Daria is WFM!

Avatar foto

DoorHerman Callens

aug 5, 2019 190 views

Als je artikeltjes pleegt en dus al wel eens wat opzoekt, ontdek je per toeval dingen die je nog niet had ontdekt omdat je niet altijd alles en overal opzoekt. Deze keer vonden we een leuk bericht op de site van KGSRL (altijd blij als ik die letters in de juiste volgorde weet te zetten), en voor de onwetenden die beter zouden moeten weten: dat is Gent (aka de Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez). Na haar knalprestatie op het Jeugdwereldkampioenschap in de categorie min 14 in 2016 droeg ze al de titel (officieel sinds 2017) van WCM aka Woman Candidate Master, maar op de FIDE-ratinglijst versie juli 2019 _LEESMEER_

… staat de 16-jarige en beloftevolle jongedame Daria Vanduyfhuys nu ook officieel te boek als WFM aka Woman FIDE Master. De enige in jong België, overigens (de vsf-site spreekt van “de jongste”). Onze hartelijke felicitaties! Bij de vrouwen wereldwijd staat ze nu op de 557ste plaats, bij de min-16-jarigen is ze 322ste. In België is ze 111de, bij de dames nummer 2, en bij de min-16-jarigen telkens nummer 1 (als je dat in de gemengde groep bent, ben je dat natuurlijk ook bij de meisjes alleen). Ook hier de vraag die Jan zich gisteren “met plezier” stelde na de indrukwekkende titel van Daniel Dardha in het zonet afgelopen Belgisch kampioenschap: “waar gaat dat eindigen?”

Niet dat we jongens en meisjes simpelweg willen vergelijken – dat zou een manke toestand zijn plus onfair, o.m. omdat de context bij elk heel anders is – maar voor de aardigheid hebben we ook eens wat cijfermatige gegevens voor Daniel bij elkaar gezocht. Daniel is nog iets jonger: hij wordt 14 in oktober. Sinds 2017 is hij CM (Candidate Master) en FM (FIDE Master). Nationaal is hij momenteel 13de (maar wel al Belgisch kampioen en de jongste ooit) en bij de de min-14 is hij 1ste. Als we de landsgrenzen even opheffen, is hij het nummer 1698 van de wereld, en nummer 10 bij de min-14-jarigen. Dat laatste is leuk: het is de categorie waar Praggnanandhaa (2569) 1 is, Gukesh (2528) 2, Sindarov (2507) 3 en Sadhwani (2493) 4. De nummers 5-9 vind ik niet zo snel, maar qua ELO zitten die tussen de 2493 van Sadhwani en de 2424 van Daniel. Niet onoverbrugbaar veel, toch?

Onze Belgische (wat meer is: Vlaamse) jeugd heeft een paar pareltjes in de dop!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *