Ik ga voort waar ik vorige keer afsloot: wie mag Karjakin vervangen in het kandidatentornooi?   Ding, het hoogst genoteerd, wellicht niet, wegens te weinig partijen in de relevante periode:  slechts vier, en hij moest er ten minste 30 hebben tegen 1 mei. Appeltje eitje, hoor, maar dan in het Chinees, liet de beminnelijke Ding weten, momenteel doende in Hanzhou (12 partijen). Dan volgt een match over 6 partijen tegen Wei, en finaal speelt hij een kwalificatietornooi (10 partijen) voor de Aziatische Spelen, waar de hele Chinese top (verplicht) aan meedoet. Net op tijd om aan 32 reguliere partijen te geraken. Gelet op z’n ELO-voorsprong – vandaag zowat 30 punten op Aronian – is de kans klein dat hij het niet zou halen (hij is alweer nummer 2, 2810 ELO). En dan nu de Grand Prix-apotheose. _LEESMEER_   

In de halve finales startte So met een zege op Tabatabaei, terwijl Nakamura  en Mamedyarov het op remise hielden. Die ene voet van So in de volgende ronde werd echter meteen terug naar af geschopt, want Tabatabaei hing de bordjes zonder pardon in evenwicht. Mamedyarov en Nakamura remiseerden opnieuw, en dus konden ze alle vier gaan tiebreaken.

Twee rapidpartijen, meer moest dat niet zijn: zowel Nakamura als So schudde een 2-0 uit de mouw, en daarmee bleven Mamedyarov en Tabatabaei steken op een gedeelde 3de plaats, goed voor 7 GP-punten, die er toch al niet meer toe deden. Nakamura was intussen al zeker van de GP-eindwinst (23 GP-punten, 3 meer dan Rapport).

De finale was slappe thee in vergelijking met wat we eerder te zien kregen. SoNakamura eindigde snel in remise, nadat beide import-Amerikanen ongegeneerd 26 zetten hadden gekopieerd van XiongSo uit het laatste Amerikaans kampioenschap. Ze voegden er nog 3 aan toe, klasse! Nog barrer werd het de volgende dag. Een halfuurtje oftewel 14 zetten was genoeg, vonden de niet-zo-kemphanen, middels een beruchte remisevariant van de Berlijnse verdediging (en dat in Berlijn!). De prijs van de strijdlust moest niet worden toegekend.

Ook nu waren twee rapidpartijen voldoende. In de eerste kwam Nakamura met zwart wel wat in het voordeel, maar So hield uiteindelijk stand. De tweede, weer een Berlijner in Berlijn, maar dan een stuk pittiger dan die vorige, ging na een foutje de verkeerde kant uit voor Nakamura, al moest So nog een halve partij werken om de winst binnen te halen.

Slotsom: Wesley SO wint GP-3 Berlijn, Hikaru NAKAMURA is GP-eindwinnaar (23 ptn.) voor Richard RAPPORT (20 ptn), en deze laatste twee gaan dus naar het kandidatentornooi (So is 3de met 17 GP-punten, en loop z’n ticket nipt mis). Even opfrissen en/of vervolledigen, nog. Dit zijn de acht kandidaten: Nepomniachtchi, Radjabov, Duda, Firouzja, Caruana, Nakamura, Rapport, en (heel vermoedelijk) Ding. Een niet onaardig groepje, al barst het niet van de Carlsenkillers en heeft één participant helemaal niets moeten bewijzen. Op naar Madrid, van 16 juni tot 5 juli 2022!

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *