Grand Chess Tour Parijs

Avatar foto

DoorHerman Callens

aug 3, 2019 310 views

Het Parijse luik van de Grand Chess Tour, m.n. GCT Parijs Rapid & Blitz, is een paar dagen geleden afgelopen. Het duurde ook maar 6 dagen, rustdag inbegrepen, dus dat gaat vooruit: 3 dagen rapid (9 ronden), waarbij de punten dubbel tellen, en 2 dagen blitz (2 x 9 ronden = 18). In het deelnemersveld 7 ‘vaste’ waarden, Nakamura, Vachier-Lagrave, Caruana, Mamedyarov, Nepomniachtchi, Giri en Anand, en 3 wild cards: Grischuk, Duda en Dubov. Ter herinnering: na de eerste twee GCT-evenementen, Ivoorkust en Kroatië, stond Carlsen onbedreigd aan de leiding, maar de Onvermijdelijke is voor een keer vermijdelijk, want hij is bye. Is er iemand die een voetje dichter schuifelt? _LEESMEER_

Dag 1-3 werd er gerapid, a rato van 3 ronden per dag. Het begon alvast met aardig wat bloed: op dag 1 nauwelijks 4 remises op 15 partijen. Caruana en Anand gingen aan de kop met 2 zeges en 1 remise, gevolgd door Vachier-Lagrave en Duda, die 1 keer verloren. Eerstgenoemde smaakte wel het genoegen om Mamedyarov te vloeren, o zoete weerwraak voor de verloren GP-finale in Riga een week geleden.

Op dag 2 hees Vachier-Lagrave zich aan de leiding, na 2 keer winst en dan remise. Anand en Duda volgden, na respectievelijk 3 remises en 1 zege tussen 2 remises. Caruana wist maar 1 keer niet te verliezen, al blunderde hij een dot van een gewonnen stelling naar de haaien  tegen Nepomniachtchi, en moet in de stand ook Grischuk laten voorgaan, die 1 keer won en 2 remises versierde.

Net zoals de dag voordien vielen er 7 remises (op 15 partijen) op dag 3. Alleen Nepomniachtchi (2+, 1-) en Mamedyarov (1+, 2-) behaalden er geen. Met 1 zege en 2 remises stelde Vachier-Lagrave zijn overwinning in het rapidgedeelte veilig. Grischuk verzekerde zich van de 2de plaats door 1 keer meer te winnen en evenveel minder te remiseren, terwijl  Anand (2 remises) en Duda (3 nederlagen) wat wegzakten. Daardoor wist Nepomniachtchi zich naast Anand op de 3de plaats te nestelen. Opvallend: in ronde 7 en 8 was zwart 5 keer aan het feest (wit geen enkele), en in de laatste ronde scoorde wit 2 en zwart 1 keer.

Met de dubbele punten voor rapid had Vachier-Lagrave 1 punt voorsprong op Grischuk en 3 op Nepomniachtchi en Anand. Niet mis qua uitgangspositie voor het nummer 1 van de wereld in blitz (jawel, vóór Carlsen). Edoch, het liep een stuk minder lekker voor de Fransman dan kon verwacht worden. Hij ging liefst 4 keer de bateau in en scoorde uiteindelijk een relatief magere 50% op de eerste blitzdag. Desondanks vergrootte hij zijn voorsprong in de totaalstand naar 2 punten, nog steeds op Grischuk, die slechts 3,5/9 had weten te sprokkelen, en nu ook op Nepomniachtchi, die 5,5/9 had vergaard. Ook Caruana had een best redelijke blitzdag: 6 ronden lang vechten omstreeks 50%, maar dan 2,5 uit 3 puren, en finaal eveneens 5,5/9. Maar top of the bill was zijn landgenoot Nakamura, die weliswaar verloor van Caruana, maar verder 5 keer won en 3 keer remiseerde, goed voor 6,5/9 en een stevige stap voorwaarts in de totaalstand.

Op de slotdag begonnen de 3 best geplaatsten allemaal met een zege, en vervolgens deelden Vachier-Lagrave en Grischuk het punt in de onderlinge confrontatie, terwijl Nepomniachtchi verloor. Onder het toptrio leek niemand te kunnen profiteren, dus alles onder controle voor de Fransman, denk je dan. Maar in de 3de ronde van de dag kreeg hij slaag van Caruana, die met 2 nullen was begonnen, en halveerde Grischuk zijn achterstand. Een ronde later was het alweer te herdoen: Vachier-Lagrave diende Nakamura al z’n 2de dagnederlaag toe en Grischuk verloor van Anand. Nepomniachtchi zat intussen weer bij Grischuk, op dezelfde 2 punten van de leider als in het begin van de dag.

Met 5 ronden te gaan, zag het er dus nog altijd goed uit voor de le héros local. Maar toen verloor hij 2 keer op rij – eerst van Nepomniachtchi en vervolgens van Giri – zodat de Rus driekwart van z’n achterstand kon wegwerken, terwijl Grischuk ondanks kansen op veel beter maar een halfje wist te versieren. In de 7de ronde deelden de 3 tenoren de punten, hoewel Nepomniachtchi vol gas gaf tegen Giri en dat bekocht met een totaal verloren stelling, maar alsnog de gunsten van vrouwe Fortuna mocht genieten.

De voorlaatste ronde zag de confrontatie van de nummers 2 en 3, maar de best geplaatste, Nepomniachtchi, verloor en de ander, Grischuk, kwam weer gelijk. Opnieuw: op een half punt van de leider, want die profiteerde niet, door alweer te verliezen en nu de hete adem van niet 1 maar 2 Russen in de nek te voelen. Intussen was ook Anand op kousenvoeten genaderd tot op een half punt van die 2 achtervolgers.

Een toepasselijker slotpartij kun je niet bedenken: als hij won van, jawel, Mamedyarov, die hem in de finale van Riga uiteindelijk via Armageddon had weten te verschalken, zou Vachier-Lagrave zeker zijn van de 1ste plaats.  Nepomniachtchi moest Anand zien te vloeren, zowel om desgevallend het tornooi te kunnen winnen als om de Indiër achter zich te houden, en Grischuk moest mutatis mutandis hetzelfde zien te doen met Caruana, die er niet zo’n beste dag had opzitten (4 nullen), maar nu 2 keer op rij had gewonnen.

Nepomniachtchi ging als eerste onderuit, waardoor Anand alvast 1 plaats opschoof in de stand. Vachier-Lagrave was wat voortvarend te werk gegaan maar Mamedyarov liet de gelegenheid om dat aan te tonen voorbijgaan en de partij stevende af op remise. Intussen verloor ook Grischuk zijn janboelgevecht van Caruana, zodat Vachier-Lagrave met een gerust hart het punt kon delen met Mamedyarov.

Slotsom. Vachier-Lagrave wint GCT Parijs Rapid en Blitz en tikt zijn totaal in de GCT-tussenstand met 13 punten aan (tot 25). Daarmee springt hij naar de 2de plaats, met 3 punten vóór So (22), die er in Parijs niet bij was, en 8 achter Carlsen (33), ook bye, die luik 1 en 2 had gewonnen. Het blijft een straat, want de Fransman heeft al 3 luiken achter de rug. Ongedeeld 2de werd in extremis Anand, op een half punt van de winnaar. Met 10 GTC-punten erbij staat hij 7de (13), op diverse straten van Carlsen. Ex-aequo op 3 en 4 zijn Grischuk en Nepomniachtchi. Beiden zouden 7,5 GCT-punten sprokkelen, maar alleen de laatste doet dat, want eerstgenoemde, wild card in Parijs, doet verder niet mee in de GCT-cyclus. Nepomniachtchi wordt 4de (16) in de GCT-stand, nauwelijks 3 punten vóór Anand. Caruana eindigt (na Duda, een andere wild card) op 6 in Parijs en Nakamura, toch wat teleurstellend/teleurgesteld op 7. Ze zijn respectievelijk 5 (16) en 6 (14) in het GCT-gebeuren, maar Nakamura heeft er al 3 luiken opzitten.

Eén ding moeten we nog wel kwijt, mocht u het nog niet hebben voelen aankomen: Vachier-Lagrave is z’n 1ste stek bij blitz kwijt. En hoe! Hij valt maar liefst 102 punten terug en staat nu 4de (2837), achter Carlsen (2920), Nakamura (2871) en Aronian (2840). À propos, het is nu officieel: in de FIDE-lijst van 1 augustus evenaart Carlsen zijn hoogste – officiële – ELO ooit 2882 (mei 2014). Officieus, d.i. in de live ratings, stond hij destijds nog hoger: 2889,2 (21 april 2014). Maar toen volgden een remise tegen Karjakin en verlies tegen Caruana en Radjabov, en nog 5 partijen om te recupereren en op 1 mei stond er 2882 op de ELO-teller. Kans dat het vervolg deze keer heel anders wordt: de Onvermijdelijke heeft net een vol jaar achter de rug zonder klassieke nederlagen, 79 stuks ongeslagenheid om precies te zijn …

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *