Dortmund Sparkassen

Avatar foto

DoorHerman Callens

jul 15, 2019 264 views

Het toeval – natuurlijk niet – wil dat ik pardoes ontdek dat een aantal afwezigen in Riga, in het 2de deeltornooi van de GP-cyclus, intussen elders doende zijn. Waarom niet, overigens, life goes on, ook op andere plekken kun je houtjes schuiven en en passant je inkomen spijzen. Zo vindt dezer dagen in Dortmund, een Duitse stad die ik u niet voorstel (shame on you als u die niet al kent …), de 47ste (jawel) Sparkassen Chess Meeting plaats, een tornooi met 8 deelnemers, inclusief alvast een aantal ronkende namen. _LEESMEER_

Bij die ronkers treffen we om te beginnen drie toppers uit de GP aan die in Riga ‘bye’ zijn:  Nepomniachtchi (die trouwens Moskou won, deel 1 van de GP), Radjabov en Wojtaszek, en vervolgens Dominguez Perez (ex-Cuba, nu Amerika) en Rapport, ’s werelds nrs. 12 en 23. Allemaal ten minste 2735 ELO, en gemiddeld 2753 (kijk nu: dezelfde 4 cijfertjes). Drie iets mindere goden vervolledigen het veld: de nu voor Duitsland spelende Roemeen Nisipeanu (2672) en voormalige Let Fridman (2638), en de Est Kulaots (2560), die zijn plek verdiend zou hebben met z’n verrassende winst (gestart als 62ste!) in het Aeroflot Open van Moskou. Hopelijk geen geval Rausis[1].

Na twee ronden zijn er vier ongeslagen leiders: Wojtaszek, Rapport, Dominguez Perez en Radjabov. Ze hebben alle vier één keer gewonnen en één keer remise gespeeld. Nepomniachtchi en Fridman hadden één keer succes en gingen de andere keer de boot in, en    Nisipeanu en Kulaots deden dat laatste twee keer. Opvallend: in elke ronde viel maar 1 remise. Dat kan dus nog.

 


[1] Mocht u het niet weten, de Lets-Tsjechische GM Igors Rausis, die al een tijdje erg ongewone vorderingen maakte op de ELO-ranglijst, werd zeer onlangs betrapt op het ongeoorloofd gebruik van een op het toilet verstopte GSM. Uiteraard is niet elk verrassend resultaat het gevolg van fraude, de brave Est Kulaots is wellicht zo onschuldig als een pasgeboren lam …

16 reactie op “Dortmund Sparkassen”
  1. Addendum: op de foto Vlastimil Hort, die de openingszet doet bij Nepomniachtchi (rechts)-Kualots (links). Voor de jeugdige leden: Hort is voor ons “een goede bekende”, omdat hij destijds – hij was toen nummer 10 van de wereld – bij SKOG een simultaan kwam spelen. Ondergetekende was één van z’n slachtoffers: na 20 zetten, er was nog geen stuk gevallen, zat ik zo klem als wat. Wat ik ook deed, er volgde significant materiaalverlies. Geweldig toch, zo’n partij waar je geen bal van begrijpt…

  2. Ik ken Vlastimil goed van ziens, Herman. Toch kan ik mij een simultaan van hem bij ons niet herinneren, dat zou nochtans moeten. ’t Zal dan wel aan mij liggen. Heb jij info over het jaar waar dat zou gebeurd zijn ? En waar ? In ons clublokaal ? Zou dan iets moeten zijn van begin jaren negentig. Misschien weet Nikolaas het wel vanuit zijn onverbiddelijk archief ?

  3. Carlo, ik vermoed jaren 80 zelfs. En het ging effectief door in ons clublokaal. Jammer dat ik jaren geleden al mijn ‘oude’ notatieformulieren heb weggegooid, ik zou het anders kunnen opzoeken. Charmante man, trouwens.

  4. Hoe komt een schaker er in ’s hemelsnaam bij zijn hele voorraad oude notatiebiljetten gewoon weg te gooien ? Zinsverbijstering ? Boosheid om een onterecht verloren partij ? Een nieuwe lente een nieuw begin ? Tabjula rasa, zo maar ? Ontdekking van een nieuwe passie ? Een lief, bridge, vissen ? Het verlies van jouw politieke partij in de verkiezingen ? Volle maan ? Zonsverduistering ? ‘k Mag er niet aan denken !

  5. Ik heb mijn archiefmateriaal niet bij de hand hier, maar ik kan bevestigen dat Hort inderdaad een simultaan heeft gespeeld in ons allereigenste clublokaal. Als mijn geheugen mij niet in de steek laat, was dat eind jaren tachtig, wat zou betekenen dat Hort top 50 was maar geen top 20.

  6. Het moet dan toch van voor 1988 zijn. Ik ben toen lid geworden en zou me dat toch herinneren.

  7. Hort bij SKOG? Dat zou dan zelfs voor 1983 moeten geweest zijn, of ik het zou ook nog weten. Tenzij ergens in 1989. In die periode heb ik een aantal maanden niet geschaakt. Wel heb ik persoonlijk tegen Hort mogen spelen in de jaren negentig, in de derde ronde van het Lost Boys toernooi in Antwerpen. Sympathieke mens.

  8. Dat is toch opkijken, als niemand, op onze archiefman Nikolaas na, iets blijkt te weten van die simultaan van Hort in onze club. Het voelt alsof je een stuk ouder bent dan je bent (correcter: dat je een stuk langer bij de club bent dan een aantal van onze senioren). Het zou ook kunnen dat je de geestelijke toestand hebt bereikt van de ouderdomsfantast, “die het allemaal niet meer uit elkaar kan houden”, maar er zijn redenen om aan te nemen dat zulks niet het geval is.

    Bij voorbeeld, dat Nicolaas die simultaan van Hort bevestigt. En vermoedelijk kan dat binnenkort ook zwart op wit, als hij het archief kan raadplegen. Maar, als Jan en Pascal gelijk hebben, dan zou die simultaan wel eens begin jaren ’80 moeten hebben plaatsgevonden. Dat zou kunnen overeenkomen met wat ik zelf denk te kunnen reconstrueren: het moet in mijn eerste jaren bij de club zijn geweest, en ik denk dat ik erbij ben gekomen eind jaren ’70, begin jaren ’80.

    En dan dat nummer 10 van de wereld – Nicolaas suggereert top 20 of top 50. Ik weet niet waar ik dat vandaan heb, en het geheugen doet soms rare dingen: heb ik twee elementen die eigenlijk niet bij elkaar hoorden, onbewust verbonden? Het zou kunnen, maar ik heb het alleszins niet verzonnen (ergo: toen gehoord of gelezen). Nu, als je zoiets wilt opzoeken, bij FIDE vind je niets terug van voor 2000, dus noppes. Wikipedia (Eng/Dui) dan. Daar lees ik dat Hort in de jaren 60’ en 70’ “een van de sterkste spelers ter wereld” was en ook dat hij in 1977 ’s werelds nummer 6, ex aequo overigens met Poloegajevski en Tal. Z’n hoogste ELO was 2620 –nummer 1 Karpov had toen 2690 (zie bv. Interpolistornooi van Tilburg, 1977: http://www.chessgames.com/perl/chess.pl?tid=80072). Begin jaren ’80 had hij 2595, maar het is niet onmogelijk dat hij toen nog top 10 of top 20 was. Het lijkt mij te kunnen rijmen met mijn stelling dat hij ten tijde van die simultaan nummer 10 was. Wellicht kan Nikolaas’ archief een en ander ophelderen.

    Wordt vervolgd, I presume …

  9. Het zou natuurlijk kunnen dat mijn geheugen het laat afweten en dat ik ‘eind jaren zeventig’ met ‘eind jaren tachtig’ verward heb. Dat zou ook mooi kloppen met wat Herman zich herinnert, gezien Hort in 1977 en 1978 inderdaad (maar na 1978 nooit meer) een top tien speler was. Als ik de volgende keer in het land ben, zal ik wat dieper graven.

    @ Herman: De officiële lijsten van voor 2000 kan je raadplegen op olimpbase.org . In de rechter zijbalk kan je bij ‘Players & Teams’ op ‘Elolists 1971-2001’ klikken. Er zijn nog oudere lijsten ter beschikking, maar die waren niet officieel.

  10. Het zou natuurlijk kunnen dat mijn geheugen het laat afweten en dat ik ‘eind jaren zeventig’ met ‘eind jaren tachtig’ verward heb. Dat zou ook mooi kloppen met wat Herman zich herinnert, gezien Hort in 1977 en 1978 inderdaad (maar na 1978 nooit meer) een top tien speler was. Als ik de volgende keer in het land ben, zal ik wat dieper graven.

    @ Herman: De officiële lijsten van voor 2000 kan je raadplegen op olimpbase.org . In de rechter zijbalk kan je bij ‘Players & Teams’ op ‘Elolists 1971-2001’ klikken. Er zijn nog oudere lijsten ter beschikking, maar die waren niet officieel.

  11. @ Nikolaas: Bedankt voor de link. Ben meteen in de lijsten gedoken. Blijkbaar was Hort maar 1 keer nummer 10 van de wereld: van januari t/m juni 1984 (dus toch noch na 1978). In juli 1984 werd hij nummer 11. Op dat moment was ik al zeker lid van SKOG, dus “omstreeks die tijd” is een mogelijkheid, ook al komt dat niet overeen met Jans herinneringen. Anderzijds kan het niet vroeger geweest zijn dan 1978, want vóór het seizoen 1978-79 kan ik nog geen SKOG’er zijn geweest.

  12. Ik ben lid geworden in april 1984. Het is dus voor de goede werking van mijn geheugen aan te bevelen dat die simultaan voordien heeft plaats gevonden.

  13. Dat kan nog altijd. Stel dat het in 1982 was en dat ik pas nadien, bv. in 1984, ‘vernomen’ heb dat Hort op dat ogenblik nummer 10 was. Links en rechts vertel je (later) wel eens voort dat je tegen Hort hebt gespeeld. En om de man te situeren voor buitenstanders, zeg je “momenteel nummer 10 van de wereld”, terwijl hij dat niet was op het ogenblik van de simultaan. Jaren later heb je al lang vergeten dat de twee zaken niet, euh, simultaan waren … Trouwens, ik denk niet dat mijn zicht op de ELO-ontwikkelingen zo precies was: nu hebben we internet en kunnen we alles makkelijk volgen, maar toen was de info veel schaarser en fragmentarischer.

  14. Rond 1984 heeft Richard Meulders, toen Belgisch kampioen, ook een simultaan gegeven in onze club. Ik herinner me nog dat hij 16 partijen won en 4 remises maakte, o.a. tegen jou, Herman, en mij :-). Hort moet inderdaad vroeger zijn opgetreden. Benieuwd of we nog ooit achter het juiste jaartal komen.

  15. @ Jan: Klopt, en dan zou ik durven gokken op 1982. Meulders was een soort vervolg op Hort – en misschien zijn er nog andere simultaangevers geweest voordien, erna niet meer, dacht ik – maar ik heb zo’n vaag idee dat het niet meteen na Hort was. We gaan er nog komen!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *