Kunt u nog volgen? Er is de Grand Prix (laatst 3 keer met Berlijn, Belgrado en Berlijn) met plaatsjes voor het kandidatentornooi, er is de Meltwater Champions Chess Tour (een prestigieuze, of zeg ik lucratieve, reeks onlinetornooien) en er is nu weer de Grand Chess Tour, waar de besten ter wereld bakkeleien op de bekende 64 velden. Even opfrissen en aanvullen kan wellicht geen kwaad. _LEESMEER_
Van de Grand Prix, die overigens geheel is afgewerkt, kreeg u al genoeg te horen (lezen), dus die slaan we over. Van de Meltwater Champions Chess Tour las u hier veel minder, ook al omdat ik het hele onlinecircus liever aan mij voorbij laat gaan (je blijft moeten schrijven). Niettemin, date ik u graag even up.
Er zijn al drie van de negen deeltornooien (6 reguliere met 16 spelers en 3 ‘majors’ met 8) achter de rug: Airthings Masters (19-26/2), Charity Cup (19-26/3) en Oslo Esports Cup (22-28/4). Het formaat is telkens een round robinvoorronde en vervolgens, met de beste 8, een knock-outeindronde in de reguliere tornooien en een round robin in de ‘majors’.
Klassiek is dan dat Carlsen maar zozo begint, maar de eindronde helemaal naar zijn hand zet. Dat was meteen het geval in de Airthings Masters, al was daar de leuke bijkomstigheid dat hij de finale speelde tegen zijn recentste uitdager, Nepomniachtchi, die de eerste dag goed overeind bleef, maar op de tweede opnieuw de wet van de sterkste mocht ondergaan.
De Charity Cup, uitdrukkelijk zonder enige Russische deelname en zo genoemd omdat men fondsen wou verzamelen voor UNICEF, ten behoeve van vluchtelingen (kinderen en hun gezinnen) uit Oekraïne, zag dezelfde winnaar. Tegen Duda had Carlsen wel een tiebreak nodig, maar in dat soort dingen wordt hij zelden geklopt.
De Oslo Esports Cup gold als ‘major’ en opnieuw waren er geen Russen van de partij. Op het einde van de zevendaagse rit was het Duda die triomfeerde, voor Le, dan Carlsen en Praggnanandhaa. Hij moet ook weer niet altijd winnen, de champ, maar in de voorlopige tussenstand staat hij wel aan de leiding, met let wel: 93.500 $, ruim de helft meer dan de tweede, Duda (60.000 $). U merkt het: voor één keer wordt de totaalstand niet in punten uitgedrukt, maar in prijzengeld. En de grootste slokop is dezelfde als wie normaliter op punten wint …
Maar we gingen het over de Grand Chess Tour ofte GCT hebben. Versie 2022 bestaat uit twee klassieke tornooien en drie rapid & blitzluiken. Het begint (morgen) klassiek met de Superbet Chess Classic in het Roemeense Boekarest (5 tot 15 mei). Dan is het drie keer rapid & blitz: Warschau (Polen), Zagreb (Kroatië) en St. Louis (Missouri, VS). Het tweede klassieke en meteen laatste luik is de onvolprezen Sinquefield Cup, ook in St. Louis (Missouri, VS).
Zoals steeds zijn er een aantal vaste spelers (die aan alles deelnemen behalve één rapid & blitztornooi) die worden aangevuld met wild cards (die in principe slechts één keer deelnemen). Voor de Superbet Chess Classic is dat thuisspeler Bogdan-Daniel Deac (2671 ELO). De rest van het 10-koppige veld zit ten minste 79 ELO’tjes hoger en oogt bijzonder fraai:
Firouzja (2804), Caruana (2786), Rapport (2776), Nepomniachtchi (2773), Mamedyarov (2770), So (2766), Aronian (2765), Domínguez Pérez (2753) en Vachier-Lagrave (2750). Let u even op de volgorde en de ELO’s: het zijn die van de ranglijst van 1 mei en er staan toch enkele verrassingen in.’s Werelds nummers 1 en 2, Carlsen (28064) en Ding (2806), die in ijltempo in april het minimaal benodigde aantal van 30 officiële partijen haalde (m.b. 32: 28 in april + 4 eerder gespeeld) zodat hij het laatste kandidatenticket krijgt (dat eerder van Karjakin werd afgenomen), zijn er niet bij, net als nr. 8 Giri (2761), maar verder is de hele top 10 van de partij, plus nrs. 12 en 15 (en wild card Deac 68). Dat mag dus beloftevol heten.
Er wordt gespeeld vanaf morgen (5/5), de partijen beginnen om 14 uur.