De 4de ronde was nog onbeslister dan de 3de: er viel slechts één winstpartij te noteren, naast zeven remises. Met nog twee ronden te gaan stijgt de spanning en dalen de kansen om iets goed te maken. Wie op meer dan één punt staat, kan het eigenlijk vergeten. _LEESMEER_

Groep A. Andreikin en Grischuk waren kennelijk tevreden met een halfje en speelden een partij die al een aantal keer eerder was voorgekomen. Faut le faire! ShanklandBacrot was één van de betere partijen van de dag, waarin een zwart een paar keer spartelde, maar finaal het hoofd boven water kon houden. Andreikin en Shankland leiden, Bacrot volgt op een half punt, Grischuk op anderhalf.

Groep B. Niet dat er geen leuke nieuwtjes vielen, maar noch VitiugovHarikrishna, noch TabatabaeiGiri verliet ooit de remisehaven. Prima voor Giri, die een vol punt heeft op Vitiugov, en anderhalf op de twee anderen. Het moet al bijna gek lopen als de Nederlander het nog laat liggen.

Groep C. Er werd serieus gevochten hier – op het bord althans – maar zonder resultaat. FedoseevRapport – je moet het doen, in deze tijden, Russisch spelen tegen een Rus – eindigde net als de heenpartij in remise, terwijl Rapport twee keer van Fedoseev had gewonnen in GP-1, Berlijn. Shirov probeerde het Vidit lastig te maken in het Open Spaans, wat verrassend zo’n beetje dé opening van het tornooi, maar de man uit India loste alles voor het bord op. Rapport en Vidit zij aan zij op stek 1, Fedoseev een halfje erachter, Shirov op anderhalf.

Groep D. “Waar blijft die ene zege?”, hoor ik u vragen, en dat kan zowel slaan op mijn inleiding (de ene zege van de dag) als op het almaar remiseren in deze groep (de eerste en mogelijk beslissende zege in groep D). Een ogenblik, nog. Mamedyarov kreeg een cadeautje van Yu, maar die gaf dat snel weer terug, zodat beiden met halfvolle/halflege handen bleven. De beslissing viel dus in de andere partij, waar Vachier-Lagrave witspeler Predke op z’n gebruikelijke Najdorf trakteerde, wat weliswaar snel resulteerde in een zeldzame variant die tot nu niet in z’n repertoire voorkwam. De Rus bleek (ook) niet super voorbereid en gaf zwart initiatief. Erger echter was de hallucinatie (30. Txe6) in tijdnood die MVL de dubbele kwaliteit en een al bij al gemakkelijke winstvoering opleverde. De Fransman gaat dus aan de leiding, Mamedyarov en Yu hebben een halfje in te lopen, Predke een heel. Eindelijk schot in de zaak!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *