GP Riga, dag 2

Avatar foto

DoorHerman Callens

jul 14, 2019 124 views

De terugronde, op dag twee, leverde weinig definitiefs op. Grischuk en Vitiugov hielden het na amper 10 zetten voor bekeken, en in vier andere partijen werd binnen 30 zetten de vrede getekend. Het woord vechtschaak, de dag voordien toch nog aan de orde, zat deze keer nadrukkelijk in het woordenboek van haast vergeten woorden. Enkel Duda en Svidler deden er wat langer over om onbeslist af te sluiten, en nog beter, ze maakten er wat van. Al bij al mogen zes duo’s nog een dagje langer bakkeleien, nu in het snelle tiebreakgedoe, voor een plaats in de volgende ronde. _LEESMEER_

Smakelijker dan de ongekruide remises verliepen de andere twee duels. Navara werkte zich ijverig uit de naad om Vachier-Lagrave pootje te lappen, en deed dat middels de Moskouvariant, om de Fransman, Najdorfkrak, alvast uit z’n theoretische expertise te halen, maar het was al beurre aan de galg. MVL omzeilde alle tactische gevaren, ruilde gepast af en ontnam de Tsjech kundig alle kansen: remise dus, en Navara uitgeschakeld.

De andere beslissende partij werd geleverd door Dubov en Mamedyarov, die een Grünfeld-Indiër op het bord brachten. Laatstgenoemde was in de vorige partij kennelijk even van z’n melk geweest, toen Dubov in het heetst van de strijd, en volgens hem ongefundeerd, remise voorstelde. Ergo: goede voortzetting gemist en daarna bleek de winst buiten bereik. Het was niet denkbeeldig dat Mamedyarov in de 2de partij dat eitje wel eens zou willen pellen. Hoewel. Niet zonder gevoel voor ironie stelde hij nu zelf na 10 zetten remise voor. Dubov weigerde maar bood zelf de vrede aan ter gelegenheid van zet 22. Toen zag de Azerbeidzjaan echter al kansen en dus ging hij voluit malen. Het leverde uiteindelijk een pion op en vervolgens een langdurig gevecht om de zaak in winst om te zetten. Dubov out.

Zondag valt de beslissing in de 6 overblijvende tweekampen: in rapid, blitz of Armageddon. Rien ne va plus!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *