CK Reeks 2: Ouverture

Avatar foto

DoorHerman Callens

sep 12, 2018 164 views

De 9de (niet van Beethoven maar) van september, ergo start van het nieuwe CK, en zonder twijfel kregen alle schakertjes vandaag bij vertrek te horen: “Let op je torens!” Of het wat heeft uitgehaald is onzeker: alle tegenstanders hebben ze immers ook. Alleen bij een opmerkelijk groot aantal remises zou je kunnen opperen dat “er toch wat is opgelet”, maar wij en remises? Geen evidente combinatie. Zo bleek trouwens in alle reeksen … _LEESMEER_

Twee nieuwkomers in reeks 2: Paul (kampioen 17-18 in 3) en Gert (via ELO). Ook drie exit’ers: Yannick (kampioen 17-18 in 2, nu naar 1), Arno (niet ingeschreven) en Enrique (via ELO naar 3). Twee voor drie, het zou niet kloppen als we niet ook van 10 naar 9 deelnemers zouden gaan. Spannend dient het zich wel aan: de negen van reeks 2 bestrijken een ELO-segment van nauwelijks 111 punten (1679-1568). Ter vergelijking: in reeks 1 is dat 531, in 3 is het 150 en in 4, 2 NG’en niet meegerekend, 249.

Kersvers promovendus Paul mocht debuteren tegen Mart, die in extremis de ELO-promotie naar 1 was misgelopen. Er kwam een Slavische opzet op het bord, waarin Mart al snel een pion meer verwierf. Een en ander ging wel ten koste van de ontwikkeling van de koningsvleugel. Paul wist die zowat vast te zetten, en ging tegelijk drukken op de damevleugel. Uiteindelijk moest Mart enkele concessis doen om zich te bevrijden: de pluspion en de dames gingen van het bord, en toen was er aan beide kanten niet veel meer te rapen: de eerste remise van het nieuwe seizoen!

Tweede promovendus Gert mocht aantreden tegen Patrick. Die beantwoordde de opmars van de koningspion met de Aljechinverdediding. Dat leverde, uiteraard, kansrijk spel op, waarin beide opponenten naarstig probeerden aan te tonen dat de ander het fameuze stapje te ver had gezet. Gert moest een pion investeren maar wist vervolgens een stuk te winnen. Daarmee was alles nog niet meteen gezegd, want Patrick haalde nog alles uit de kast om het tij te keren. Ten slotte moest hij echter wel berusten: 1-0.

Oudgedienden (van de reeks) Herman en JanDG mochten het onder elkaar aflappen. Er werd, niet helemaal onvoorspelbaar, begonnen met de koningspionnen. Vorige partijen indachtig koos Herman deze keer niet voor het ongewone 2. Dh5 noch voor (het Tweepaardenspel met) 4. Pg5, maar voor het Giuoco Pianissimo, tegenwoordig wel in de mode. JanDG had iets te vroeg vertrouwen in de (offermatige) opstoot d6-d5, en dat kostte een extra pion. Herman voerde de druk op via de e-lijn en hield tegelijk de zwarte koningsstelling goed in het vizier. De toestand werd geleidelijk onhoudbaar, zelfs al gaf Herman nog pardoes een pion terug. JanDG moest een paard prijsgeven, zocht nog even naar tegenkansen, maar wist snel dat het er niet meer in zou zitten: 1-0.

3 reactie op “CK Reeks 2: Ouverture”
  1. Opgepast mannen van de 2e afdeling ! Herman gooit al direct zijn kaarten op tafel en doet een gooi naar de titel. Ik stel voor om deze week dringend bijeen te komen en te bespreken hoe we dat gevaar kunnen elimineren. Dat elimineren mag eventueel zelfs op een beschaafde manier.

  2. Niet nodig, Carlo. Ik heb onderwijl ontdekt dat Herman 3 kg cocaine in zijn dame had verstopt. Toernooileiding ???

  3. Lap, mijn hele trukendoos op straat!

    @ Carlo: soms duurt zo’n gooi welgeteld één partij. Er is vooralsnog dus weinig reden tot ongerustheid.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *