Opnieuw Berlijn, voor het derde en laatste Grand Prix-tornooi, waarna de twee overblijvende kandidatentickets kunnen worden toegewezen (een derde, ter vervanging van Karjakin, even niet meegerekend). Het formaat is bekend: een voorronde in vier groepen, de winnaars gaan door naar een knock-outeindronde. Vooraf dit: om persoonlijke redenen heeft Andreikin afgehaakt, wat meteen inhoudt dat hij, ondanks z’n goede uitgangspositie (10 GP-punten), geen kans meer maakt op een van de twee kandidatentickets. In zijn plaats komt Esipenko, die ook al inviel in GP-1 en daar 4 GP-punten pakte, waardoor hij, althans in theorie, nog niet geheel kansloos is.  _LEESMEER_

Groep A, tot voor kort groep des doods, met drie van de grootste kanshebbers, is wat minder dodelijk met Esipenko voor Andreikin, al is die eerste mogelijk niet minder gevaarlijk dan de tweede. Nakamura en Aronian doen er dus goed aan om dat jongmens niet te laten passeren en vooral ook de ander uit te schakelen. Dat de vierde, Oparin, hier met de pluimen zou gaan lopen, zullen we maar niet sterk overwegen, maar behalve omhoog vallen is niets onmogelijk, natuurlijk. Al die bespiegelingen ten spijt, was het Aronian die meteen uithaalde, ten koste van Nakamura: één foutje bleek genoeg. De twee Russen spelend onder FIDE-vlag, Esipenko en Oparin, hielden het op remise.  

Groep B. Ook hier meteen een winstpartij, en wel voor de belangrijkste kanshebber in de groep, Domínguez Pérez. Die kreeg uiteindelijk de bovenhand in een stelling vol complicaties, maar Dubov had wellicht beter gekund op z’n 43ste zet. De andere partij, KeymerMamedyarov, was heel evenwichtig en werd remise.

Groep C. Weer in dezelfde pool, Predke en Vachier-Lagrave, maar waar de Fransman de vorige keer met zwart ontsnapte, kreeg hij nu in 23 zetten een nul om de oren, goed voor de sensatie van de dag, zeg maar. Nee, MVL en kansen grijpen voor een kandidatenzitje, het wil niet goed samengaan. Shankland en So hielden het op remise.

Groep D. Giri begon met een remise tegen Yu, maar er had meer ingezeten, en van de Nederlander weten we dat hij het dan weleens laat afweten. Het maakt dat Vitiugov, die Tabatabaei over de knie legde, het eerst aan de leiding gaat.   

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *