De collega’s uit Geel worstelen met het vervelende probleem dat ze niet altijd op hun sterkst (kunnen) opkomen, waardoor ze momenteel laatst staan in de rangschikking. Dat is na de vierde ronde niet veranderd, want een verzwakt Geelse 1 was geen partij voor SKOG 1, dat met een 2-4 zege terug naar huis mocht rijden. Het had zelfs 1-5 kunnen zijn, maar dat is voor later in het verslag.
Beginnen doen we met de meest spectaculaire partij, die van Lucas op bord 6. Een toren offeren voor drie pionnen en koningsaanval? Waarom niet, moet wit gedacht hebben. Dat ging zo:
Op dat moment stond het trouwens al 0-2. Bart (bord 5) had een rustige en solide partij gespeeld waarin hij wit geen kansen had gegeven. Zelf nam hij in het middenspel het initiatief op de damevleugel. In een eindspel van T+P tegen T+L pakten beide spelers een pion, maar zwart had goed gezien dat hij er nog een won en verder kon afwikkelen naar een P- vs. L-eindspel met een opgerukte vrijpion in het centrum. Wit kon niet anders dan zijn loper geven voor die pion, waarna het voor Bart een koud kunstje was om de klus te klaren.
Op bord 4 had Jan kort na de opening via een tactische wending de kans gegrepen om met schaak een paard op d6 te posteren en vervolgens de enige open lijn te claimen. De zwarte stelling kon dat niet hebben. In enkele zetten tijd werd de druk zo groot dat wit een toren wist te veroveren. Zwart hoopte dat nog te beperken tot kwaliteitsverlies, maar wit brak het centrum open en combineerde matdreigingen met nog meer materiaalwinst. In onderstaande stelling is de buit eigenlijk al binnen, maar hoe maakt wit korte metten met de zwarte tegenstand?
Dries speelde op bord 2 een erg ongelukkige partij. Hij kwam met voordeel uit de opening en had nog één loperzet nodig om dat voordeel te consolideren en minstens een pion te winnen. Hij koos echter voor een meer behoudende zet. Zwart zag zijn kans schoon en verraste met een schijnpionoffer op de koningsvleugel waarbij hij met een toren binnenviel op g2. Wit dacht die toren te kunnen vangen, maar zwart had nog iets verder gezien en de partij kantelde volledig in zijn voordeel. Er kwam een toreneindspel op het bord maar met op de duur drie pionnen minder moest wit opgeven.
Over naar Daniel op bord 1. In zijn partij leek wit wat initiatief te hebben op de koningsvleugel. Zwart moest opletten en niet te snel rokeren, maar tegelijk had hij overwicht op de damevleugel en zat wit opgezadeld met een slechte zwartveldige loper. De hele partij lang geraakte die niet weg van zijn startveld (c1), waardoor ook Ta1 weinig kanten uit kon. Toen Daniel de kans kreeg om af te wikkelen naar het eindspel en een pion won op de open c-lijn, werd duidelijk dat de winst een kwestie van tijd was. Wit besefte dat ook en gaf sportief op. Dit is de slotstelling: zwart heeft net Pe7 gespeeld en dreigt zowel Pc6 als Pf5, waarna ook d4 valt.
Op dat moment probeerde Wouter al een tijdje een mindere stelling te houden. Onderstaande stelling is prima voor wit, maar hoe kan hij optimaal profiteren van ongelukkige positie van de zwarte toren?
Veel tijd had wit niet meer op de klok, maar hij vond het wel de mooie zet Le8! Zwart vroeg even wat de stand was (‘1-4, de match is binnen’) en vond dat een goed moment om op te geven. Wit dreigt onder meer Td1 gevolgd door Txd8+ en Pe6. Ook Lc1 zit nog in de stelling.
Met deze zege rukt SKOG 1 op naar de derde plaats in het klassement. Dat lijkt, gezien de tegenstand, het hoogst haalbare.