De allereerste Schakel

Avatar foto

DoorPascal De Kaey

nov 13, 2010 196 views

U las het al eerder: Nikolaas is in het rijke SKOG-archief gedoken, en is dit nu aan het digitaliseren. We maken u weer warm met een uniek pièce de résistance: de allereerste Schakel, uitgavejaar 1968!_LEESMEER_

De leden die nog niet zo lang lid zijn zullen ‘De Schakel’ misschien niet meer kennen, vermits die enkele jaren geleden een stille dood stierf toen de SKOG-website zijn opmars maakte. Voor het internettijdperk was ‘De Schakel’ de baken van zekerheid voor de Skoggers. Elke eerste dinsdag van de maand werd dit eerst door wijlen Mr Adams, stichter en decennia lang voorzitter van de club, en later door de de opvolgers Carlo en Jan rondgedeeld om 20u15, waarna menig schaker meer verdiept zat in het maandblad dan in zijn partij. De inhoud ging van opiniestukken, (inter)nationaal schaaknieuws, tussenstanden, schaakproblemen tot partijanalyses en veel meer.

In dit allereeste exemplaar (slechts 4 bladzijden dun) wenst voorzitter Adams alle leden een 1968 met ‘veel schaakgenot en zo weinig mogelijk treurnis om verloren partijen’. Ook opvallend is de teaser voor de probleemrubriek van medelid Kurt Smulders, een der grootsten der aarde in de kunst van de fantasieschaak.

Een must-read voor nostalgici!

3 reactie op “De allereerste Schakel”
  1. Het begin van het nieuwe jaar 1968. De club werd gesticht op 1 sept 1965 en bestond dus toen nog maar 2 jaar. Verbazingwekkend retrogevoel ! Knap om zo iets gewoon terug op je pc te kunnen bekijken.

  2. Ondertussen staat er nog een nieuwe pdf met een lijst van resultaten van interne en externe toernooien, aangevuld met een foto en een paar sappige verslagen uit de schakel, alles uit 1968. Opvallend is dat de toenmalig Clubkampioen dezelfde persoon is dan diegene die nu nog in reeks 2 het clubkampioenschap leidt. Knap, Paul!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *