UPDATE: Enkele fouten zijn verbeterd, met dank aan Mart (cf. reacties) en Luc (après-schaak dinsdag).
Nog een kleine week en het 4de en laatste Grand Prix-tornooi, dat de twee laatste tickets voor het kandidatentornooi zal bepalen, gaat van start in het veelal zonnige Palma de Mallorca, maar als u gedacht had dat ik het daar zou over hebben: think again. En dat klinkt ongeveer (maar ook niet meer dan dat) als _LEESMEER_Ding again, heel toepasselijk. Ding Liren, wij zouden zeggen Liren Ding (en ik ga dat verder ook zo doen, al doen ruim 1 miljard en 382 miljoen Chinezen het anders) heeft namelijk volgens bepaald kundige commentatoren misschien wel de partij van het jaar gespeeld, in de Yingmei Cup, zoveel als het interclub van de Chinese Schaakliga (Chinese Team Championship of Chinese Chess League, afhankelijk van de bron).
Die Yingmei Cup wordt gespeeld van april tot december, op zes verschillende locaties, die ik graag voor u opsom: Shenzhen, Lanxi, Ningbo, Wuxi, Tianjin en (ergens in de provincie) Guangdong. Per locatie worden een viertal ronden gespeeld, op opeenvolgende dagen. Begrijpelijk, gelet op de afstanden. Ondertussen zijn er 18 van de 22 ronden afgewerkt, de laatste vier hebben plaats van 2 to 5 december, in Guandong. Tussen haakjes: mochten al die Chinese details Chinees voor u zijn, het zij zo, maar 1) ik heb iets met China (sinds 1981, toen ik 23 dagen daar was) en 2) al is het op papier, het is een beetje ‘reizen om te leren’ en/of couleur locale.
Die potentiële partij van het jaar had plaats in ronde 18, op 6 november, in de noordelijke havenstad Tianjin, de 4de stad van China. Liren Ding, spelend voor Zhejiang (ook de naam van de provincie waarin Lanxi en Ningbo zich bevinden), mocht het met zwart opnemen tegen jong talent Jinshi Bai (18 jaar en spelend voor Hangzhou, zoals ook de hoofdstad van de net genoemde provincie heet). Het werd een zo memorabele partij dat ik er graag een stukje over pleeg. En als u mijn oordeel als toch enigszins bescheiden schaker een tikkeltje zou wantrouwen, verwijs ik u graag naar GM-luitjes als Daniel King (topauteur, trainer/coach, journalist …), Rustam Kasimdzjanov (oud-FIDE-wereldkampioen), Peter Heine Nielsen (secondant van Carlsen) en Magnus Carlsen (momenteel beste Noor) himself.
De partij, dus. Bai opent met 1. d4 en met 1 … Pf6 gaat Ding de Indische toer op. Dat wordt al snel Nimzo-Indisch:
1. d4 Pf6 2. c4 e6 3. Pc3 Lb4 4. Pf3
Oftewel de Driepaardenvariant, waarmee Kasparovs zet (tegen Karpov, in 1985) op het bord komt, een variant die zwart al op allerlei manieren heeft proberen te weerleggen, zonder succes. Er volgt:
4 … O-O 5. Lg5 c5 6. e3 cxd4
Doorgaans neemt wit dan terug met de pion, maar Bai kiest voor de dame:
7. Dxd4 Pc6
Een ongebruikelijke voortzetting, maar ook niet meteen dood. Ding zal echter niet veel kansen moeten krijgen.
8. Dd3 h6
Kwestieus nieuwtje. Of de dame op d3 ‘optimaal’ staat, moet nog blijken. 8.Dh4 h6 was al eens voorgekomen, zonder veel erg: 9. Bxf6 Qxf6 10. Qxf6 gxf6 11. Rc1 b6 12. Bd3 Bb7 13. O-O Rac8, Iniyan – Paszewski, Graz, 2017, ½-½.
9. Lh4 d5 10. Td1 g5 11. Lg3 Pe4
In slechts enkele zetten trekt Ding het initiatief naar zich toe en zet hij wit zoetjes-ga-weg de duimschroeven aan. Bai wil de penning van het damepaard onderbreken om lucht te krijgen, maar in de Chinese smog waarin wit al is verzeild is dat geen sinecure. Meteen blijkt de ongelukkige positie van de witte dame:
12. Pd2 Pc5 13. Qc2 d4 14. Nf3
En dus gaat het paard maar weer terug naar f3. Nu staat de zwarte dame in de penning, maar Ding is niet onder de indruk.
14. … e5
Dat lijkt op steun voor zijn d-pion, maar het is een pionoffer. Bai vindt het oké en slaat toe. Edoch …
15. Pxe5 dxc3!
Ding offert de dame. Nu ja, in een partij die door enthousiastelingen al meteen tot z’n ‘Onsterfelijke’ werd omgedoopt, moet minstens wetens en willens en lang voor tijd een complete madam worden weggegeven. Ik heb dat ook al wel gedaan, maar al die andere voorwaarden waren niet vervuld.
16. Txd8 cxb2+ 17. Ke2?
Nodig was 17. Td2. Na 17. … Td8 18. Pf3 Lg4 19. Dxb2 Lxf3 20. gxf3 Txd2 21. Dxd2 Lxd2+ 22. Kxd2 Td8+ 23. Ke2 Td3 24. f4 moet zwart het nog bewijzen.
17. … Txd8 18. Qxb2 Pa4!
De witte dame heeft weinig velden.
19. Dc2 Pc3+ 20. Kf3 Td4!!
Gewoon briljant! De bedoeling is de koning ‘binnen’ te houden. De toren is onschendbaar: 21. exd4? Pxd4+ 22. Ke3 Pxc2+ en zwart heeft een stuk meer en de betere stelling. Er dreigt mat in twee op g4: 21. … g4 22. Pxg4 Lxg4 #
21. h3 h5
Voor de hand liggend, maar niettemin. Er dreigt weer mat. Kijk hoe de loper nu plaats moet maken voor de koning en de wanhopige monarch zijn eigen loper opsluit. Tegennatuurlijk, if anything.
22. Lh2 g4+ 23. Kg3 Td2!!
Alweer een mokerslag. Slaan is je dame verliezen (24. Dxd2 Pe4+) en een stuk achter blijven. Het alternatief: je dame buitenspel zetten. Ding jaagt vakkundig de witte koning op.
24. Db3 Pe4+ 25. Kh4 Le7+ 26. Kxh5 Kg7!
Ondertussen wint alles, maar Ding kiest de mooiste weg.
27. Lf4 Lf5
Zorgvuldige constructie van het matnet.
28. Lh6+ Kh7 29. Dxb7 Txf2!!
Buitenspel op b3 was niks, dat spreekt, maar op b7 speelt de dame ook niet mee. Ding negeert het vorkje en liquideert de witte controle over g3. Het paard op e4 hinnikt alvast vrolijk richting g3, voor een matzet.
30. Lg5 Rh8!
Mat komt eraan.
31. Pxf7 Lg6+ 32. Kxg4 Pe5+ en wit geeft op.
Een prachtpartij. Op chessbase vindt u desgevallend een link (1) naar een videoverslag van Daniel King. Er is er ook eentje van Rustam Kasimdzjanov, maar dat zit achter een betaalmuur.
(1) http://en.chessbase.com/post/ding-liren-plays-brilliancy
Grappig: vandaag voegen Ding en Carlsen zich bij de andere zes deelnemers aan de Champions Showdown in Saint Louis, een tornooi dat bestaat uit vier tweekampen, en waarbij de spelers zelf hebben mogen kiezen tegen wie ze het liefst spelen. Zo kwamen Nakamura-Topalov, Caruana-Grischuk, So-Lenier Dominguez en, jawel, Carlsen-Ding uit de bus. Elke tweekamp gaat over 30 partijen, en er zijn vier verschillende tempo’s: 30, 20, 10 en 5 minuten (telkens knock-out). De zes anderen hebben intussen al 18 ronden gespeeld, Carlsen en Ding 3. Heel interssant, want het is ten slotte niet ondenkbaar dat Ding uitdager wordt, et en plus, Carlsen zelf had geopteerd voor Ding als tegenstander. De stand, op dit eigenste uur? 1,5-1,5. Zou het kunnen…?
Correctie: er is vannacht (onze tijd) nog een 4de partij gespeeld, met winst voor Carlsen. De stand is dus 2,5-1,5 voor de Noor. Benieuwd wat het zal zijn na de volgende 26 games. Hoe blitzer, hoe Magnusser, ben ik geneigd te denken.
Intussen maakt Carlsen zoetjesaan gehakt van Ding: vandaag, bij de 6 rapids van 20′, kwam er 4,5-1,5 uit de bus.
Mooi artikel, het is inderdaad een prachtige partij. Er ontbreekt alleen wel een zetje in het verslag: 8…. h6.
Klopt, die was zeker van het bord gevallen. 🙂
Maar het liep eigenlijk mis bij zet 7, zodat zwart en wit verkeerd staan. Zo moet het:
7.Dxd4 Pc6
8.Dd3 h6
En de rest is (denk ik) wel goed. Excuus! Het komt ervan als je ’s nachts nog absoluut een verslag wil plegen …
De fouten – zie reactie 3 en 4 onder – zijn intussen aangepast. Met dank aan Mart, en Luc die een extra 14de zet signaleerde (in feite de 15de incognito of in disguise).