Grand Swiss 2021 (6)

Avatar foto

DoorHerman Callens

nov 2, 2021 339 views

De laatste ronde vóór de enige rustdag. De confrontatie tussen 2 van de 3 co-leiders, ShirovFirouzja, eindigde onbeslist, al gaf de Let die voor Spanje speelt (en nummer 2 van de wereld was 9 jaar voor zijn jonge tegenstander geboren werd) ruiterlijk toe dat hij ontsnapt was. De andere medeleider, Najer, kreeg de overhand tegen een te gretige Caruana, maar liet zich betrappen op een zetherhaling te veel, zodat beiden zich tevreden moesten stellen met een puntendeling. Dat gaf 2 van de naaste achtervolgers de kans om van het trio een vijftal te maken: de Indiër Sasikiran, nr. 54 hier, en jawel, Vachier-Lagrave wonnen en schuiven mee aan. _LEESMEER_

Wat de 2de Fransman betreft (Firouzja, Iraans van origine, woont in en speelt voor Frankrijk, en staat officieel net boven Vachier-Lagrave, officieus/live 3 plaatsen hoger), die is eigenlijk verrassend ongewoon bezig. Hij is er nog nooit in geslaagd om op eigen kracht het kandidatentornooi te halen, maar net na halfweg staat hij wel lekker mee op 1. En hoe: winnen met wit, remise met zwart. S’il continue comme ça

Op de andere topborden (1-10) werd remise gespeeld, zodat enkel vanuit lagere regionen nog progressie kon worden gemaakt. In de rubriek jong-en-net-iets-jonger geweld versloeg Esipenko Abdusattorov, zij het dat die zich pardoes combinatoir liet verblinden. Teken aan de wand: na 6 speeldagen op rij werd opvallend vaak etwas over het hoofd gezien. Nog winst:  de onnavolgbare Dubov schudde een pareltje uit de mouw tegen Saric, en Sjugirov haalde het van Yilmaz, maar dat was het zowat (voor de 20 hoogste borden met – enige – kans op).  

In het damestornooi vloerde een naarstig volhoudende Lei de taaie Poolse Zawadzka, goed voor een nieuwe ongedeelde eerste plaats. ZhuPaehtz en HarikaBatsiashvili eindigden onbeslist, zodat dit kwartet minus Harika maar mét Pogonina, die Badelka versloeg, nu op een halfje volgt. Het opvallendst misschien was de zege van Muzychuk op Dzagnidze. De eerste schuift zo (eindelijk) op in de stand en is nu 9de , de tweede zakt weg uit de voorste gelederen. Ook Kosteniuk, die meteen terugsloeg na haar verlies in ronde 5, schuift weer op: ze wordt 8ste. Kashlinskaya – nog geen enkele remise – doet eveneens weer mee. Het blijft telkens wel een vol punt op de Lei-dster, die mogelijk op weg is naar haar (vooralsnog) grootste schaaksucces. Wie niet aan het “inhaalwerk” van gisteren  toekwam, was Gunina: van 2,5/3 naar 0,5/3 is een duik naar de 20ste stek en het einde van de mogelijke ambities.

Woensdag 7de ronde, nog 5 – de moeilijkste, zegt men – te gaan.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *