Het BK 2024 zit erop en het is mooi geweest. De laatste twee ronden hadden nog heel wat spanning in petto, want zowel in de Gesloten als in de Open reeks was na zeven ronden nog niet duidelijk wie zich Belgisch kampioen zou mogen noemen. In de Gesloten reeks leek Stefan Beukema de beste papieren te hebben, maar in de achtste ronde raakte hij niet voorbij Alienkin. In de laatste ronde verzekerde hij zich van zijn eerste GM-norm door voor alle zekerheid kort te remiseren tegen Geirnaert. ELO-favoriet Daniël Dardha won zijn beide laatste partijen wel, sprong daarmee over Beukema in de rangschikking en mag zich al voor de vierde keer Belgisch kampioen bij de experten noemen.

In de Open reeks stak Bjarne Van Dijck in ronde 7 voor het eerst de neus aan het venster door zijn zesde zege op rij te behalen. In ronde 8 versloeg hij koploper Raats en kwam hij alleen aan kop. Salonremise in ronde 9 en cashen maar? Niets daarvan. WIM Annmarie Muetsch greep tegen hem met wit haar ultieme kans om alsnog het toernooi te winnen. In een stelling met stevig voordeel tastte ze echter mis, waardoor Van Dijck alsnog het volle punt binnenrijfde. Als troostprijs mag Muetsch zich wel Belgisch kampioen bij de dames noemen. Zo kreeg de Open reeks een op basis van ELO verrassende maar zeker niet onverdiende winnaar. Opvallend: in ronde 1 verloor Van Dijck zijn enige partij tegen Jacobs (1757 ELO!). Toen ik hem vroeg of hij daar een verklaring voor had, zei hij droogweg: ‘Die man deed gewoon heel goede zetten’ en vervolgens – al zal dat wel met een knipoog geweest zijn – ‘Hij was de beste speler tegen wie ik dit toernooi gespeeld heb’…

Hoe is het onze leden uiteindelijk vergaan? Zoals altijd beter voor de een dan voor de ander, maar hoe dan ook vielen verscheidene Skoggers in de prijzen. Dankzij een sterke eindspurt wist Daniel zich te verzekeren van een 6,5/9-score, goed voor een gedeelde 5de-9de plaats en een klassementsprijs. Ratingprijzen waren er voor Dries (20ste met 6/9), Wouter (46ste met 5/9) en Lucas (64ste met 4,5/9), terwijl Adhitya Ram (111de met 3/9) de jeugdprijs bij de min 12-jarigen in ontvangst mocht nemen. Ten slotte kregen we een complete schaakset als prijs voor de club met het grootste aantal deelnemers aan het toernooi. De resultaten van onze andere leden: 28.Nikolaas (5,5/9), 36.Tony (5/9), 51.Jan (5/9), 76.Ronny 4,5/9), 85. Kiran (4/9), 87.Patrik 4/9, 88.Patrick (4/9), 92.Adina (4/9), 107.Jan (3/7), 110.Carlo (3/9), 114.Tom(3/9), 123.Herman (3/9), 128.Alejandro (2,5/9).

Ik heb het niet aan iedereen gevraagd, maar vooral Herman en Carlo zijn ongetwijfeld niet tevreden over hun toernooi. Daarnaast mogen Daniel, Dries en Kiran terugblikken op prima scores. Zelf kan ik niet tevreden zijn over mijn prestatie, gezien mijn lage TPR. Zeker in de eerste toernooihelft speelde ik door onvoldoende scherp spel tegen spelers met enkele honderden ELO-punten minder te veel remises. Een troost: twee van hen wonnen uiteindelijk een ratingprijs, maar om een goed toernooi te spelen moet je echt wel op scherp staan en goed voorbereid zijn. Vooral mijn gemiste winstkans in ronde 7 tegen FM Meessen brak me zuur op. De nederlaag die daarop volgde was er waarschijnlijk mee verantwoordelijk voor dat ik in ronde 8 in een vlaag van schaakzinsverbijstering een stuk inzette zonder daar eigenlijk veel voor terug te krijgen. Gelukkig mocht ik in de laatste ronde een degelijke partij spelen en winnen.

Er is echter sowieso heel wat leuks om op terug te blikken. Eerder had ik het al over de puike organisatie – dankjewel ChessLooks! Lier – met tal van boeiende nevenactiviteiten, maar even fijn is het om heel wat (nieuwe) schakers te ontmoeten, samen partijen te analyseren of langdurig aan de bar te hangen in een poging de schaakwereld nog eens te verbeteren. Ik kijk ook met veel plezier terug op de dagelijkse autoritten in het aangename gezelschap van en de vele babbels met mijn passagiers, Roeland Mollekens (Borgerhoutse) en Carlo. Hoewel schaken een van de hyperindividueelste sporten is, heeft het ook een niet te onderschatten sociaal karakter.

Tot slot enkele prettige stellingen om regenachtige dagen mee te slijten:

Schuurbiers-Dhooghe(ronde 6, dus niet tegen Verhallen zoals eerder gemeld), na de 30ste zet van zwart. Wit heeft met zijn toren net een pion gepakt op a6. Zwart reageerde met Pxe3. Hoe zet wit geforceerd mat?

Tomov-Sadkowski! (ronde 9). Zwart staat beter, maar met de open koningsstelling en enkel de zware stukken kan het gauw mislopen. Pakt hij bijvoorbeeld de pion op f4, dan valt e7 en zitten er eeuwig schaaks in. Oprukken met de a-pionnen lukt ook niet zomaar. Met welke sterke zet (en welk plan) versterkt zwart zijn positie?

Lucas presenteerde ons uit een van zijn partijen een eindspel dat gewonnen moet zijn voor zwart. Of niet? Hoe moet zwart (aan zet) spelen?

Van Laere-T’Sas (ronde 9), 16de zet. Zwart valt wits d-pion aan, wit reageerde met 16.h3. Moet Pg4 onverrichterzake terug, waarna wit met 17.Pe5 zowel zijn pion dekt als Dd7 aanvalt? Of zit er meer in voor zwart?

5 reactie op “BK 2024 (slot): SKOG wint prijzen”
  1. Bedankt voor de dagelijkse updates roundups Jan! 🙂

    Verder had Lucas ook de derde ratingprijs bij de -1800, dit werd snel rechtgezet achteraf!

    Helaas was dat ook niet mijn stelling tegen Verhalle maar tegen de talentvolle jeugdspeler van ocharme 13 jaar Servaas Dhooghe.
    Mijn partij tegen Verhalle is waarschijnlijk een van de slechtste dat eender wie op dit BK gespeeld heeft: ik verwarde wat zetten en na 1. e4 e5 2. f4 d5 3. exd5 c6 4. fxe5 mocht ik met wit basically inpakken 😀

  2. In mijn stelling is het zwart aan zet en moet zwart proberen winnen. Ik speelde Pd7 waarop mijn tegenstander Le8 speelde. Het is dan aan zwart om de enige winnende combinatie te vinden…

  3. Nee, inderdaad Jan, tevreden zijn we niet. Ik speelde een al bij al erg teleurstellend tornooi. Starten als 91ste en landen als 123ste, van 138 deelnemers, dat is een serieuze duik. Met 7 ‘lagere’ tegenstanders en maar 2 ‘hogere’ boek ik een TPR van nauwelijks 1537 (dat zou voor de ELO-herrekening van april jongstleden al behoorlijk mager zijn geweest, dus nu nog des te schraler). Amper 1 overwinning, met meeval dan nog, 3 remises van ‘geen-idee-hoe-ik-daar-iets-uit-kan-halen’, 1 min of meer zuivere, 2 smadelijk gemiste, en 2 extra nederlagen, die niet onlogisch waren gelet op het ELO-verschil. Ik kan niet eens zeggen dat de loting mij niet gunstig gezind was: 7 van de 9 tegenstanders waren ‘haalbaar’, d.i. daar moet ik minstens niet van verliezen. Met 7 remises en zonder winst zou ik al een half punt meer hebben gehad dan nu, kun je nagaan. Ik heb het in minstens 2 partijen echt verprutst en in andere kon ik gewoon de vuist niet maken die ik had moeten kunnen maken. Sjeem on mie! Ik zit dan nu ook officieel in een mentale dip van hier tot in Tokyo. Enfin, toch minstens tot morgenavond …

  4. Adhitya haalde 2 zeges en een remise tegen 1700+ spelers. Dat is echt wel straf voor een jongen uit 2015.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *