Bij een knock-out gaat het snel: na elke ronde is de helft van het veld weg en wordt het potentiële aantal ‘upsets’ kleiner. Niet per se minder significant. Na de eerste partij was het wat dat betreft vooral uitkijken naar wie de meubelen zou kunnen redden en de rapids halen, en wie dat niet zou doen en dus “verrassend” zou worden uitgeschakeld. _LEESMEER_
Klassiek gedeelte, 2de partij. De ELO-kleintjes deden het, nog steeds, verrassend goed. Zhai elimineerde Batsiashvili (+113 ELO) met een zege en Alinasab vloerde Socko (+227 ELO) ten tweede male. Het 3de kleintje, Zhu, kon haar eerste winst echter niet verzilveren: Pogonina (+86 ELO) kon terugslaan en wist zo rapids af te dwingen. Ook (Mariya) Muzychuk (+100 ELO) wist dat te doen tegen Atalik, nadat ze in de 1ste partij was ten onder gegaan in een mat-met-loper-en-paardeindspel.
Dat is, qua “verrassingen” en aanverwante, lang niet alles. Het spraakmakendst is wellicht de nederlaag en dus uitschakeling van de Indische Humpy Koneru, het nummer 5 van de wereld, door Zawadzka (-141 ELO). Ook nummer 8 Goryachkina ligt eruit, na een 2de verlies tegen Galliamova (-102). Dat scenario voltrok zich ook voor nummer 9 Dzagnidze, die verloor en met 0,5-1,5 onderuit ging tegen Lei (-59 ELO), al kijk ik daar iets minder van op, de Chinese enigszins ‘kennende’. Dat toppers als Ju en (Anna) Muzychuk zich vlot plaatsten, verrast natuurlijk niet, maar al bij al zijn het maar weinig niet-verrassingen. Wat zouden de rapids nog toevoegen?
Rapidstuff. Eerste belangwekkend resultaat: 19-jarig Oezbeeks talent en topbord op de recente Olympiade Tokhirjonova (als u denkt dat de voornaam makkelijker is, zegt u maar Gulrukhbegim), die eerder Kashlinskaya naar huis stuurde, had aan één rapidzege genoeg om ex-wereldkampioene én vorige World Cup winnares én nummer 10 van de wereld Tan (+78 ELO) te elimineren. Wat mij persoonlijk niet rouwig maakt, want de eerste is een beloftevolle jonge schaakster en de tweede hoefde voor mij echt geen tweede kans te krijgen op een ‘lucky’ wereldtitel.
Andere belangwekkende resultaten? Niet echt. Afgezien van het feit dat sommige dames het strikt genomen niet op de rapids hadden mogen laten aankomen, werd de ELO-logica grotendeels gerespecteerd. Het enige duel waar het lagere ELO zich plaatste ten koste van het hogere was Abdumalik–Zhao (3-1), maar daar ging het wel om maar 5 ELO-punten verschil. Terloops, het was diezelfde sympathieke Chinese Zhao die enkele jaren geleden in Brasschaat is komen meespelen, men zal het zich links en rechts herinneren. Alleen Pogonina, die met een nederlaag was begonnen in het klassiek gedeelte, had nog twee extra partijen (blitz, 10+10) nodig om de klus te klaren.
Nog 16 dames spelen mee voor de begeerde wereldtitel. Hierbij de paringen voor ronde 3, met tussen haakjes de plaats op de wereldranglijst. U ziet meteen wie favoriete is, of zou moeten zijn:
Zhai (116) – Ju (2)
Zawadzka (55) – Abdumalik (22)
Pogonina (24) – Lagno (4)
A. Muzychuk (3) – Stefanova (14)
Harika (11)- Kosteniuk (7)
Galliamova (40) – Lei (27)
Alinasab (340) – M. Muzychuk (6)
Tokhirjonova (38) – Gunina (12)
Over naar de Shenzhen Masters. Op chessbase wond GM Alex Yermolinsky zich in zijn verslag over ronden 3 en 4 danig op over de heersende remisedrift aldaar. Vier ronden lang alleen maar remises, tot daar aan toe, maar de manier waarop “doet mijn bloed koken”, stelde hij. Ter illustratie noemde hij de partij Vitiugov–Giri (uit ronde 3), die een exacte kopie was van Mamedyarov–Nakamura in het Noorse Altibox eerder dit jaar (ik heb het gecheckt, het klopt, al duurde die partij een halve zet langer). Ondenkbaar toch dat de heren dat in hun voorbereiding zouden hebben gemist. Nee, dan Ding, oordeelde Yermolinsky een stuk milder. Die “speelt niet op remise”, maar schaakt momenteel gewoon te goed voor zijn tegenstanders, zonder daarbij het risico te schuwen om op z’n bek te gaan en zijn ongeslagen reeks te zien afbreken. In ronde 4 kwam hij een pion voor tegen Vitiugov, maar het was uiteindelijk niet genoeg voor meer. Ergo: 98 partijen zonder nederlaag.
Eerder vandaag is ook ronde 5 afgewerkt en deze keer vloeide er wel bloed. Niet bij Giri–Vachier-Lagrave, de 13de remise, maar zowel Ding als Yu sloegen succesvol toe, respectievelijk tegen Vitiugov en Wojtaszek. Het zal Yermolinsky wel opvrolijken. Nummer 99 voor Ding, de (potentieel) 100ste partij volgt na de rustdag, uitgerekend tegen Giri, de laatste die Ding wist te verslaan. Maar de Chinees heeft alvast wit …
En dan nog iets. Mocht u het nog steeds niet beseffen, morgen, 9 november, is het zover: Carlsen–Caruana. Vandaag was er alvast het officiële voorafje, met formaliteiten en interviews. Als ik het goed heb, begint Carlsen met wit.