Afgelopen dinsdagavond was wat betreft het clubkampioenschap een relatief rustige avond. Daar zat de eerste speelronde van de Zilveren Toren voor iets tussen. Er was daarin meteen de derby tussen Skog 3 en Skog 4. Wat in het voetbal geldt gaat kennelijk ook op voor het schaken: derby’s eindigen doorgaans in een gelijkspel.
Maar wat gebeurde er ondertussen in het clubkampioenschap? Er waren twee partijen in reeks 1. Jan versloeg Tony en zet zich met een 75 procent score op een zucht van Dries. Ook ((mja)) schreef een punt erbij en start daarmee 2023 voortvarend.
In reeks 2 was er een belangrijke partij voor Herman. Om terug alleen op 1 te komen moest hij iets halen tegen Kenneth. Misschien mag het sterker gesteld worden: om kampioen te worden moest hij deze partij winnen. Herman en Kenneth speelden een Russische, bijna instant dame-loze partij. De met wit spelende Herman slaagde er lange tijd niet in om een voordelige stelling te genereren.
In bijgevoegde stelling (zet 31) speelt zwart een zet waarvan de engine van chess.com zegt “this is the only move that works!”. Wie kan deze zet raden?

Na het vinden van deze knappe zet klopt het vervolg van zwart echter niet. Vier zetten later geeft hij op.
Een gouden zaak voor Herman, die nu met evenveel partijen een punt los komt te staan van belager Patrick. Beide spelers komen pas in maart weer in actie voor het CK. De beslissing van deze reeks laat dus nog even op zich wachten.
Er werd niet gespeeld in reeks 3. Volgende week staat er wel een interessante partij op het programma. Dan treffen de huidige nummers 6 en 7 elkaar: Heidi en Tom. De winnaar van deze partij springt naar… plaats 2 (!) Dit illustreert hoe bizar close deze reeks nog steeds is.
In reeks 4a waren er volle punten voor Bert, Mateo en Wouter. Wouter is duidelijk aan een opmars bezig en kijkt in de tabel ongetwijfeld naar boven nu. Mateo kan volgende week de eerste clubkampioen worden. Op de datum 17 januari. Wellicht de vroegste clubkampioen in de geschiedenis van Oude God?
Hij moet er wel voor winnen tegen Mark; maar Mateo doet bijna niet anders dan winnen dus hij zal ongetwijfeld al champagne bestellen.
In reeks 4b klom Janik naar plek 2 na een zege op zijn Zilveren Toren kompaan Joeri. Volgende week mag hij het gaan opnemen tegen Hugo; verre van een uitgemaakte zaak.

Kortom: er is weer veel moois om naar uit te kijken. Tot dinsdag; tot Skog-dag 🙂

4 reactie op “Clubkampioenschap week 18”
  1. Klopt, Jan. Het is inderdaad Pc3. Het paard nemen leidt tot de val van (als ik goed tel) 2 pionnen. Voordelig, maar nog niet per se winnend voor zwart.
    Wit kan het gegeven paard ook in de bek kijken. Dat is wat Herman deed met 32.Ta1. Ik denk met de insteek om het paard toch maar niet te laten ontsnappen?

  2. Klopt, en na 32. … a5 (?) 33. Pf1 kan het paard ook geslagen worden. Wat we beiden pas nadien zagen (enfin, de computer …), was dat zwart zijn paard nog had kunnen redden met 32. … Te6 (33. Pf1 Tc6). Volgens de computer nog steeds heel remiseachtig. Maar 32. … a5 was eigenlijk verliezend.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *