Er wordt in onze club al eens gevraagd naar schaaklessen voor volwassenen. Welnu, de bekerfinale en -troosting van deze week was een van de beste lessen van het jaar en de vele afwezigen hadden echt ongelijk. Onder de alweer deskundige leiding van ex-Belgisch kampioen Robert Schuermans kregen we twee uitermate boeiende schaakpartijen te zien, uiteraard in de eerste plaats met dank aan de spelers zelf.
Alain, met wit, en Lucas, met zwart, maakten er in de troosting een spektakelstuk van, waarbij de zwartspeler na de opening beter leek te staan: alle stukken ontwikkeld, geen zwaktes in de stelling, initiatief op de koningsvleugel. Zoals wel vaker riep de openingskeuze van Alain vragen op, maar zoals altijd wist de witspeler heel goed waar hij mee bezig was. Er leek voor zwart weinig aan de hand, al had hij een paard wat ongelukkig naar h7 gebracht, en dus speelde hij de consoliderende zet …g6. Bovendien had hij een mooi aanvalsobject met wits achtergebleven pion op e3. Maar schijn bedriegt: met het ijzersterke c4 liet wit de partij volledig in zijn voordeel kantelen. Plots kwamen er allerlei tactische wendingen in de partij, werd wits zwartveldige loper op b2 een monster en greep wit het centrum en daarmee aanvalsruimte. Op de 20ste zet leek wit een stuk te kunnen winnen, maar in de analyse bleek dat niet helemaal te kloppen. De volgende stelling had op het bord kunnen komen:
Ongelooflijk: materieel staat het nog altijd gelijk, maar zwart kan geen vin verroeren. Hij moet Kd7 spelen (er dreigt Pd6), waarna Pf6+ de partij beslist (zie de partijanalyse).
Met steeds minder tijd op de klok probeerde Lucas nog een tactische spitsvondigheid, maar wit had het allemaal onder controle en won. Dit is de volledige partij:
Over naar de finale dan. Daniel, met wit, opende tegen de verwachting in – de jongste tijd speelt hij altijd 1.c4 – met 1.d4, allicht omdat hij de openingskeuze van Pascal wel kende. Zwart maakte er zoals te verwachten was binnen de kortste keren een Wolga-Benkögambiet van, een tweesnijdend zwaard dat garant staat voor een boeiende partij: zwart offert zijn b-pion en rekent als compensatie op tegenspel op de damevleugel; wit probeert dat tegenspel tegen te gaan om met een pluspion als bonus het initiatief te nemen in het centrum. En ja, aanvankelijk leek wit, via enkele finesses in de opening, het betere spel te hebben. Pascal is er echter de man niet naar om zich in slaap te laten sussen. Hij orchestreerde zijn zware stukken naar de damevleugel, verhoogde daar de druk en offerde een kwaliteit waarvoor hij behalve een pluspion ook positionele compensatie kreeg. Na dameruil kwam er een thriller van een eindspel op het bord, waarbij de zaal niet meteen een duidelijke winst zag voor wit, maar makkelijk was de stelling allerminst. Bovendien kwamen beide spelers stilaan in tijdnood en moesten ze hun zetten op increment spelen. Wit bleef zoeken naar een winststelling, zwart bleef zich onder zware tijdsdruk secuur verdedigen, tot deze stelling op het bord kwam:
Wit onderneemt een ultieme winstpoging door de pion op f3 los te laten om die op g6 te winnen. Zwart maakt echter ook dan makkelijk remise: 54…Kxf3 55.Txg6 Kg4! 56.Tg8 Kf5 57.g6 Kf6 (zwart loopt gewoon met de pion mee) 58.Ke4 h4 59.Kf3 h3 en wit komt niet verder. Hij heeft bijvoorbeeld geen tijd om met zijn koning naar zijn vrijpion te lopen, want dan lopen de zwarte pionnen door, en gaat zijn toren weg van g8, dan sneuvelt g6. Maar onder grote tijdsdruk gaat zwart in de fout met 54…h4?? Na 55.Txg6 Kxf3 56.Th6 Lc1 57.Txh4 Kg3 58.g6 Lb2 59.Th7 f3 60.g7 is het wit die triomfeert. En zo won Daniel na het clubkampioenschap ook de beker. Proficiat!
Volgens mij komt dit omdat de beker ietsje te laat op het seizoen valt. Ik denk dat er veel mensen – inclusief mezelf – vanaf 15/5 met vakantie vertrekken. Aan het deskundig commentaar van Robert kan dit niet liggen..:
Kan de beker niet over iets langere periode gespreid worden. Zelf had ik bij mijn inschrijving niet door dat ik een partij niet kan inhalen waardoor uiteindelijk Daniel de beker won.
Wat natuurlijk de zaal niet wist is dat tot de zet g5 alles nog bekend was voor mij In die partij ging zwart verder met Pg8 waar wit het sterke e4 speelt ! Pas na zwart Ph7 speelde begon de partij voor mij ! Maar ik wist dat heel de partij draait om of e4 of c4 ..
dan weet je dat ineens voor volgend jaar. Voor wie niet alle weken kan spelen is er altijd speelmogelijkheid op Oude God: de laddercompetitie.
Klopt Marc, volgend jaar ga ik er sowieso beter op letten. Anderzijds zijn er mensen die in schiften werken ook en mss zou het wel fijn zijn om de kalender zo te bouwen voor de leden dat ze alle toernooien kunnen meedoen. Het wil niet zeggen omdat iets jaar en dag zo bestaat, dat je dat eens niet in vraag mag stellen.
Ik zou dan ook willen voorstellen om de volgende kalender zo te maken dat je alle toernooien kan meespelen (ook de mensen die in schiften werken).
Maar dit is misschien wel materie om te bekijken op de volgende algemene vergadering.
Ik begrijp de reactie wel om het meer te spreiden over het seizoen, die beker.
Langs de andere kant is dat weer minder eenvoudig door net de flexibiliteit van ons clubkampioenschap waar niet iedereen op de zelfde dag speelt, dan is alles in 1 trek doorspelen wel handiger.
Hoedanook was de avond zelf best gezellig met de begeleiding van Robert Schuermans en de aanwezigheid van meerdere meestertitels om mee bepaalde lijnen te bekijken
de beker had 47 deelnemers. Het CK 60. En bijna uitsluitend tevreden deelnemers. Welke club heeft dat nog?
Ik denk dat aan de formules niet teveel gesleuteld moet/gaat worden.
Ik begrijp je best Marc, aan de formules zou ik ook niet sleutelen, uiteindelijk is Oude-God een goed draaiende club met veel actieve spelers.
Alleen geloof ik er wel in dat je partijen moet kunnen inhalen voor mensen die in schiften werken, ziek zijn of mss onverwachts een andere prioriteit hebben. Ergens sluit je op deze manier leden uit om deel te nemen aan de beker.
Voor de duidelijkheid, ik ben al jaar en dag lid van Oude-God omdat ik zoveel sympathie heb voor deze club. Ik tracht enkel een positief voorstel te brengen en als dit niet gevolgd wordt, ook goed maar je moet wel de discussie kunnen voeren.
Het is wel sneu voor Pascal om op de valreep ,in gruwelijke tijdnood,na een knap gespeelde partij,de verdiende remise uit de hand te moeten geven.
Om de Beker over een langere periode te spreiden, zou er dan voor elke ronde 2 weken moeten voorzien worden want je moet dan elke ronde de spelers de gelegenheid geven om een dinsdag te kunnen skippen. Dat betekent dat de Beker 12 weken ipv 6 weken zou duren. In onze eivolle speelkalender is dat niet mogelijk. Het is nu eenmaal het concept van de Beker dat er geen partijen kunnen worden uitgesteld. En – zoals Mark zei – voor wie dat niet kan (door vakantie, werk, …), is er nog altijd het Laddertoernooi.
En wat de finalepartij van afgelopen dinsdag betreft, het was inderdaad sneu om dat remise-eindspel uit handen te geven maar het is de verdienste van Daniël om tot op het einde te blijven proberen om het verschil te maken. En dat heeft geloond.
Pascal, ik zou de beker en het clubkampioenschap verweven, dan hoef je geen 12 weken te voorzien voor de beker. Je krijgt dan gewoon een ander soort kalender maar op zich, echt chapeau voor de clubwerking. Het doet me weemoedig terugdenken aan mijn jeugdjaren waarin de clubavonden nog echte clubavonden waren met steeds veel schakers die er waren.
Zelfs bij KASK was het toen wekelijks volle bak in het zaaltje in de ‘Nieuwe Zurenborger’.
Dat is nu eenmaal de kracht van sterkte spelers ! zo won Daniel ook tegen mij wachten op een fout in een totaal remise eindspel en toeslaan ! maar zo wint Magnus al jaren zijn partijen tegen 2700+ spelers !