Afgelopen dinsdag werden er boven het Theatercafé 12 partijen voor het clubkampioenschap gespeeld. In reeks 1 remiseerden Tony en Dries. Jan won met wit van Mart. Pascal blijft nog aan de leiding. Hij voelt Dries en Jan, die een hoger puntenpercentage hebben, wel stilaan naderen.
In reeks 2 werd er over 3 partijen geen enkele remise genoteerd. Man in vorm Patrick won met zwart van Carlo en klimt daarmee naar de tweede plaats in het klassement. Op die positie had Jan kunnen staan, ware het niet dat hij verloor van Kenneth. En dan was er ook nog de enerverende partij AlejandroGert, die ik bij deze graag wat extra belicht. Zij speelden beiden de opening als volleerde grootmeesters en stonden dan ook lange tijd volledig in balans. Eens voorbij de 40 zetten stortte zwarts ogenschijnlijk solide stelling als een kaartenhuis ineen. Bij zijn 41e zet had Gert (zwart) een zet die hem serieus voordeel zou opleveren. Hij miste deze echter; al is het maar zeer de vraag of een menselijk oog deze brutale zet kan vinden. Ga gerust de uitdaging aan en bekijk bijgevoegde stelling. Wat is de enige zet die zwart op voordeel brengt? We horen jullie ideeën graag in de reacties.

In reeks 3 haalden Frank en Rudi hun wekelijkse remise, alweer de 9e op rij. Naar het schijnt speelde Guy ooit 13 keer remise in een clubkampioenschap van 16 partijen. Guy begint al voor zijn record te vrezen. Wim won met wit van Benny. Titelkandidaat Ghislain verslikte zich met zwart in Tom. Tom voelde zich als een vis in het water doordat hij zijn geliefde opening kon spelen. Hij haalde er zoveel voordeel uit dat hij zelfs een paard durfde offeren. Het leidde uiteindelijk tot een genadeloze schaakmat.
In de stand staat Bart nu zelfs 1 punt los en zal het woord “kampioen” al eens heel voorzichtig in zijn hoofd opduiken.
In reeks 4b werd er niet gespeeld. In reeks 4a waren er 3 partijen. Na zijn weifelende start in dit CK zet Maxim zijn opmars verder voort na een zwarte zege op Wouter. Arno gaf zich pas na de klok van 12 uur gewonnen tegen Mark. Mateo won van George. Van Mateo is geweten dat hij niet voor minder dan een overwinning naar Mortsel komt. Dit was alweer zijn 7e overwinning; daarmee is hij de Skogger met de meeste zeges in dit CK. Is er eigenlijk wel iemand in deze reeks die hem kan stoppen?

Aanstaande dinsdag staan er weer 10 partijen gepland in het clubkampioenschap. We kijken er alweer naar uit. Tot dinsdag, tot SKOG-dag! 🙂

8 reactie op “Clubkampioenschap week 13”
 1. 41… Txc6 lijkt me wel een mooi offer. Ik las brutaal en dat lijkt mij de meest brutale zet voor zwart.

  Na bvb 42. Bxc6 Tb2 staat de witte dame plots wat ongemakkelijk. Ik twijfel eerlijk gezegd of dit nu zo’n groot voordeel is?
  Wat zegt stockfish?
  Of je dit tijdens een partij zou zien en durven spelen is natuurlijk de vraag…

 2. Als het brutaal mag zijn, zou ik denken 41. … Txc6 (Dxc6 lijkt me té brutaal), maar dan heeft zwart toch nog wat werk voor de boeg, nee?

 3. Na 42… Tb2 43. Dd1 zie ik het verder ook niet. Of is het dan het moment om die centrumpionnen op te rukken met 44 … d4?

 4. Sterk mannen. Het is idd Txc6. Deze geeft -1.83. (na Tf7 staat het ongeveer gelijk. Alle andere zetten geven minstens 0.5)
  Het moeilijke eraan is dat er vervolgens inderdaad nog werk voor de boeg is. Het leidt niet meteen tot een verpulverende tactiek. Ik denk dan ook niet dat dit een zet is die op clubniveau gespeeld zou worden.
  Het vervolg zou zijn 42.bxc6 Dxc6 en vervolgens plant zwart zijn toren op b3.

 5. Objectief gezien is het zeker geen slecht kwaliteitsoffer: zwart elimineert een relatief sterk paard en een gedekte vrijpion, en krijgt wat initiatief.

 6. @Mark: Ooit speelde Eddy De Kaey (vader van :-)) als ik het me goed herinner een volledig clubkampioenschap in reeks 1 met uitsluitend remises. Eddy had de naam veel remises te spelen.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *