Laatste ronde voor de rustdag (beetje gek, eerst 4, dan rust, dan 2), en met tweederde van de groepsfase afgewerkt komt er (af)tekening in de zaak: in twee ronden kun je niet zo veel meer goedmaken. De uiteindelijke groepswinnaars hebben minstens 7 GP-punten verdiend, en dat heb je minimaal nodig, wil je in aanmerking komen voor de beste twee plaatsen in de eindtabel. Let wel: het is niet noodzakelijk voldoende. _LEESMEER_

Of het voorgaande nu meespeelde of niet, in groep A hield men alles bij het oude. Zowel NakamuraBacrot als GrischukEsipenko eindigde in remise, na nagenoeg feilloos spel van alle antagonisten. De stand blijft ongewijzigd, afgezien van het halfje extra: 1) Nakamura (2,5/4), 2-3) Grischuk en Esipenko (2/4), 4) Bacrot (1,5/4). Dat is goed voor de leider, maar niet voor de concurrentie, a fortiori de laatst geplaatste: één kans minder om de zaken te doen keren in het eigen voordeel.

In groep B hees Fedoseev zich naast Wojtaszek op stek 1, middels winst tegen Oparin. Rapport had de betere kansen tegen Wojtaszek, maar ook vandaag kon hij die niet verzilveren. Dat belooft hier nog: na Wojtaszek en Fedoseev op 1 (2,5/4) volgt Rapport op de kortste afstand (2/4). Gelet op het onvervaarde schaak dat al deze heren plegen te spelen, wordt dat nog een uiterst boeiende strijd. Oparin intussen (1/4) staat eigenlijk al buitenspel.

De beste van allen tot nu toe was Aronian in groep C. Die wist vandaag Vidit op remise te houden, terwijl Dubov (eindelijk eens) uithaalde ten koste van Keymer. Geen probleem voor leider Aronian (3/4), nog steeds een vol punt voor de naaste achtervolging, Vidit en Dubov (2/4). Keymer (1/4), op 2 punten van Aronian en 1 van de anderen, is mathematisch uitgeschakeld (schat ik, maar geen zin om het na te rekenen).

Groep D ten slotte. Shirov zat met zwart in zwaar weer tegen Harikrishna, maar die kon het niet afmaken.  In de confrontatie van de gezamenlijke leiders trok So aan het langste eind, wat hem eveneens (zoals Aronian in de vorige groep) op 3/4 bracht met een vol punt voor op de dichtste concurrenten, Domínguez Pérez en Harikrishna (2/4). Shirov (1/4) kan het ongetwijfeld schudden, zoal niet mathematisch, dan toch praktisch.  

Morgen (dinsdag) dus rustdag, en dat komt goed uit, want het toeval wil dat we weer zelf aan de bak mogen, al is de kans op een ticket naar iets hogers veeleer gering.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *