Chessable Masters

Avatar foto

DoorHerman Callens

mei 29, 2022 288 views

Het 4de Luik in de Meltwater Champions Chess Tour (rapid, online), Chessable Masters gedoopt, kreeg intussen ook zijn beslag. Ter herinnering: er is een round robin  voorronde (waarin een zege 3 punten waard is en een remise 1) om van 16 deelnemers de helft af te serveren, en een knock-out eindronde waarin de andere helft in minimatches van 4 partijen een gooi doet naar de eindzege. _LEESMEER_

Wei had een tijdlang de kop in deel 1, maar het was Giri die de 1ste stek pakte (29/15), net voor de Onvermijdelijke uit Noorwegen (28), wie anders? Ding en Praggnanandhaa volgden verdienstelijk (25), en ook Wei (24), Mamedyarov (22), Antón Guijarro en Tari (beiden 20) plaatsten zich. Opmerkelijk: voor de 2de keer in de Tour verloor Carlsen van Praggnanandhaa, al deed hij het ook wel zichzelf aan, en de jongste GM-spruit, Mishra, werd dan wel laatste maar won van Wei, Mamedyarov en Hansen, ook niet niks.

In de kwartfinales liepen Giri (tegen Tari) en Ding (Mamedyarov) meteen 2-0 uit, en beslechtten de zaak vervolgens met een remise. Carlsen (Antón Guijarro) deed het ook in 3 keer, maar in een iets andere volgorde (1, 1/2, 1). Praggnanandhaa begon ook met 2-0, maar dan sloeg Wei terug (2-1). Ei zo na hingen de bordjes gelijk, maar Praggnanandhaa hield wonderwel stand en mocht naar de halve finales.

Daar werd de Indische snaak opgewacht door de vooralsnog beresterke Giri. Praggnanandhaa scoorde in de 2de partij, Giri verzuimde het evenwicht te herstellen in de 3de (miste een mat in 11), maar deed het in de 4de. Tiebreaks, dus, en daar won Praggnanandhaa het pleit met winst en remise. In de andere halve eindstrijd moest nummer 1 van de wereld in de 4de partij de duimen leggen voor nummer 2: exit Carlsen, Ding naar de finale. 

Die ging over 2 minimatches (en desgevallend tiebreaks) en vond plaats op redelijk ontieglijke uren. Voor Pragnanandhaa, die bovendien tussendoor ochtendlijke schoolexamens moest afleggen, was het laat op de avond en tot over middernacht, voor Ding midden in de nacht. Kostelijk voor de kijker, niet zo voor hem, was dat Ding een aantal keren op heuse muggenjacht ging, omdat de stekebeestjes hem voortdurend lastig vielen. Ondanks de geschetste omstandigheden brachten beiden echter een bijzonder boeiend gevecht.

De eerste minimatch begon met 3 overwinningen van zwart en eindigde met een remise: 2,5-1,5 voor  Ding, en wie zou dat verrassend hebben genoemd? Maar de kranige Praggnanandhaa hing een dag en een examen later de bordjes weer gelijk, middels een zege in de 2de partij en voor en na remises, al liet Ding het wel liggen in de 3de partij. Tiebreaks, te beginnnen met 2 blitzpartijen, moesten uitsluitsel geven. Nu was het Praggnanandhaa die een kans liet glippen in de 1ste partij. Het kwam hem duur te staan, want een fout in de 2de kostte hem niet alleen de partij maar ook de eindzege. Ding werd dus de eindwinnaar, en dat zal wel iets van een opsteker zijn (ook al gaat niet over een klassiek format)  voor het kandidatentornooi, dat over 3 (jawel, drie) weken van start gaat. 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *