BK is halfweg

Avatar foto

DoorJan T'Sas

jul 5, 2017 126 views

Het BK in Niel is bijna halfweg en er is nog weinig beslist. In de Expertenreeks delen ELO-favorieten Dgebuadze en Hovhannyssian de leiding met een half puntje voorsprong op Stefan Docx en een goed scorende Arno Sterck, nochtans verreweg de laagste gequoteerde speler. Gorik Cools, vorig jaar nog vijfde bij de Experten, miste zijn start compleet en staat nog op nul. In de Open reeks herpakte Daniel zich na verrassend verlies in de derde ronde; hij heeft nu 3/4, net als Jan, die goed op dreef lijkt. Carlo en Patrik hebben 2/4, Lino en Jacques elk 1/3 en Jeremy is nog puntenloos. Op Facebook loopt overigens een discussie over de lage opkomst op dit BK. Zijn toernooien als deze ten dode opgeschreven? Zo nee, wat is dan het probleem?

12 reactie op “BK is halfweg”
  1. Jan Viaene wint vandaag (erg snel overigens) en staat met 4 op 5 te pronken als een beschilderde gieter, je zou voor minder. Hoe gaat hij daar de komende twee dagen mee om, en vooral hoe eindigt hij het tornooi zaterdag en zondag, we zien wel. Ik heb 3/5 met drie zwartwinsten, dat gebeurt ook niet zo dikwijls. Ik had alle tijd vandaag om naar de aankomst te gaan kijken op TV, vooraleer ik terug moest naar mijn tafel om mijn tegenstrever mat te zetten, beetje raar tornooi allemaal. Daniël en Lino wonnen ook, Jacques en Ruben bleven onderin. Morgen wordt alles wat moeilijker. Een goede nachtrust is nu welkom…..

  2. Als je morgen nogmaals wint,Jan Viaene,stijg je astronomisch in mijn achting.

  3. Laat dat astronomisch maar, Patrick. Het is zoals Carlo zegt: zaterdag en zondag zullen beslissen. Donderdag en vrijdag speel ik over mijn niveau…maar het is wel leuk !

  4. Der is ook een nadeel aan het versneld paren. Ik begon in groep 2 haalde tegen regen 3 lagere elo’s de winst 1 verlies tegen een +250 elo. Dan winst (met he nodige geluk) tegen een + 250. En daarna weer 3 spelers van minimum +250. Zo ga ik misschien het toernooi eindigen zonder ooit tegen iemand gespeeld te hebben die in de +- 200 elo grens zit. Dit is natuurlijk geen klacht tegen de inrichters , maar het versneld paren is goed voor de hogere elo’s (spelen vanaf ronde 1 tegen leuke tegenstanders) en de lagere elo’s. Maar als je in het midden zit is het jojo , en da’s niet zo lzuk.

  5. Morgen money time : Daniël kan het open tornooi winnen. Go Daniel, go !

  6. Tiens, ik herinner me nog wat we daar bij ons BK over besproken hebben. Er is toen gezegd dat versneld Zwitsers enkel zinvol is bij minstens 256 deelnemers.

  7. En er zitten nog ratingprijzen in ook, zij het niet voor iedereen, en niet altijd heel realistisch. Never mind, go everyone!

  8. Het is gevaarlijk algemene uitspraken te doen over “het versneld Zwitsers systeem”, want dat bestaat gewoonweg niet.

    Er bestaan (vooral in België) diverse varianten van versnelde paringen, en men blijft er altijd nieuwe bedenken. Basisparameters bepalen welke spelers hoeveel virtuele punten voor hoeveel ronden bijkrijgen. Er zijn constante, progressieve, en degressieve systemen; enkel de degressieve zijn hier veelgebruikt, waarbij na enkele (hooguit 3) ronden de versnelling volledig uitgeschakeld is.

    De doelstellingen kunnen verschillend zijn, gaande van een realistischer eindklassement, het vergroten van de kans op normbehaling, tot het verminderen van (de kans op) grote ELOverschillen onderweg en de bijhorende jojo-bewegingen.

    Versnelde paringen zijn inderdaad nodig bij grote groepen, maar ze kunnen ook zinvol ingezet worden bij kleinere groepen.

    Een alternatief voor versnelde paringen is het opsplitsen in deelgroepen, zoals bvb in Charleroi gebeurt: daar wordt de spelerslijst in drie gedeeld op basis van ELO, en men speelt een onversneld Zwitsers tornooi binnen elke deelgroep. Nadeel daarvan, voor enkelen althans, is dat wie in een lagere deelgroep prima speelt geen recht heeft om tegen beduidend hoger geklasseerden uit te komen.

    En zo gaat het altijd: elk systeem, hoe goed bedoeld ook, heeft altijd wel ergens een nadeel; anders was er maar één systeem nodig!

    Zelf verkies ik tornooien waar iedereen in dezelfde groep speelt, en de versnelling afwezig is (Brasschaat) of erg beperkt (Cappelle-la-Grande) is. En wat zeker fout is, is het gebruik van programma’s die de virtuele en niet de echte punten tonen zodat niemand de tussenklassementen nog begrijpt.

  9. Jan V, gij waart al weg, wij hebben elk een rating prijs gewonnen, in een andere min 100, ruim achter de topprestatie van Daniel. Eventjes rap vertellen want gij wist dat nog niet. Dat verhaaltje komt straks nog wel.

  10. Oké, da’s al iets van nieuws, en góéd ook, met felicitaties vanuit Limburg en alle andere kanten van Groot-SKOGië, maar dat er nog steeds niets te vernemen valt over het eindresultaat (site weet van niks en de deelnemende SKOG’ers zijn allemaal recht naar huis gegaan of meteen de feestdrank ingevlogen?) is verbijsteringwekkend. Er wordt hier gebrand, wat zeg ik, geblakerd van alverzengende nieuwsgierigheid …

  11. Zijn toernooien als deze ten dode opgeschreven? Zo nee, wat is dan het probleem?

    Ik weet niet zeker wat hier met “als deze” bedoeld wordt, maar hier mijn kijk op uw vraag:

    Zoals bijna alles volgt tornooideelname de standaard marktprincipes: de kandidaat tornooideelnemer is de klant, en hij kijkt rond en kiest uit een breed aanbod. Dus moet het tornooi goed, bekend, betrouwbaar, en correct geprijsd zijn. Er is keuze genoeg voor wie wil schaken, dus is de tornooikwaliteit een doorslaggevende factor.

    Alle tornooien hanteren ongeveer hetzelfde inschrijvingsgeld, dat is dus weinig relevant; de tijd die men spendeert aan tornooideelname is trouwens veel aanzienlijker dan het inschrijvingsgeld. De prijzenpot varieert, maar is slechts relevant voor die enkelen die menen een kans op een prijs te hebben. Wat wel telt is de speelruimte (comfortabele speelzaal, veel ruimte, goede tafels en stoelen, stille omgeving, licht en fris), een strikte arbitrage, de stiptheid van paringen en communicatie, en de sfeer die het tornooi uitstraalt.

    En op deze punten onderscheiden de traditionele tornooien (bvb Open Brasschaat, TIPC Charleroi) zich van de gelegensheidstornooien zoals het BK met zijn steeds wisselende inrichter; de eerste bouwen ervaring op en doen het vaak elk jaar beter, de laatste zijn vaak beginnelingen met alle gevolgen van dien.

    Een ander cruciaal punt is de marketing: het product moet gekend zijn en degelijke promotie is essentieel; waar het inrichtingswerk redelijk constant is, t.t.z. onafhankelijk van het aantal deelnemers, is de waarde van een tornooi (en het financieel resultaat) afhankelijk van het deelnemersveld. Men moet dus propaganda voeren, veel propaganda, op diverse manieren, ruim op tijd, en met aantrekkelijke middelen; en men kan snelle beslissers stimuleren door gedurende korte tijd korting te geven zodat er sneller een uitnodigende deelnemerslijst tot stand komt.

    Ten slotte dient men de schakers, zowel deelnemers als geinteresseerden, met respect te behandelen, het zijn de huidige en de toekomstige klanten. Men mag er niet van uitgaan dat het eigen tornooi per definitie goed is en dus een massaal deelnemersveld zal trekken, men moet niet menen dat elke provincie en elke club zich verplicht zal voelen om talrijk op te komen, deelname is en blijft een individuele beslissing en elke deelnemer moet men verdienen, met een goed product, via degelijke marketing, en met respect. Onvoldoende promotie, trieste websites, slechte verslaggeving, laattijdige uitslagen, het zijn allemaal elementen die afgestraft worden; vlotte service, goede communicatie, live games en veel PGN partijen zijn pluspunten.

    Voor verdere reflectie:
    in Worriken (BK2016) vormden de Vlamingen naar schatting 40% van de ca. 80 deelnemers, in Niel (BK2017) de Walen ongeveer 5% op ca. 100; wat is uw verklaring? ligt dat aan “de Walen” of aan een of meerdere aspecten van het tornooi?
    schakers willen alle uitslagen duidelijk en stipt gepubliceerd zien; dat men bij de slotronde wil wachten tot na de proclamatie, daar kan ik een beetje begrip voor opbrengen, maar wie om middernacht nog altijd geen einduitslag gepubliceerd heeft moet vooral niet beweren dat hij het schaken promoot.

  12. Als we LP toch niet hadden voor een degelijke analyse van de al dan niet talrijke opkomst voor (open of gelegenheids)tornooien…

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *