Grand Swiss 2021 (7)

Avatar foto

DoorHerman Callens

nov 3, 2021 231 views

Eén overwinning slechts op de borden 1-10 (op bord 11 ging Aronian roemloos ten onder): uitgerekend de jonge geweldenaar van het tornooi, Firouzja, haalde de volle buit binnen, door Najer in het eindspel te verslaan. Dat was dan ook het enige verschil in de hogere regionen: Firouzja opnieuw ongedeeld op 1 (5,5/7), op 2 het drietal Vachier-Lagrave, Sasikiran en Shirov een halfje in het krijt (5/7), en vervolgens liefst 29 luitjes, waaronder Caruana, Yu en nog een aantal andere toppers, die een vol punt te overbruggen hebben (4,5/7). _LEESMEER_

De rest van het veld mag als uitgeschakeld worden beschouwd, gelet op het feit dat ze nog 33 spelers met 0,5, 1 of 1,5 punt meer moeten passeren voor één van de twee kandidatentickets. De meest sprekende naam is wel die van Aronian, met ‘amper’ 50%, maar kerels als Artemiev, Alekseenko, Eljanov, Wojtaszek doen nauwelijks beter. Ook veel ‘veelbelovende’ jeugd (de jongsten dan) zit in die buurt: Keymer, Praggnanandhaa, Abdusattorov en Sadhwani konden zich nog niet in de hoogste regionen handhaven, enkel Nihal zit in de bovengenoemde groep van 29.  Over naar de dames.  

Topbord was uiteraard BatsiashviliLei, volgens de startlijst nummer 10 versus nummer 7 (startlijst) en in de stand een 2de tegen de 1ste. Officieel zijn Lei en Batsiashvili de nummers 14 en 15 van de wereld, maar daar leek het vanmiddag niet helemaal op. De Chinese strafte snel en genadeloos de fouten van de Georgische af, middels een centrale koningsaanval, waarin elke zet nog meer leek te mokeren dan de vorige. Haar 4de zege, en daarmee loopt ze verder uit op een aantal concurrentes.

Zo was Kosteniuk er enigszins aan voor de moeite: ze won relatief makkelijk van de andere Chinese, Zhu (nr. 2 van de meisjes -20), iets wat in andere omstandigheden een demarrage op het goede moment had kunnen zijn, maar door de zege van Lei kwam ze geen millimeter dichterbij, ook al klom ze van 8 naar (gedeeld) 3. Idem dito voor Kashlinskaya, die al voor de 5de keer won, en nu de 3de plaats met Kosteniuk deelt. Alleen Paehtz bleef, na winst tegen Pogonina, in het spoor van Lei, d.i. op stek 2 en een half punt. De vele remisantes verloren logischerwijze terrein: als de leidster blijft winnen, is een remise een stap achteruit. Muzychuk en Harika waren o.m. in dat geval. Verderop worden de kansen nu wel erg beperkt.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *