Belgisch Jong Volk

Avatar foto

DoorHerman Callens

apr 24, 2019 593 views

Nog even terugkomen op het Belgisch Jeugdkampioenschap 2019 in Blankenberge dat zaterdag afliep en waarin ook twee van onze jeugdspelers aantraden. _LEESMEER_

Laten we beginnen met de vreemde eend in de bijt. Het eigenlijke jeugdkampioenschap telde 7 reeksen, van -8 tot -20, maar er was ook een IM-tornooi, waarin een vijftal tiener-IM’s zich konden meten met 4 volle 20’ers en een ‘oudje’ van bijna 40, voornamelijk buitenlands. Dat werd gewonnen door de 24-jarige Hongaar Gabor Nagy (2480 ELO) met  6,5/9, voor Rein Verstraeten (2370) en Daniel Dardha (2379) met 6/9. Hoe ‘meesterlijk’ het er soms aan toe ging, moge blijken uit de laatste ronde: op bord 1 had ‘men’ aan 7 zetten genoeg en op borden 2 en 3 aan telkens 12. Op bord 4 duurde het z’n normale tijd: 53 zetten en winst voor zwart, i.c. Daniel Dardha, well done! Bord 5 zag weer een remise, van ‘normaler’ gehalte dan die andere, want het was er eentje van 27 zetten. 

De eigenlijke reeksen dan, al is onze aandacht noodgedwongen selectief, omdat sommige namen ons bekender zijn dan andere. Het mag uiteraard niet gezien worden als een miskenning van wie onder onze persoonlijke aandachtsradar is gebleven. 

In de jongste (en gemengde) groep (-8) zegevierde Jens Cuyvers (°2011, Moretus Hoboken) met 8/9, één punt voor  Kaan Celiktas (°2011, KASK) en Mathijs De Groof (°2011, Turnhout). Opmerkelijk is dat Kaan in dit 22-koppig deelnemersveld de enige speler was mét ELO (1259), al is het niet onlogisch in die prilste fase van een jeugdige schaakcarrière.

Bij de -10 streden liefst 49 jongens om het goud in hun groep. Winnaar werd Mateo Plomp (°2009, Mercatel St.-Amandsberg) met 7,5/9, voor een drietal. Broer Luka, jaartje jonger, eindigde als 21ste. Hier had een kleine 30% van de deelnemers (al) een ELO-rating. Tussen de 11 meisjes kroonde Lotus Decraene (°2010, Tielt) zich met 8,5/9 tot kampioene, ex-aequo met Eloise Jortay (°2010, Crelel Luik) maar met een iets betere TB2. In de categorie mooie namen scoren ze beiden voor mij trouwens ook alleraardigst. Nog even wat familiale connecties (toevallig gespot): broer Merlijn en zus Jade (van Lotus) werden respectievelijk 21ste en 4de in de volgende categorie (-12).

Een nog grotere groep jongens (78) bij de tot-12-jarigen. Hier won Pjotr Cappan (°2007, LSV-Chesspirant) met 7,5 uit 9 voor een viertal. Diana Musabayeva (°2007, Mercatel St.-Amandsberg) triomfeerde bij de (23) meisjes, met de maximumscore. Niet geheel onverwacht, gelet op haar ELO-voorsprong op de anderen, maar je moet het nog doen ook, natuurlijk.

Nog eentje meer in de jongensgroep van -14: 79 deelnemers gingen met elkaar in de clinch voor de begeerde titel, of een leuk resultaat. Het leverde vooraan drie helden op met 7/9, die een zevental naaste achtervolgers afhielden: via TB1 werd Nils Heldenbergh (°2005, Crelel Luik) kampioen, voor Arne Nemegeer (°2006, Rapid Aalter) en Constantijn Beukema (°2005, Brasschaat), terwijl zus Izia 3de werd bij de -10. SKOG-flash 1: in deze groep figureerde ook ‘onze’ Maarten en dat deed hij zeer verdienstelijk, met 5/9 en een 34ste plaats. Bij de meisjes ging de eindzege naar Tyani De Rycke (°2007, LSV, Chesspirant), die haar groot ELO-overwicht met 9/9 vakkundig verzilverde, pardon, verguldde.

In de -16 groep werd Lev Akulov (°2003, Leopoldsburg) met 8,5/9 de beste van 41 deelnemers. Ook hier is een uitgebreid familiehoofdstukje mogelijk: zus Alicia werd 4de bij de -18, broers Mikhail, Vsevolod, Vladimir en Yaroslav werden respectievelijke 6de (-14), 59ste (-12), 8ste (-12) en 10de (-10). SKOG-flash 2: ‘onze’ Benjamin finishte hier met 2/8, niet kwaad voor een eerste ervaring op dit niveau. Bij de meisjes won (onze bekende) Daria Vanduyfhuys (°2003, KGSRL) alles en dus ook de titel. Ook zij was ELO-sterkste, maar minder uitgesproken dan de jongere winnaressen in de -12 en de -14. En zoals ik al zei: je moet het ook nog doen, zo’n 9/9. Broer Igor eindigde op een mooie 5de plaats in de -14.

Jongens -18 dan. Onvermijdelijk kom je (vroeg of laat) weer een Beukema tegen, in dit geval Jasper (°2001, Brasschaat), die met 7,5/9 en een vol punt voorsprong op 4 achtervolgers de titel pakte. Als ik niemand over het hoofd zie – Constantijn hadden we al in de -14 – was er ook nog Christiaan (°1999, Brasschaat), in de -20, met een 8ste plaats. Bij de meisjes slechts 9 participantes. Fleur Swennen (°2001, Neerpelt), relatief nipt hoogste ELO, toonde zich de sterkste met 7,5/9.

Tot slot de -20, in een gemengde groep, zij het nogal ongelijk: 20 jongeheren en 4 jongedames. In verhouding meer bekende namen hier (voor mij althans), maar ‘men’ draait ook al wat langer mee. De eindzege (met 7/9) was voor Arno Sterck (°1999, Kapelle-op-den-Bos) die ELO-gewijs zo’n beetje met kop en schouders boven de anderen uitstak. In punten volgde een ex-aequo, na TB1 was de volgorde Anthony Cristian Mitran (°2004, Brasschaat), die de -16 en -18 oversloeg, en Tamer Ismail (°2000, Deurne). Zij werden gevolgd door Deon Lee (°1999, Mechelen), die we toevallig een tikkeltje beter kennen, en Jorden Bratuszewski (°1999, Houthalen-Oost), die we eigenlijk nog niet kenden maar die evenveel punten behaalde.

3 reactie op “Belgisch Jong Volk”
  1. Ivm het “meesterlijke” resultaat tot even meegeven dat dit tornooi geslaagd is! Zowel Rein Verstraeten als Daniel Dardha behaalden een IM-norm. Dit is op zich opmerkelijk, maar toont wel aan dat de organisatoren (met de steun van de nationale en federale koepels) een passend deelnemersveld bijeen gekregen hebben. Niettemin dikke proficiat aan beiden voor deze prestatie.

    En op zich is het niet abnormaal of beschamend in een gesloten tornooi (als de prijzen verdeeld zijn) er enkele remises vallen. Vergelijk het met een clubkampioenschap waarin je 7 dagen na elkaar jezelf moet voorbereiden, motiveren en spelen. Het is dan begrijpelijk dat die laatste ronde de scherpte er af is, behalve natuurlijk voor wie nog met een inzet (norm of klassement) speelt.

    Bovenstaande nuance wilde ik toch meegeven bij het verslag…

  2. Oké, hoor, maar het blijft (voor mij) een beetje dubbel: alsof je bij het voetbal gewoon niet op de helft van de tegenstander wil komen, wegens titel binnen of Europees voetbal verzekerd … Het is natuurlijk zo: soms is dat gewoon aangewezen.
    Heel interessante toevoeging trouwens over de IM-normen van Rein en Daniel, die inderdaad een iets ander licht op de zaak werpen. Uiteraard van harte proficiat aan beiden. Ik vraag me wel af waarom je dat niet vindt op de site zelf, net zomin als specifieke info over dat IM-tornooi. Eigenlijk is het geen onderdeel van de jeugdkampioenschappen (“7 reeksen van -8 tot -20”) maar wat het dan wel is, blijft zowat in het ongewisse, al kun je er wel wat naar raden.

  3. Die opmerking over publiciteit en info neem ik mee. De hoofdmoot was uiteraard het BJK, maar dit tornooi en de inzet ervan had misschien beter gekaderd kunnen worden.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *