Grand Swiss 2021 (8)

Avatar foto

DoorHerman Callens

nov 4, 2021 188 views

De strijd gaat zo stilaan richting beslissende plooi. Zover zijn we nog niet helemaal, maar in beide tornooien gingen de nummers 1 alweer met de volle buit aan de haal, Firouzja tegen Sasikiran en Lei tegen Kashlinskaja, die nog altijd geen remise heeft gespeeld (nu 5+, 3-). Logische conclusie: achter hen is het alle hens aan dek om in het spoor te blijven en dat breekt sommigen zuur op. Er resten de pretendenten (m/v) nog maar drie ronden om de zaken in hun voordeel om te buigen. Als de achterstand ten minste nog overbrugbaar is. _LEESMEER_

In het Open tornooi zijn er zeker nog kansen. Voor één keer werd op de topborden (1-10) nog eens vlot gescoord: liefst 6 keer ging de koning om. Dat hypothekeert de kansen van de verliezers (naast Sasikiran: Grandelius, Ponkratov, Esipenko, Dubov en Fedoseev) en houdt de winnaars (Caruana, Vitiugov, Howell, Oparin, Anton Guijarro) in het spoor van leider Firouzja zij het wel op een vol punt. Zij hebben het gezelschap van de remisanten Vachier-Lagrave en Shirov, en de winnaars van iets lagere borden (11, 12, 15): Sevian, Korobov en Predke.

Kortom, een groep van 10 die op Firouzja jagen, ergo volk genoeg dat erop en erover zal ambiëren, of met scha en schande leren dat wie zich geroepen voelt niet atijd uitverkoren zal blijken te wezen. Maar, de drie laatste ronden kunnen best ook de moeilijkste zijn: sta je bovenaan, dan heb je altijd een topper tegenover je, en één nederlaag kan de zaken totaal keren. En ja, één van de cruciaalste partijen dient zich morgen aan: CaruanaFirouzja, serieuzer wordt het niet. Wint de eerste dan steekt hij zijn hand uit naar een ticket en moet de andere zich reppen om het zijne niet kwijt te spelen, is het andersom dan kan het ticket de tweede niet ontsnappen, maar mag de eerste het mogelijk vergeten. En bij remise heeft Firouzja de betere kansen, maar is Caruana nog wel in de running. Dat wordt dus bereboeiend!

De dames dan. Vooraan werd het vaak remise, zodat Lei met haar zege op Kashlinskaya, alweer een gave prestatie, een heel punt kon uitlopen (7/8). Achter haar staat Paehtz nu op 2 (6/8), en een half punt verder (5,5/8) Kosteniuk en Pogonina. Voor het negental dat al op 2 punten staat, lijkt de zaak beklonken, zonder hen dan. Ook hier gaan we cruciale momenten tegemoet: één van haar twee remises behaalde Lei tegen Paehtz, wat maakt dat ze nu de volgende in de stand op haar bord krijgt, te weten oud-wereldkampioene Kosteniuk. Bij winst of remise behoudt ze sowieso haar eerste stek, verlies hoeft niet eens een drama te zijn, maar dan kan Paehtz wel gelijk komen (als ze tenminste Muzychuk aankan, geen evidentie). Hoe dan ook, de kans is groot dat Lei nog een paar kleppers voor de kiezen krijgt, dus gewonnen spel heeft ze nog niet. Maar niemand staat er beter voor …

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *