CK Reeks 2: Two for 2

Avatar foto

DoorHerman Callens

jan 10, 2018 117 views

De eerste vijandelijkheden van het nieuwe jaar leverden drie keer een vol punt op en vier keer een half. U rekent mee dat drie participanten hun positie in de stand met helemaal niets konden spijzen, maar met vijf partijen was wel het hele veld aan de bak. _LEESMEER_

Enrique en Arno kwamen relatief snel tot remise, in een partij waar beide kampen liever het (nieuwjaars)vuurwerk aan de kant hielden dan zich te verbranden met de fameuze stap te ver. Guy en Patrick deden er wat langer over, maar kregen elkaar niet uit evenwicht, ondanks de aanzetten die ze elkaar serveerden en die secuur tegenspel vereisten.

In de rubriek winst-en-verlies ging JanDG met de snelste plus en Herman met de kortste nul naar huis: 13 zetten volstonden voor het resultaat, omdat zwart in zijn Scandinavische opzet even het gevaar onderschatte en zijn dame reddeloos liet insluiten. In de stand doen ze haasje over, achter de top drie. Topwedstrijdje toch, nummer 2 Carlo tegen nummer 3 JanV, met bijna vanzelfsprekend een Engelse start. Hoe dat precies verder ging is de verslaggever van dienst ontgaan – die zat zich in die fase het hoofd te breken over het hoe en waarom van zijn niet-bedoelde dameoffer en vooral wat hij dan wel had moeten spelen, en wanneer – maar JanV wist zijn cavalerie met een reeks rake her-en-derzetten uitstekend  te posteren: een niet meteen aantastbaar paard op f3 bleek de sleutel tot beloftevolle sloopkansen op de witte koningsvleugel en niet veel later legde de blanke monarch berustend het kopje neer. Daarmee nadert JanV tot op een punt van Carlo, maar die heeft wel een partij meer gespeeld, kortom qua verliespunten staan de heren zo gelijk als wat. Mooi voor de strijd om het zilver, die opnieuw volop woedt en razend spannend wordt (is). Hoeft het gezegd dat het verlies van Carlo ook nog Yannicks eerste plaats veiliger stelt? Nee, want die was dat “van nature” al, en om een en ander nog wat te onderstrepen zorgt Yannick zelf wel voor het nodige, deze keer tegen Mart. Na een Spaans getint begin ontwikkelt hij een koningsaanval die er bepaald beloftevol uitziet, al blijkt Mart toch nog even over een assortiment defensieve resources te beschikken. Uiteindelijk volstaat het niet en verovert Yannick zijn negende volle buit. Zeldzaam zijn degenen die hem een halfje ontfutselen (van een heel kunnen we vooralsnog alleen maar zwijgen), maar notoire remisekoningen leg je natuurlijk niet zo eenvoudig om.  

Samengevat: de eerste stek is nog zekerder, twee en drie zijn onzekerder en in het peloton dat op een hoopje staat, kan er nog veel gejojood worden. Achteraan blijven de posities nagenoeg ongewijzigd, maar praat Patrick, na een moeilijke en scoreloze start en vervolgens een 2 uit 4, nu toch echt zijn woordje mee. De bekende lantaarn heeft er alleszins al heel wat roder uitgezien …

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *