Brekend nieuws!

Avatar foto

DoorHerman Callens

mrt 6, 2020 327 views

Even uit ons (tijdelijk) mutisme stappen om een verrassende ontwikkeling te rapporteren. Alle virussen nog aan toe zijn het (nog) niet Ding en/of Wang die verstek laten gaan voor het kandidatentornooi (startdatum 17 maart), maar is het Radjabov (links) die afhaakt. Et veuillez bien deviner qui in extremis als vervanger kan/moet/zal worden opgevist: Vachier-Lagrave (rechts). Nooit gekwalificeerd, eindelijk toch kandidaat! Ach, we gunnen het hem natuurlijk de tout coeur! _LEESMEER_

Officieel, d.i. volgens FIDE, haakt Teimour Radjabov af “om persoonlijke redenen”, maar de speler zelf ontkent dat. Volgens hem had hij FIDE gevraagd, met het oog op de verwikkelingen die het coronavirus zou kunnen veroorzaken (zie enkele details in de volgende alinea), om het hele gebeuren uit te stellen, en had FIDE daar geen oren naar. Daarop besloot hij om zich terug te trekken. Tja. Aan de ene kant is het niet onbegrijpelijk dat FIDE daar “persoonlijke redenen” van maakt – als je ’t laat afweten omdat je je zin niet krijgt, is dat jouw zaak – aan de andere kant is de gegeven reden ook niet wat doorgaans onder de noemer “persoonlijk” valt. Feit is wel dat Radjabov al veel eerder twijfel had gezaaid omtrent zijn deelname: meteen na zijn overwinning in de World Cup liet hij al weten dat hij het kandidatentornooi misschien toch links zou laten liggen. Terloops: uitstel of afstel? Ook tornooien als Dubai Open, Sharjah Masters en Reykjavik Open zijn intussen naar later verschoven of gewoon geschrapt …

Zoals beloofd enkele details uit Radjabovs corona-argumentatie. Heel wat sportevenemeten worden geschrapt en uitgesteld als gevolg van het coronavirus. Waarom dan ook niet het kandidatentornooi? Verder is het niet eens duidelijk wat men tijdens het tornooi zal doen, mochten spelers, coaches, begeleiders, officiëlen, journalisten etc. tekenen gaan vertonen van een mogelijke besmetting met corona. En hoe zit het met de twee deelnemers uit China? De ene is in quarantaine in Rusland en de andere mag zomaar uit China, een al zwaar getroffen land waar de epidemie nog dagelijks groeit, komen aanreizen?

Het brengt ons naadloos bij Ding en Wang, want het zijn inderdaad Chinezen, d.i. inwoners en burgers van het land dat corona (dan toch in de versie COVID-19) heeft uitgevonden. De vraag is al op clubavonden opgeworpen: mogen die wel weg uit China? Het antwoord kan kort zijn: ja. Maar Radjabovs uitleg ter zake is wel voor de helft fout. Ding is met een zgn. humanitair visum in Rusland toegelaten, op een plaats bij Moskou, waar hij 14 dagen in een veeleer informele quarantaine zit en medisch nauwlettend wordt gevolgd, en vanwaar hij nadien naar de tornooilocatie in Jekaterinenburg kan reizen. Wang daarentegen komt helemaal niet uit China aanreizen, maar uit Japan, waar hij al langer verbleef, met name toen het in China alle hens aan dek begon te worden. Ook hij zal met een humanitair visum in Rusland binnen mogen. Enfin, tot nader order zit het snor voor de Chinese participanten.  

Verder: eentje uit, eentje in: voilà finalement Maxime VachierLagrave. Eind goed, al goed voor de Fransman, na de ware calvarietocht die hij voor een zo begeerd stekje in nog maar zijn eerste kandidatentornooi al heeft moeten afleggen. De voorbereiding is mogelijk niet ideaal en ongetwijfeld te kort, en de gebeurlijk geplande vakantie (Noord-Italië, Zuid-Korea, Iran, China …?) kan voor een keer wel eens worden overgeslagen, maar ook voor z’n tegenstanders verandert er natuurlijk wat: snel ook de Grünfeld, jongens!

Tot zover dit toch behoorlijk brekend nieuws, binnenkort (17 maart) gaan ze ertegenaan!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *