Het 1ste luik van de nagelnieuwe Grand Prix voor de Dames had vorig jaar september plaats in Astana, de hoofdstad van Kazachstan. Vandaag, woensdag 1 februari, wordt het 2de luik ingeleid (er wordt gespeeld vanaf morgen). Dat speelt zich een stuk dichterbij af, in het Beierse München, en u zult het mij niet kwalijk nemen dat ik geen behoefte voel om deze 3de stad van Duitsland nog eens extra voor te stellen, als ging het om een exotische stede aan de andere kant van de wereld.  

Ter opfrissing. De Grand Prix bestaat uit 4 tornooien (resp. in Kazachstan, Duitsland, India en Polen) met in totaal 16 nauwkeurig geselecteerde speelsters, die elk aan 3 van de 4 tornooien meedoen en dus één keer overslaan. Zo zijn er per luik 12 deelneemsters.  Wie in de Grand Prix-eindstand de 1ste of 2de plaats behaalt, mag rechtstreeks naar het Kandidatestornooi van de WK-cyclus 2023-2024. Niet te verwarren, overigens, met de huidige cyclus, waarin Tan en Lei nog een finale moeten spelen om uit te maken wie wereldkampioene Ju mag uitdagen. In Astana snoepte Kateryna Lagno (160) de zege af van Aleksandra Goryachkina (130), terwijl de jonge Chinese Jiner Zhu (110) knap 3de werd. Tussen haakjes zag u de verdiende punten. Vanaf de 4de plaats (90) gaan er telkens 10 punten af. U voelt het al: wie op die kwalificatieplaatsen aast, kan maar beter hoog eindigen in élk luik.

Aangezien er in elk deeltornooi 4 ‘afwezigen’ (zullen) zijn, zijn er deze keer ook 4 ‘nieuwe’ gezichten (de onderstreepte namen). Het deelnemersveld voor München ziet er zo uit (ELO op 1 februari en schaakland tussen haakjes, een sterretje verwijst naar de noot over namen die volgt):

Humpy Koneru* (2572, India)

Zhongyi Tan* (2530, China)

Maria Muzychuk (2523, Oekraïne)

Anna Muzychuk (2522, Oekraïne)

Alexandra Kosteniuk (2519, FIDE)

Nana Dzagnidze (2517,  Georgië)

Harika Dronavalli* (2507, India)

Zhansaya Abdumalik (2496, Kazachstan)

Alina Kashlinskaya (2491, Polen)

Jiner Zhu* (2486, China) 2

Elisabeth Paehtz (2464, Duitsland)

Dinara Wagner (2414, Duitsland)

Zoals gebruikelijk worden speelsters van dezelfde federatie meteen tegen elkaar gezet, m.n. het Indiase paar HarikaHumpy, de zusjes MariyaAnna Muzychuk, het Chinese duo TanZhu, het half ingeweken Duitse koppel PaehtzWagner en ten slotte het Russische duo dat niet als zodanig genoteerd staat: geen Russinnen te zien, want Kosteniuk speelt onder FIDE-vlag en Kashlinskaya is in mei vorig jaar naar Polen overgestapt. En verder is er nog AbdumalikDzagnidze, oftewel Azerbeidzjan tegen Georgië, omdat er niemand meer over was. Vanaf morgen, donderdag 2 februari om 15 uur, vliegen onze freules erin. Er is één enkele rustdag (dus geen 3 zoals in Tata), op 7 februari, en op de slotdag begint men al om 13 uur.

*Noot over namen:

Ik gebruik bij voorkeur de volgorde zoals we dat hier (aka in het Westen) gewoon zijn. Chinese namen, die traditioneel beginnen met de familienaam, draai ik dus om: niet Tan Zhongyi, Zhu Jiner of Ju Wenjun, maar Zhongyi Tan, Jiner Zhu en Wenjun Ju. Mijn Chinese lezers (m/v/x) vinden dat mogelijk niet zo aardig, maar anders kun je gekke dingen krijgen. Nog niet zo lang geleden had iemand het over de Chinese sterke man Jinping i.p.v. over Xi (vergelijk: premier Alexander, president Emmanuel, kanselier Olaf …). Bij Indiase namen ligt het nog weer anders en is er een goede reden om het gebruik van ginds wél na te volgen. Je noemt mensen bij hun “gegeven naam”, wat wij de voornaam zouden noemen (je familienaam erf je a.h.w over van je vader). Kortom, het is Anand, en de Viswanathan die je er vaak voor hoort, is geen voornaam maar een vadersnaam (meteen blijkt hoe dom het is om er Vishy” van te maken). Viswanathan Anand betekent dus zoveel als: “(van) Viswanathan (diens zoon) Anand. Op dezelfde wijze heet Anands vader Krishnamurti Viswanathan (Viswanathan, zoon van Krishnamurti), en Anands zoon Anand Akhil (Akhil, zoon van Anand). De twee namen in het lijstje van München zijn dus mutatis mutandis ook zo te interpreteren als Humpy, dochter van Koneru, en Harika, dochter van Dronavalli. Ik schreef vaak Koneru, maar voortaan wordt het Humpy (en Harika). Niet dat alle moeilijkheden daarmee van de baan zijn, want India is groot en de naamgeving verschilt van streek tot streek.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *