Grand Prix, Riga

Avatar foto

DoorHerman Callens

jul 12, 2019 182 views

Na deel 1 in Moskou eind mei volgt vanaf vandaag deel 2 van de Grand Prix-cyclus, in Riga, de hoofdstad van Letland. Ja, de GCT is nog maar net geweest en daar is de GP! U herinnert zich, of: u herinnere zich, dat de GP dit jaar uit 4 deeltornooien bestaat met telkens 16 deelnemers, en ook dat er over de hele cyclus eigenlijk 21 deelnemers zijn, maar dat ze allemaal maar drie keer meedoen. Vandaar dat het deelnemersveld er elke keer een tikkeltje anders uitziet. De formule is knock-out, ofwel meteen na 2 klassieke partijen, ofwel na het nodige beslissende snelschaak. In Moskou won Nepomniachtchi, toen in betere doen dan in het net voorbije GCT-Kroatië, in weerwil van zijn goede start daar. _LEESMEER_

Maar vorm of niet, Nepomniachtchi is er deze keer niet bij. Ook bye zijn Radjabov, Jakovenko, Wojtaszek en Wei. Nieuw daarentegen zijn Vachier-Lagrave, Yu, Topalov, Navara en Harikrishna. Al die ‘byers’, van of Moskou, of Riga, zijn er in de twee resterende GP-ronden dus wel (weer) bij.

Vandaag de 1ste klassieke partij. De vraag die zich meteen opdringt: zal men, en zo ja wie, met nauwelijks verholen remisezucht, op kousenvoeten richting rapid, blitz en Armageddon gaan? Omdat men daar zo veel beter het verschil kan maken? In Moskou werd het wel eens beproefd.

En wat blijkt? Karjakin en Giri doen het in 16 zetten, en zonder herhaling ván. Dat mag dus, blijkbaar. De tweedekortste partij is Vachier-LagraveNavara: 19 stuks. Maar de Fransman wínt wel. De andere partijen duren iets langer, van minimaal 29 zetten (AronianYu) tot maximaal 45 (SoHarikrishna en VitiugovGrischuk). De eerste van die drie verliep gelijkopgaand, maar So verprutst ‘beslissend voordeel’ en Grischuk laat ook de winst liggen. Geen salongedoe, zullen we maar zeggen. Verder weinig verschil in SvidlerDuda (42 zetten), NakamuraTopalov (39) en MamedyarovDubov (35). Mogelijk grijpen de zwartspelers van vandaag morgen hun kans met wit, voorlopig heeft alleen Vachier-Lagrave al een optie genomen op kwalificatie voor de 2de ronde en moet Navara zwaar aan de bak.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *