens drie zeges op rij en een remise als toetje verzekerde hij zich van de eerste plaats.

Op de 2de plaats, met 5,5/9, volgde ‘specialist’ Hikaru Nakamura, die zowat de hele tijd, alleen of met anderen, aan de leiding had gestaan maar na ronde 3 alleen nog maar remises had gesprokkeld. Voldoende om ergens bovenaan te eindigen, maar net niet voor eindwinst. Met gelijke punten maar volgens de scheidingsregels als 3de finishte oude (nu ja) krak Vishy Anand, die in dit soort zaken ook wel thuis is.

Solo 4de met 5/9 was de Onvermijdelijke, Magnus Carlsen, die in de vorige versies van het tornooi het blitzstuk gewoon pleegde te winnen, maar het deze keer enigszins liet afweten. Hij versloeg wel Caruana, je weet nooit waar dat goed voor is, maar kreeg wel een lel van een verder zwakpresterende Aronian.  

Voor de 5de en laatste plaats die recht gaf op een extra keer wit in het hoofdtornooi was er weer een ex-aequo, die scheidingscriteriagewijs in het voordeel uitviel van Shakhriyar  Mamedyarov – gisteren naar verluidt nog met razende tandpijn – voor nummer 6 Vachier-Lagrave en 7 Caruana, alle drie met 4,5/9.

Volledigheidshalve: op 8 eindigde Karjakin (3,5/9), op 9 Aronian (3/9) en op 10 Ding (ook 3/9), die volgens sommigen nog last zou hebben gehad van jet lag. Interessanter is dat de jonge Chinees intussen, in de live ratings, de 4de plaats inneemt, vóór Kramnik, en nog zo’n 2,5 punten verwijderd is van de magische 2800-ELO-grens. Uitkijken waar dat naartoe gaat!

Vanaf morgen vliegen ze er echt in. En weer treffen de twee WK-kemphanen elkaar in de eerste ronde: CarlsenCaruana. Krijgen we Russisch, of speelt de champ iets aparts?

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *