De Grand Chess Tour (of GCT)  die vorig jaar in het pandemische water viel, is terug met een nieuwe editie, die twee klassieke en drie snelschaakluiken zal tellen. Het begint en eindigt klassiek, met resp. de Superbet Chess Classic (Boekarest, Roemenië, 3-15 juni) en de Sinquefield Cup (Saint Louis, VS, 16-28 augustus). Tussenin zijn er drie Rapid-en-Blitztornooien:  Paris R&B (Parijs, 16-23 juni), Croatia R&B (Zagreb, 5-12 juli) en Saint Louis R&B (9-16 augustus). Vaste deelnemers  doen de twee klassieke onderdelen en twee van de de snelle, tien wild cards vervolledigen het deelnemersveld in de Rapid-en-Blitztornooien.  _LEESMEER_

Het eerste tornooi, de Superbet Chess Classic, vindt plaats in het Roemeense Boekarest, in het plaatselijke Sheraton Hotel, officieel van 3 tot 15 juni, maar speelmatig vanaf 5 tot 14 juni, met rustdag op 10 juni. Tien GM’s nemen het tegen elkaar op in een enkelvoudige round robin, en het zijn vanzelfsprekend niet van de minsten, al zijn wereldkampioen Carlsen en uitdager Nepomniachtchi niet van de partij. Laatstgenoemde komt wel in actie als wild card op één (of meer) van de andere tornooien, maar is ondertussen ook volop bezig met de voorbereiding van het WK tegen Carlsen.

Het veld wordt aangevoerd door ’s werelds nummer 2, Fabiano Caruana (2820, VS), en telt verder 7 GM’s van +2760, te weten Levon Aronian (2781, ARM), Anish Giri (2780, NED), Alexander Grischuk (2776, RUS), Wesley So (2770, VS), Shakhryiar Mamedyarov (2770, AZE), Teimour Radjabov (2765, AZE) en Maxime Vachier-Lagrave (2760, FRA).

De resterende twee plaatsen zijn voor evenveel Roemeense wild cards, die in de plaats komen van Liren Ding (2799, CHN), die vermoedelijk vanwege reiscomplicaties moest afzeggen, en van Nepomniachtchi, die zoals gezegd aan zijn WK-voorbereiding timmert. In zijn plaats komt de Roemeense nummer 1 Constantin Lupulescu (2656), terwijl Ding zou vervangen worden door Richard Rapport (2763, HON), ware het niet dat die te elfder ure ziek viel. In zijn plaats komt de pas 19-jarige  Bogdan-Daniel Deac (2627), Roemenië’s nummer 2, voor wie het zeker een leerzame ervaring wordt.  

Als we de planning mogen geloven, arriveerden de spelers gisteren, donderdag 3 juni, volgt vandaag de openingsceremonie en morgen de eerste ronde. Dit zijn de paringen voor zaterdag: MamedyarovSo, GrischukVachier-Lagrave, DeacGiri, RadjabovCaruana en LupulescuAronian. Laten we hopen dat de heren even strijdvaardig zijn als de dames onlangs in Gibraltar.

Een reactie op “GCT: Superbet Chess Classic”

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *