Aronian triomfeert!

Avatar foto

DoorHerman Callens

sep 27, 2017 200 views

Dat ging effe snel, die World Cup-tiebreakfinale daar in Tbilisi. In de eerste rapidpartij opende Aronian de score, na een op z’n zachtst toch wel teleurstellende partij van Ding. Het begon met een aantal onnauwkeurigheden na een zet of vijftien. Aronian leek ervan te gaan profiteren maar hij vond niet altijd de goede voortzetting. Even later _LEESMEER_blunderde Ding zich echter opnieuw in de problemen en na een reeks van zwakke zetten en regelrechte missers ook in de totale vernieling. Als deze klap even hard is aangekomen als zijn vergooide winst in de eerste rapid van zijn halve finale tegen So komt het niet meer goed met de Chinese nummer één.

En het kwam ook niet meer goed. Toch had de 2de partij een merkwaardig verloop. Na een gelijkopgaand begin gaat Aronian in de fout en lijkt Ding alsnog de stand in evenwicht te kunnen gaan brengen. Bovendien heeft de Armeniër al veel tijd verbruikt. Enkele zetten later gooit Ding echter al z’n voordeel weg. Nog een zwakke zet en het voordeel gaat naar Aronian. Ding krabbelt terug, Aronian mist een betere voortzetting en we zwemmen weer in remisewateren. Even later een vreselijke blunder van Ding: het is nu wel voorbij. Nog een blunder en een normale zet er bovenop en de partij is uit. Game, set, match & World Cup!

Een mooi succes voor de Armeniër Levon Aronian, die het bovendien als een huwelijkspresentje kan  meenemen naar zijn aanstaande echtgenote, de Australische schaakster (WIM) Arianne Caoili, want op 30 september, jawel, over drie dagen, stappen beiden in Yerevan in het huwelijksbootje.

Is dit snelle resultaat (de tiebreak, niet het bootje, natuurlijk) nu verrassend? Niet als je bedenkt dat Aronian in de rapidratings zowat 100 punten meer had dan Ding. Anderzijds heeft die in de halve finale So, ook ruim hoger gerangschikt, toch aardig partij gegeven. Vergeleken met z’n sterkte in de klassieke partijen – hij verloor niet tijdens de World Cup – leek hij nu toch relatief zwakker uit de hoek te komen. Hoe dan ook, beide heren hebben voor spektakel gezorgd en, en passant, hun plaats in het kandidatentornooi verdiend. Dat wordt, met een verjongd maar sterk deelnemersveld (voor zover bekend en voorzienbaar), zonder twijfel een boeiend tornooi. Voor de laatste kandidatentickets is het nu eerst uitkijken naar het laatste tornooi van de Grand Prix-cyclus: Palma de Mallorca, 16-27 november 2017. Can’t wait!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *