Gisteren vijfde en voorlaatste speeldag van de voorronde, de ontknoping komt eraan. Het aantal kanshebbers slinkt zienderogen, zes participanten spelen hier vandaag sowieso hun laatste partij, en kunnen dat kandidatenticket de facto op hun buik schrijven. Grischuk is wel de opvallendste afvaller: z’n twee GP-tornooien zitten erop, hij zal eindigen met 2 of 4 GP-punten, terwijl er nu al vier spelers zijn die er meer hebben uit één tornooi. _LEESMEER_      

In groep A (ShanklandAndreikin, BacrotGrischuk) geen winnaars, zodat Shankland en Andreikin als leiders de laatste ronde ingaan. Bacrot, een half punt achter, heeft nog kans, als hij wint van Andreikin en Shankland het niet haalt van Grischuk.

Groep B. Giri speelde niet denderend tegen Harikrishna, maar redde wel de meubelen. Tabatabaei kwam zeker onder druk, maar Vitiugov kon de begeerde winst nergens te pakken krijgen. De Rus moet nu winnen van Giri om een play-off uit de brand te slepen. De andere twee zijn uitgeschakeld.

Drama in groep C. Vidit kwam niet slecht uit de opening, maar liet Rapport aan het stuur komen, en die reed langzaam maar zeker naar de zege. Shirov, nog geen enkele keer victorieus (noch in Berlijn, noch hier), ging het Fedoseev niet makkelijk maken, tastte dan mis maar mocht weer in het spel komen, en in een chaotische slotfase trok hij het laken nog naar zich toe ook. Zo zijn beiden uitgeschakeld en leidt Rapport met een vol punt voor Vidit. De Hongaar heeft nu aan een remise tegen Shirov genoeg.

Groep D. Hier werd weer niets beslist, zoals in 7 van de 8 vorige partijen, maar niet bij gebrek aan strijdvaardigheid. Vachier-Lagrave kon de solide spelende Yu nergens in verlegenheid brengen, terwijl Predke even in de fout ging tegen Mamedyarov maar die de gelegenheid niet te baat kon nemen. In deze rijkelijk puntendelende groep staat Vachier-Lagrave er het best voor: bij winst (tegen Mamedyarov) kwalificeert hij zich, bij remise ook, tenzij Yu wint van Predke, ergo een play-off afdwingt. Alleen verliezen is minder gezond: als Yu dan wint tegen Predke gaat de Chinees door, bij remise komt er een play-off met drie (MVL, Mamedyarov en Yu), bij verlies een play-off met twee (MVL en Mamedyarov). Dat krijg je als men zo moeilijk kan winnen: het kan dan op de laatste dag nog alle kanten uit (behalve voor Predke, zijn kant is: huiswaarts). 

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *