Het BK zit erop, tijd om terug te blikken. Tot in de laatste ronde kon Daniël (7/9) nog aanspraak maken op een gedeelde eerste plaats op het Open Belgisch Kampioenschap. Het werd uiteindelijk een derde plaats, nog altijd uitstekend in een bijzonder sterk deelnemersveld. Werner (6/9) had ook zicht op een ereplaats maar zag een sterke partij tegen Draftian Ashote niet bekroond met een punt, onder meer doordat de scheidsrechter zijn remiseclaim afwees. Jan (6/9) zag zijn sterk toernooi tegen voortdurend sterkere tegenstanders (TPR 2148) bekroond met een ratingprijs. Pascal en Nikolaas misten die kans in de laatste ronde. Opvallend is ook de uitstekende 4/9 van Heidi, die met liefst 400 Fide-Elo meer dan haar nationale rating eveneens veel sterkere tegenstanders kreeg dan gewoonlijk. De resultaten van de andere leden: Pascal, Nikolaas (5/9); Frank, Lino, Wout, Benjamin, Tobias, Enrique (4.5/9); Hendrik (4/8), Kenneth (4/9); Carlo, Johan, Gert (3.5/9); Alain (2.5/5). Binnenkort een uitgebreid verslag en partijen. Doordat borden 1-20 van dit BK live te volgen waren op het web (en blijkbaar hebben heel wat leden dat gedaan!), vind je er al heel wat op de site van het kampioenschap: http://www.chesszone.be/
Mensen, is er deze avond een après-BK-analyse ? Ik wil best nog wat stellingen zien en verhalen horen van deelnemers. Ik zou bv. ook graag het fijne weten van R9 : Draftian-VDB.
@Gert: als daarvoor belangstelling is, no problem.
Ik koom af 🙂
Toch niet, moet op de kindjes letten.
Mij is vooral opgevallen dat het socialistisch/democratisch denken van veel toernooiorganisatoren tot soms wel hilarische paradoxen kan leiden (toch wat prijzengeld betreft)
Dit was dan vooral te zien bij de ratingcategorie -2100.
Ik en een zekere Atanasiu behaalden 6.5/9 en zouden op zich de ratingprijs -2100 mogen delen, wat neerkomt op een 75 euro per persoon (100+50/2).
Maar wat blijkt nu, door onze 6.5 op 9 kwamen we ook in aanmerking voor een toernooiprijs voor een gedeelde 6e plaats met 7 andere personen, wat ons 85 euro opbrengt en wat dus meer is dan de ratingprijs en alle ratingprijzen werden dus gedeeld door de 7 personen met 6 op 9 (waaronder Jan dus, mooi resultaat en TPR btw! ;-))
Het grappige is dus op te merken dat je eigen prijs afhankelijk is van anderen, wat op zich logisch is, maar niet als het neerkomt op de ELO van anderen.
Want stel: Ik of Atanasiu waren ipv -2100 +2100: Dit komt er op neer dat een van ons dus de enige is -2100 en die krijgt dan 100 euro voor de eerste ratingprijs, de andere zal dan een toernooiprijs krijgen voor die gedeelde 6e plaats, ECHTER krijgt die OOK meer dan die 85, want ik krijg al een eloprijs en door de niet-cumuleerbaarheid moeten ze die prijs met minder delen.
Dan mag je nog niet denken wat er gebeurde als mijn Fide-Elo NIET gestegen was boven de 1900, dan zouden op zich ik en Atanasiu ieder de eerste ratingprijs krijgen van elke categorie, en zouden de heren met de gedeelde 6e plaats voor hun prestatie MEER dan 100 euro krijgen, wat dan op zich niet eerlijk zou zijn want wij haalden de zelfde score als die heren, maar als we dan toch voor toernooiprijs zouden moeten gaan is die prijs weer minder dan 100 euro…
Maar goed 🙂 Ik zit echt niet te wenen voor die paar euro 🙂 ik vind het gewoon merkwaardig dat zoiets kan gebeuren, daardoor vind ik dat ratingprijzen en toernooiprijzen WEL cumuleerbaar zouden moeten zijn (geldprijzen delen op zich is nog wel een goed idee)
In ieder geval, het was een leuk BK, en zeer handig dat het eens achter de hoek was en niet in één of ander boerengat 🙂
Of prijzen werden gedeeld had ik op voorhand gevraagd. Omdat ik van mijn vrouw moest kiezen tussen BK en Brasschaat was de keuze snel gemaakt. Wie weet hoeveel Bucholzen er nu weer verkloot werden door de afvallers. Als dat een negatieve repercussie heeft op jouw prijzengeld dan is dat bijzonder onaangenaam.
Er zijn argumenten voor en tegen gedeelde prijzen. Meestal zijn het praktische overwegingen. Zelf was ik wel blij met een gedeelde prijs naar huis te gaan. 25 euro is geen fortuin maar het gaat vooral om de bekroning zelf. Je weet zelf wel of je een goed toernooi hebt gespeeld of niet, maar als het goed was en je krijgt er even een bloemetje voor, doet dat extra deugd.