Er stonden dinsdag drie partijen op het programma in de 2de reeks. Arno en JanDG zetten een Italiaanse partij op, waarin wit al snel zijn g- en h-pionnen opspeelde en zwart twee dubbelpionnen voor lief nam in ruil voor druk via de halfopen lijnen. De witte koning bleek uiteindelijk niet zo veilig te staan. Er ging een pion verloren en vrij snel daarna nog één, en _LEESMEER_zo kon JanDG het volle punt binnenhalen: 0-1.

In een ongeziene d-opening – bedoeld is dat ik ze niet heb gezien – ging Patrick onvervaard de strijd aan met leider Yannick, maar in de ontwikkelingen van het middenspel moest hij wel een pion toestaan. Toch leek het evenwicht niet dodelijk verbroken. In het eindspel zou de vrije e-pion, met een stevige pionnenketen aan zijn zij,  de doorslag gaan geven, maar Patrick wist de vijandige monarch netjes buiten de feiten te houden, en zelfs met het ultieme pionoffer was er voor Yannick geen doorkomen (meer) aan: ½-½.

Mart en Guy maakten er de langste partij van, meteen trouwens van de hele avond. Ook hier heb ik de opening gemist, maar een beetje (zwart)kenner weet alvast wel ongeveer waar de zwarte stukken zoal komen te staan. Niettemin slaagde Mart erin om de hippische vesting behoorlijk onder druk te zetten: Guy vond het alleszins raadzaam de druk van de ketel te halen door een stuk te geven voor twee pionnen. Het zag er bij momenten toch wat beroerd uit, en dan weer niet: aanvallende pogingen en defensieve tegenacties bleken nogal in balans. Toen ook de dames verdwenen stond, naast een aaneengesloten reeks pionnen aan weerskanten, het witte paard tegenover twee verbonden vrijpionnen. Het publiek was (na afloop) verdeeld: wit wint, zwart wint, niet te winnen, waren de populairste oordelen, maar de kemphanen zagen het in remise eindigen: ½ – ½.

In de stand blijven de posities nogal gelijk, niet zo verrassend met 2 op 3 remises. JanDG solliciteert al wat nadrukkelijker naar de 4de plaats, maar heeft een partij meer  dan de dichtste concurrenten. In het midden heeft Guy, ook met een partij (en intussen talloze remises) meer, Herman in het vizier, die met inhaalwinst een kloofje zou kunnen slaan (voor de skottofanaten: een zekerheid zou ik het nog niet noemen). Arno verliest wat voeling met het midden, en het ziet er meer en meer naar uit dat de laatste vier in de stand zullen strijden om die plaatsen. Met nog 3 inhaalpartijen mag wellicht enkel Mart nog hopen op meer. Eigenlijk liggen de meeste plaatsen wel min of meer vast. Niemand twijfelt aan nummer 1, twee strijden voor 2 en 3, één reikt naar 4 of strijdt met een tweede voor 4 en 5, één zit vrij vast op 6, en de rest bakkeleit over 7 tot 10, zij het dat één daarvan misschien nog wat verder doorstoot. Je weet natuurlijk nooit welke verrassende wendingen zich kunnen voordoen. Voor de liefhebbers van de nevenklassementen: in de remisestand loopt Guy in gestrekte draf verder uit (+10) op naaste concurrenten Enrique (+8) en Herman (+7). Ga er maar eens achteraan!
 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *