Vers van de pers, en zo brekend als nieuws kan zijn: de zaak Niemann is in der minne geregeld. We weten het nog niet expliciet van elke betrokkene, maar de protagonisten  hebben de vredespijp bovengehaald en je mag aannemen dat dit ook geldt voor de anderen. Een overzichtje:

Chess.com deelt met vreugde mee dat ze een overeenkomst hebben bereikt met Hans Niemann om hun meningsverschillen achter zich te laten en om samen verder te gaan zonder verdere rechtszaken. Zo is hij opnieuw welkom op hun platform en ze kijken uit naar zijn deelname aan hun evenementen. Ze bevestigen wel dat ze vasthouden aan de bevindingen van hun rapport van oktober 2022, inclusief de vaststelling dat ze geen doorslaggevend bewijs hebben gevonden van vals spel door Niemann in welke live-partijen (in- person games, over the board …) ook.

Magnus Carlsen laat weten dat hij het rapport van chess.com erkent en begrijpt, inclusief (alweer) hun verklaring dat er geen bewijs is dat Niemann vals zou hebben gespeeld in hun geruchtmakende onderlinge partij in de Sinquefield Cup (waar hij verloor van Niemann en vervolgens uit het tornooi stapte). Hij is ook opnieuw bereid om tegen Niemann te spelen in tornooien waar ze tegen elkaar worden uitgeloot of uitkomen.

Hans Niemann, ten slotte: “Ik ben blij dat mijn rechtszaak tegen Magnus Carlsen en chess.com op een wederzijds aanvaardbare manier is opgelost, en dat ik mag terugkeren naar chess.com. Ik kijk ernaar uit om te kunnen strijden tegen Magnus op de 64 velden i.p.v. in de rechtszaal en ik (bedank mijn advocaten etc. …)”.

Het is een goede zaak dat de strijdbijl wordt begraven en dat iedereen de rede heeft laten zegevieren. Ongetwijfeld waren er aan beide kanten ook redenen voor, maar het belangrijkste voor Caïssa is wel dat de zaak van de baan is. De schaaksport kan er alleen wel bij varen!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *