Nog veel te vroeg, maak u geen zorgen, maar binnen afzienbare tijd (oktober-november) gaan ook de dames op zoek naar een nieuwe uitdaagster voor regerend wereldkampioene Wenjun Ju. Alleen heeft FIDE het nuttig geoordeeld om het format aan te passen. Geen dubbele round robin zoals bij de heren, maar een knock-outformule. De acht gelukkigen spelen telkens (d.i. kwartfinales, halve finales) een match van vier partijen, plus desgevallend tiebreaks, en de winnares plaatst zich voor de volgende ronde. In de finale gaat het om zes reguliere partijen (plus …).

De formule doet wat denken aan wat in de eindrondefase van het Grand Prix-circuit gebruikelijk is. Er is echter een hoogst merkwaardige nieuwigheid. Voor kwart- en halve finales zijn de dames ingedeeeld in 2 poules, en wie haar poule wint, is finaliste. Nu wil het toeval (of net niet) dat poule A de twee Oekraïense deelneemsters bevat, de zusjes Anna en Mariya Muzychuk, terwijl poule B gestoffeerd is met de drie Russische (maar onder FIDE-vlag spelende) participantes, Goryachkina, Lagno en Kosteniuk. Terwijl de twee Chinese dames, Lei en Tan, netjes verdeeld zijn over beide poules. Is een en ander politiek te lezen? Of louter bedoeld opdat landgenotes mekaar niet zouden helpen? Daarover hoort u mij niets poneren. Het belet natuurlijk wel dat twee Muzychuks of twee Russinnen de finale spelen, terwijl de Chinese deelneemsters dat wel kunnen. Hoe eerlijk dat is, laat ik evenzeer in het midden. Hoe dan ook, het nieuwe format, met de poules bovenop, zal niet iedereen onberoerd laten, laat staan plezieren.   

En passant – de poules zijn er toch al – zijn de kwartfinales al vastgelegd. Die geef ik eerst even mee:

Poule A

Humpy Koneru – Anna Muzychuk

Tingjie Lei – Mariya Muzychuk

Poule B

Alexandra Goryachkina – Alexandra Kosteniuk

Kateryna Lagno – Zhongyi Tan

Het voordeel, al ging het ongetwijfeld daar niet om, is mogelijk wel dat de dames nu al weten tegen wie ze zich allereerst moeten voorbereiden, vervolgens tegen welke twee potentiële semifinalistes en ten slotte tegen welke vier potentiële finalistes. Gokken dat die of die het niet haalt, kan dus. Maar in de praktijk moet je toch weer klaar zijn voor 7 concurrentes, het hele lot, ook al speel je maximaal tegen 3 anderen. Is het een goed systeem? Moeten we vrezen dat het toch weer de toevallige triomfator (m/v/x) beloont? Of dat de heren straks ook die toer opgaan? Ik laat het in het midden, daar is nog plaats genoeg.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *