Wat gebeurde er zoal afgelopen dinsdagavond boven het Theatercafé? In reeks 1 speelde koploper Pascal wederom remise tegen Mart. Wellicht gaan het er teveel remises aan zijn om kampioen te worden; een podiumplaats kan de ijverige toernooileider niet meer ontgaan. Er was ook remise tussen Tony en Jan.
Ook in reeks 2 kwam de koploper in actie. Herman schoof met zwart aan tegen Jan; niet voor het eerst dit kalenderjaar. Om titelkansen (terug) levend te houden nam Jan een gedurfde houding aan. Om initiatief te krijgen offerde hij een pion in de opening. Herman kon echter alle pogingen en dreigingen afweren en had in het eindspel nog steeds een pionneke meer. Als de laatste torens van het bord vlogen en de witte pionnen geblokkeerd stonden kon de zwarte koning zijn witte rivaal verdringen. Met deze overwinning staat Herman weer helemaal alleen op nummer één. Hij springt weer een half punt weg van Carlo die remiseerde met Alejandro. Kenneth won van Wijnand en zet zich in de stand naast Alejandro.
In reeks 3 was er remise tussen Wim en Rudi; alweer de tiende remise op rij voor Rudi. Tom zet zich in deze reeks weer tussen de levenden na een witte zege op Benny. Hij zag zijn aanvalslust beloond. Deze partij levert ons de stelling van de week. Wit is aan zet (zet 17). Hij kan een voordeel behouden door de toren te nemen met dame of loper. Hij vindt echter een zet die veel meer voordeel oplevert. Wie ziet deze zet ook? Laat een bericht achter in de comments.

In reeks 4a weer een punt erbij voor de genadeloze Mateo, ditmaal met Wouter als slachtoffer. Vanaf het moment dat Mateo zijn loper en toren offerde om de witte dame van het bord te krijgen stond hij beter. En eens Mateo beter staat geeft hij het niet meer af. Overwinning 8 alweer voor de jongste CK-telg. Hij heeft nog maar 3 overwinningen nodig om zich tot kampioen te kronen; hij kan begin februari zomaar de eerste eindwinnaar worden.
In reeks 4b is er een algeheel forfait. Voor de stand heeft dit als gevolg dat de top 3 (Freddy, Arthur en Hugo) dichter bijeen kruipt. Freddy heeft met een partij tegoed wel nog de beste papieren.

Aanstaande dinsdagavond is het Rapidcriterium. Onder de luwte van het rapidgeweld zal in de kleine zaal een CK-toppartij plaatsvinden: Jan gaat de strijd aan met Dries. Beide ambitieuze tenoren verloren dit clubkampioenschap nog geen enkele partij. Benieuwd naar de uitkomst van deze in voetbaltermen “zespuntenwedstrijd”. Ook in 4b komen twee toppers in actie; koploper Freddy treft Janik. Janic is net terug van een maandenlange werk- (en schaakstudie?)reis en begint aan zijn CK-inhaalrace. Ook Hugo en Arthur laten dinsdag voor een topduel het rapidcriterium voor wat het is.

Geniet nu allemaal van een zalig kerstfeest. Vervolgens kunnen we dinsdagavond weer genieten van Skog-dag 🙂

8 reactie op “Clubkampioenschap week 15”
 1. Snap ik niet . Met Lb2 wint wit kwaliteit…maar na DxF7 wint wit kwaliteit en forceert dameruil…..

 2. Ik dacht ook meteen aan 17. Lb2. Als de dame neemt op b2 volgt 18. Dxf7+ Kh7 19. Dg8+ Kg6 20. De8+ en de koning kan niet terug maar moet het veld in, waar hij, vermoed ik, wellicht vrij snel zijn einde vindt of anders toch minstens in heel zwaar weer terechtkomt.
  Enig alternatief: 17. … De7 (anders verliest zwart een volle toren) 18. Dg6 Df8 19. Lc1 waarna … Kh8 de toren kost en andere zetten de h-pion. Dat is ook al meer dan enkel de kwaliteit op f7, en sowieso staat zwart daar niet lekker, maar wit heeft nog wel even werk.

 3. @herman Lc1 had ik wss niet op voorhand gezien maar was zeker tricky stelling om voordeel verder uit te bouwen.
  @Jan ik zoek niet altijd naar de makkelijkste weg als het in de stelling iets leukers zit 😉

 4. Het is idd Lb2! De loper nemen verliest voor zwart. De dame wegnemen betekent dat de eigen koning in zwaar weer komt. De toren valt, de koning belandt op een ongemakkelijke positie (g6) en de witte dame op de achterste rij maakt de loper en toren immobiel.
  Op Lb2 heeft zwart maar 2 redelijke opties: g6 of De7. Zwart speelde laatstgenoemde optie.

 5. Ik vind het belangrijk om te melden dat ik in de partij tegen Wouter met zwart speelde.

  Het is dus de witte dame die geruild werd tegen een zwarte toren en een zwarte loper.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *