Slechts twee partijen in reeks 1 van het clubkampioenschap, maar de toevallige toeschouwers kregen wel waar voor hun geld. In de partij tussen Dries en Jeroen kozen beide spelers voor een opstelling met koningsfianchetto. Zwart stak meteen de vlam in de pan met een provocatief paardenmanoeuver, waardoor wit zijn koningsvleugel moest verzwakken. De zwarte tegenaanval die daarop volgde, klopt niet helemaal, maar wit reageerde niet correct, waardoor zwart een kwaliteitsoffer kon brengen en de witte koningstelling zwaar onder vuur nemen. In de complicaties die daar opvolgde blunderde zwart echter zijn dame weg. Zo mocht Dries met het volle punt naar huis. _LEESMEER_

De andere partij was toen nog volop aan de gang. Jan, met zwart tegen Daniel, kreeg een Maroczy-opstelling tegen waarin hij met een weinig gespeeld manoeuver op tegenspel hoopte. Wit liet dat niet toe, stuurde de actieve zwarte stukken terug en dwong zwart zijn dame buitenspel te zetten. Bovendien was zwart op de duur verplicht zijn witte loper te ruilen voor een paard, waardoor wit het loperpaar overhield. Hoewel de stelling materieel in evenwicht bleef, zag het er allemaal niet goed uit voor zwart. Wit wikkelde af, de torens gingen van het bord en zijn dame drong de zwarte stelling binnen. Maar precies op dat moment kwam zwart eruit. Door enkele dreigingen met elkaar te combineren won hij zelfs een pion. Maar dan was het de beurt aan wit om goed te maoeuvreren. Zwart deed een minder goede zet, koos verkeerdelijk voor dameruil en kreeg een eindspel van loperpaar tegen paard en loper tegen, terwijl zijn pionnenstelling zwak bleef. Vanaf dan liet Daniel zijn prooi niet meer los. Met goede techniek toonde hij aan hoe het loperpaar een paard volledig klem kan zetten. Zwart stribbelde nog tegen maar moest uiteindelijk opgeven. Een boeiend spectakel!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *