Brasschaat – ronde 9

DoorTobias Verhulst

aug 24, 2009 423 views

SKOG sluit het toernooi in schoonheid af! De laatste ronde won SKOG nog 9 punten bij, waardoor enkele Skoggers een zeer mooi toernooiresultaat neerzetten. Beste resultaten zien we bij Daniël (7/9, 2413 TPR), Werner (7/9, 2270 TPR), Tobias (5,5/9, 1906 TPR), Jan V (5/9, 1923 TPR) en Benjamin (5/9, 1914 TPR). Daniël en Werner deelden de derde plaats, samen met nog vier anderen. Tobias werd derde in de categorie tot 1900 ELO.
Zeker te vermelden is ook de mooie winst van Nils tegen Piceu.

16 reactie op “Brasschaat – ronde 9”
 1. Skog behaalde een prijs voor de club met de meeste deelnemers. De prijs was een omslag met 50 euro er in, die in de clubkas gestort wordt.

 2. Cor Van Dongen is elke dag gaan werken tijdens het tornooi. Daar gaat de theorie dat werk en tornooi niet samen gaan 🙂
  Soit, ’t zit er weer op voor dit jaar. Na mijn débâcle van vorig jaar (3.5) ging het nu toch wat beter. Steeds gewonnen van lagere elo’s en steeds verloren van hogere elo’s. Dat eerste was allesbehalve evident ; eens verloren gestaan tegen een kleine jongen, tegen Hilde Berghs heb ik ook lang moeten vechten en de voorlaatste ronde moest ik tegen een naamgenoot van me. Een bazeke dat het tornooi gestart was met een overwinning tegen een +1900 en ergens ook nog een 1700 op remise hield. In ronde 8 was mijn 1652 elo de eerste onder de -1700 die hij tegen had; drie op acht was dus super voor hem. In het eindspel stond ik een beetje beter denk ik (Fritz weet er ook geen raad mee) maar kreeg ik de zege in de schoot geworpen door een stukblunder. Gisteren dan moest ik afsluiten tegen een 1877 die voorwaar remise aanbood op zet 15 ofzo. Ik weigerde want met 4.5 was de kans groot dat ik met dat k****systeem toch niks zou winnen. Voor topspelers willen ze wél de moeite doen om prijzen te delen, niet voor de kleine garnalen echter. Het moet wel een hell of a job zijn, briefjes en muntstukken in een enveloppe steken. Schijnt slecht te zijn voor arthrose aan de polsen 🙂
  Maar goed, ik had vooral iets beter moeten spelen want er waren toch nog twee pagadders die 5.5 scoorden in mijn reeks dus 5.0 was pas een derde prijs geweest (of niks, ingeval van pech met Sonnebergerdinges en Buchholztoestanden).
  Ik zweer dat ik zo lang in Brasschaat blijf meedoen tot wanneer ik een prijsje meegraai. Mijn ‘adelbrief’ tot dusver : 5 + 3.5 + 4 = 12.5/27, gebuisd dus. Nu enkele weken niet schaken teneinde de batteries op te laden voor het KK en de IC’s.

 3. Bestel gerust enkele tientonners boordenvol zout vooraleer ge de TPR waarden van Brasschaat bekijkt, wat het klopt langs geen kanten. Een eenvoudige proef is deze: kies iemand uit die 4.5/9 scoorde, en vergelijk gemiddelde ELO tegenstanders met zogezegde TPR…
  Het feit dat de TPR niet wijzigt na een verliesronde is ook veelzeggend.

 4. Wordt de TPR niet berekend enkel als de tegenstander FIDE elo heeft? Dus als je verliest tegen iemand zonder FIDE elo, dan wijzigt je TPR niet.

 5. @dapper anoniem slimmeke:

  het lijkt erop dat ze zoiets gedaan hebben, ja. Maar dat houdt natuurlijk geen steek, zo krijgen de meeste spelers een te lage TPR: hun eventuele winst tegen non-FIDE spelers wordt genegeerd, en hun eventueel verlies tegen sterkere vaak wel-FIDE spelers wordt wel meegeteld.

  Van wie geen FIDE ELO heeft wordt de nationale ELO gebruikt voor initiele rangschikking; dat zou voor TPR ook zo moeten zijn…

 6. à Skog speler :
  Het ontbreken van lidwoorden in uw one liner doet me vermoeden dat u wel eens een nieuwe Belg zou kunnen zijn. Come on Andrej, hebben ze geen lidwoorden in het Russisch ?? (van wat ik me nog herinner van mijn 1-jarige cursus Russisch heeft die taal inderdaad geen last van lidwoorden).

 7. Ik heb ook meegedaan met het Open van Brasschaat in de categorie -1700. Wat volgens mij echt niet kan is dat de winnaar in deze categorie een Belgische Elo heeft van maar liefst 1889 Elo !!! Hij is met deze prijs gaan lopen omdat zijn FIDE-Elo slechts 1682 is.
  Misschien is dit reglementair allemaal wel in orde, maar dit botst toch met mijn rechtvaardigheidsgevoel.

 8. Het probleem van meervoudige ELO kwotering is moeilijk op te lossen; elke keuze heeft wel enkele nadelen. Persoonlijk geloof ik het meest in gebruik van het maximum van nationaal en FIDE ELO.

 9. Persoonlijk geloof ik het meest in het afschaffen van nationale ELO’s.

 10. Het elo systeem zal idd nooit helemaal waterdicht zijn!
  bv het vb dat je geeft iemand met een lage fide elo en een hogere belgische elo
  ik sluit mij zeker aan bij Tobias een elo! namelijk fide ! Nu kan je perfect 3 elo”s hebben ik heb bv in Nederland 1700 elo das 300 minder dan in Belgie ! en ik kan jullie verzekeren als ik daar tegen spelers moet spelen van 1500 elo das altijd mega hard werken en dan nog ! Ook moet je rekening houden met jeugdspelers die elo klopt nooit ! Kijk maar in Brasschaat daar was een nederlander met 1850 elo maar haalde een tpr van 2300+!!!

 11. Wie FIDE ELO heeft zijn nationale ELO ontnemen (1 van de gangbare suggesties) lijkt me unfair, want vanaf dan worden al zijn partijen tegen non-FIDE ELO gewoon niet meer verwerkt, FIDE erkent immers geen andere dan de eigen ELO. In Charleroi had 30% geen FIDE, in Brasschaat 50%.

  De nationale ELO meteen helemaal afschaffen zou het nastreven van FIDE ELO stimuleren, maar wat moet er gebeuren om FIDE verwerking te bekomen? Denk bvb aan ons clubkampioenschap, voldoet dat aan de FIDE vereisten?

 12. Of Fide-Elo’s vanaf bv. 2200? Wat heeft het voor zin om onder die rating ook een Fide-Elo te hebben…

 13. Door lottrekking tussen de deelnemers aan het “muurprobleem” in het tornooi van Brasschaat heeft Benjamin een boek gewonnen. Ik weet niet welk boek want het is ingekaft. Dat boek is via via bij mij thuis aangekomen. Als ik Benjamin zie, zal ik het hem zaterdag overhandigen. Proficiat, vanwege Ignaas Vandemeulebroeck.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *