…dat leek zo ongeveer de boodschap in deze editie van de Wachtebeke Winter Round Robin. De Duitse tiener Glöckler haalde een heel fraaie 6½ op 9 en scoorde daarmee een meesternorm. Toch kwam hij niet eens in de buurt van de overwinning, want zijn landgenoot Marco Dobrikov verpletterde zowat alles wat op zijn pad kwam en eindigde met een fenomenale 8½ op 9, goed voor een TPR van 2765. En dat ging overtuigend. Zie hier bijvoorbeeld hoe hij korte metten maakt met Hauchamps:
wit heeft met eenvoudige middelen een heel mooie positie opgebouwd. Uit arren moede speelde zwart net f5, maar na 23. Lxg4 fxg4 24. f5 Lc8 25. Td8 heeft hij geen zetten meer. Vermoedelijk uit wanhoop speelde hij 25. … Lxf5, maar na 26. Txa8 Txa8 volgde het sadistisch precieze 27. Tf1 waarna je met een gerust geweten al het badtextiel de ring in kunt gooien. De Belgen speelden deze editie geen opvallende rol. Enige uitzondering was misschien dat De Waele als enige de winnaar een halfje kon ontfutselen.
Eindstand: 1. Dobrikov 8½/9 2. Glöckler 6½ 3. Leenhouts 6 4. Milliet 5½ 5. De Waele 5 6. Victor 4½ 7. Matnadze Bujiashvili 4 8. Van Cappellen 3 9-10. Hauchamps & Ochs 1
In de B groep, een sterke tienkamp, ging het de Belgen beter af. Jacob Dreelinck uit Geraardsbergen nam in de vierde ronde de leiding en stond die niet meer af. Verduyn, één van de titeldragers in deze B groep, kon het langst aanklampen maar schoot uiteindelijk ook tekort. Omdat je niets voor niets krijgt, toch nog een oefeningetje uit de partij Ruzhansky-Kurt:
Alle toreneindspelen zijn remise en dit dus ook, ondanks de minuspion voor zwart. Maar zwart speelde hier Th8 en hoewel alle toreneindspelen remise zijn is dat toreneindspel verloren. Maar waarom? En wat had zwart dan wel moeten spelen?
Eindstand: 1. J. Dreelinck 7/9 2. Verduyn 6 3-4. Ruzhansky & Nemegeer 5 5. Kurt 4½ 6-7. A. Dreelinck & Vandenhole 4 8. Raptis 3½ 9-10. Toulzac & Schrik 3
Verder won de Schot Motwani, zoals te verwachten was, het seniorentoernooi met 6/6, de Nederlander De Feijter won het rapidtoernooi met 6½/7, en Raptis en Hauchamps deelden de eerste plaats in het blitztoernooi met 9/11. Voor volledige uitslagen en alle partijen uit de hoofdgroepen verwijs ik naar de website van de organisatoren.
Th8 is volgens mij slecht wegens Dg4. Op Kf7 volgt het meteen verliezende Kf5 (waarna f6 valt) en op Ke7 volgt eveneens Kf5, waarna Tf8 faalt op h7. Zwart moet dus z’n koning op e6 laten staan en een torenzet doen, maar ook dat lijkt niet goed, bv. Th8 Kg4 en nu Th7 Kh5 Kf7 Tg1! Nu wit z’n pion gedekt heeft met de koning maakt de witte toren een omtrekkende beweging waartegen zwart weinig kan inbrengen. De schaaks op de a-lijn zijn dan beslissend, want zwart kan niet beletten dat de toren worden geruild en/of de witte koning op de duur naar g6 wandelt en/of de pion op f6 opraapt. Er zit ook een leuke zetdwangstelling in met zKf7, zT47 en wTa8, pionnen zoals in de beginstelling.
Wat is dan beter? Ik dacht eerst aan Tf7 om een blokkadestelling te creëren. Wit kan daarop niet Tg7 spelen wegens torenruil en verlies van de pion, dus moet opnieuw Kg4 gespeeld worden. Na Kf7 lijkt wit dan niet verder te komen, maar opnieuw beslist de omtrekkende beweging te beginnen met Tg1!
Conclusie: zwart moet actief spelen en zelf met zijn toren een omtrekkende beweging maken, bv. Ta8 waarna h7 Kf7 remise is (Tg4 Th8 Th4 Kg6). Wit kan Tg7 proberen met als vervolg Th8 (anders beslist wit de partij meteen met Tg8) maar dan volgt f5! en de zwarte koning kan vroeg of laat naar f6 of g6. Ik heb het niet helemaal uitgeanalyseerd, maar dit lijkt wel zwarts beste kans.
Je hebt overschot van gelijk. Waar de zwarte toren precies naartoe gaat is overigens niet zo belangrijk. Hij moet alleen op tijd zijn om schaakjes langs achter te kunnen geven als wit Kg4 speelt. Ta8, Tb8, Tc8 en Td8 zijn dus allemaal goed.