Grand Swiss 2021 (11)

Avatar foto

DoorHerman Callens

nov 7, 2021 290 views

Et voilà, de teerlingen zijn geworpen, de debatten gesloten. Grote verrassingen op de laatste dag bleven uit, in beide tornooien liep het ongeveer af zoals dat dito kon worden verwacht. Alireza Firouzja had vrij snel zijn remise te pakken, goed voor de eindzege (8/11) en het eerste kandidatenticket. Merkwaardig: borden 1-13 waren telkens remise, al duurde het de ene keer wat langer dan de andere. Daarmee had Caruana het tweede ticket te pakken, ook omdat de incidentele snoodaard die in extremis nog had willen winnen sowieso tekortkwam wat TB betreft. _LEESMEER_

Net zoals bij de vrouwen waren er verder enige plaatsen te begeven in de Grand Prix 2022. Met name zes, zodat de nrs. 3-8 automatisch gekwalificeerd waren. Niet dat 1 en 2 uit de boot zouden vallen, want er zijn ook ten minste 11 spelers die ratinggewijs worden geslecteerd (naast 5 uit de World Cup, 2 wild cards – 1 nominatie voor de FIDE-president en 1 voor de organisatoren – en zoals al genoemd 6 uit de Grand Swiss). De gelukkigen, al dan niet via TB, en met hun eindscore: met 7,5/10 Oparin, met 7/10 Yu, Keymer, Vachier-Lagrave, Predke en Shirov. Aangezien het criterium rating als laatste wordt toegepast, kwalificeert een top 11-speler zoals Vachier-Lagrave zich via deze Grand Swiss en niet via zijn rating: de 9de in de stand hier kan dus nooit in aanmerking komen, de 12de qua rating wel.   

Hoe deed de jeugd het nu eigenlijk? Wel, ze speelden de boel niet aan stukken, wat de iets of wat hoogkoortsige fans misschien wél hadden gehoopt, maar ze hielden zich meestal goed en soms zeer goed staande in dit toch hoge gezelschap. Er was het Duitse Wunderkid Keymer (°2004), als 65ste gestart en als 5de geëindigd (7/11), maar zijn leeftijdsgenoten waren wat wisselvalliger. Nihal, ook voortreffelijk, begon als 41ste en werd 18de (6,5/11), Abdusattorov ging achteruit, van 47 naar 56 (5,5/11) en Bjerre bleef waar hij was (99-98, 4/11). Eén jaar jonger: Praggnanandhaa (°2005) steeg wel wat, van 81 naar 72, met 5/11, maar Sadhwani, van 84 naar 57 en  Sindarov, van 93 naar 62, beiden 5,5/11, klommen een stuk forser. De jongste, tot slot, Gukesh (°2006), had het lastig: hij startte als 53ste (op zich al een prestatie) maar zakte naar 75 (5/11).

Om de overgang naar het andere tornooi te maken, de enige (ja, toch?) dame tussen de heren, Goryachkina, eindigde als 78ste met 5/11, en dat was 13 plaatsen winst. Het was wel een hele tijd wroeten met halfjes en nullen, maar ze sloot af met 2 zeges en zo goed als pal op haar ELO. Watch that girl, ze was ook de eerste vrouw die het tot in de (tot dan toe exclusief mannelijke)  Russische Superfinales schopte en ze doet wel meer mee bij de heren.

Het damestornooi dan, met alle andere dames. Daar was veel gisteren al beslist: Tingjie Lei is de niet helemaal verwachte maar ijzersterk spelende winnares van tornooi en ticket (de geldprijs is trouwens ook niet te versmaden). Een relatief vlotte remise vandaag tegen landgenote Zhu bracht haar eindscore op 9/11, behoorlijk indrukwekkend, wat sommigen de kans gaf om een halfje dichterbij te sluipen, maar in de regionen van het-gaat-om-de-knikkers deed enkel Paehtz dat, die daarmee de 2de plaats pakt voor Zhu (beiden 7,5/11). Muzychuk en Harika hielden elkaar in evenwicht en worden zo 4 en 5 (7/11), hoewel de laatste pas via TB3 de overhand kreeg op Javakhishvili, die dus net het laatste Grand Prix-ticket misloopt.  

Iets is nog niet (helemaal) beslist, m.n. het 8ste en laatste kandidatesticket? Gisteren leek het er sterk op dat Mariya Muzychuk daarvoor het meest in aanmerking zou komen, en dat is vandaag niet anders, want haar voorsprong op de volgende, Dzagnidze, is nog gegroeid (afgaande op de live ratings). Mocht er echter iemand wegvallen, dan is het nog bloedstollend spannend: Dzagnidze heeft een voorsprong van welgeteld 0,4 ELO op Harika. Wat doe je dan? Spelen om die voorsprong aan te dikken, en het risco lopen dat je achter komt, of niet spelen en bang afwachten of de ander, die niets te verliezen maar alles te winnen heeft, zelf wel iets gaat proberen? Ach, ’t zal wel academisch zijn: de lieftallige Mariya zal haar pole position wel niet meer kwijtspelen.

De talentvolle meisjes zijn misschien iets minder bekend dan de jongens – het is nu eenmaal (en ten onrechte) niet gelijk in de wereld, maar ze zijn er wel. Ik pik er twee uit, geboortejaar 2004: Garifullina (°2004) behaalde 5/11, een ‘normaal’ resultaat (van 31 naar 33), maar Assaubayeva (van 34 naar 10) zat met 6,5/11 heel knap in de voorste regionen.

Een uitsmijter, ten slotte. Al dat gedoe over kandidaten en kandidates en tickets … allemaal goed en welHet zal allemaal wel, maar hoe zit het nu eigenlijk met het WK zelf? Dat komt eraan, in sneltreinvaart: het wordt gespeeld in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten, het begint op 24 november (over ruim twee weken) en op 16 december weten we of Carlsen zijn wereldtitel verlengt of zijn kroon moet afstaan aan Nepomniachtchi. Bring it on!

PS De dames spelen volgend jaar eerst hun kandidatentornooi (ergens in de eerste helft van 2022) en later op het jaar zal de winnares het opnemen tegen huidig wereldkampioene Ju.

Een reactie op “Grand Swiss 2021 (11)”
  1. Dankjewel Herman voor je boeiende verslagen van de Grand Swiss. Ik kijk al uit naar de verslagen van het WK !

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *