CK Reeks 2: Jan-dorie!

Avatar foto

DoorHerman Callens

mrt 11, 2020 245 views

Je hoeft niet alijd te spelen om een goede zaak te doen. Als de directe concurrentie maar eens (goed) struikelt. En, ook als is er nog niets definitiefs, het maakt de zaken meteen een stuk overzichtelijker nu alle pretendenten bovenaan weer netjes evenveel partijen hebben afgewerkt. Met nog twee stuks te gaan is veel duidelijk, maar nog niets finaal beklonken. Van voortijdig verkochte berenvellen geen woord! _LEESMEER_

Terwijl een groot deel van de onbevreesde aanwezigen smetteloos aan het zilverentorenen sloeg, en een enkel duo zich ter laddere begaf, speelde een kwartet uit reeks 2 hun laatste onderlinge duels van het (s)lopende eizoen.

Jan nam de Sicilaan van Jan in het vizier met de Chekhovervariant (4. Dxd4) en ging voor de lange rokade en loperruil annex dame-uitval naar h6. Daarmee was aan die kant een rokade niet meteen aan de orde, maar er kwam wel een sterk donker paard op d5. Wat later voltrok zich het drama: een overvraagde zwarte pion werd via dameruil afgeleid van het stuk dat hij ook verdedigde, en dat ging vervolgens de doos in. Jan berustte sportief en meteen: 1-0.

In de andere partij brachten Mart en Patrick een Slavische ouverture. Het zag er niet allemaal heel eenvoudig uit, maar uiteindelijk wist wit dan toch te gaan drukken op de zwarte koningsstelling. Op een doorbraak was het nog wel even wachten, maar het leek er alvast wel op dat wit op winst mocht spelen en zwart de nederlaag moest zien af te wenden. Het lot bleek echter geen kanteltoestanden te hebben voorzien en zo haalde wit de buit binnen: 1-0.

De stand dan, eerst m.b.t. de basishelft van de tabel. Met z’n zege neemt Mart duidelijker afstand van de laatste drie en een degelijk middenmootslot zit er nog in. Patrick heeft nu nog één partij om Guy te passeren, maar die komt nog twee keer in actie.  

Vooraan leidt Herman nu effectief, met een half punt voorsprong op Jan, en hij is de enige die alles nog zelf in handen heeft. De hele top 4 heeft nog twee partijen voor de boeg, niet veel voor wie het klassement nog helemaal om wil gooien. Herman heeft op papier de beste kansen: zijn resterend programma (Guy, Benny) oogt iets makkelijker (maar: in deze reeks is het nooit meer dan ‘iets’, en is er niets ‘makkelijk’) dan dat van naaste concurrent Jan (Mart, Guy). Carlo en Guy, met anderhalf punt in het krijt,  hebben alvast de volle pot nodig en een zwaar struikelende Herman en dito Jan om nog titelambities te mogen koesteren, maar zeg nooit nooit. Minimaal zullen ze alleszins nog een aardig woordje meepraten in de verdeling van de eremetalen. Ook Jan heeft nog enig zicht op een 3de plaats, m.n. als hij Carlo verslaat en Guy het volledig laat afweten, maar dan moet er al veel meezitten (maar zeg nooit …).

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *