Grand Swiss 2021

Avatar foto

DoorHerman Callens

okt 25, 2021 461 views

Aha, eindelijk nog eens wat internationaal nieuws, hoor ik u denken! Het was inderdaad even te veel op korte tijd, zodat één pauze welkom was, maar intussen zijn veel van die te vele evenementen, live en online, alweer achter de rug en mogen we focussen op “het moois” dat zich nu aandient. Morgen, 26/10, is de officiële openingsplechtigheid van het Grand Swiss 2021, zeg maar het Isle of Man-tornooi van vroeger, maar dat deze keer plaatsvindt in Riga, de hoofdstad van Letland. _LEESMEER_

In één moeite worden er twee tornooien afgewerkt, want de dames krijgen nu, voor het eerst, hun eigen of Women’s Grand Swiss. Zoals bekend (zou moeten zijn), zijn er in beide tornooien plaatsen te winnen voor het eerstkomende kandidatentornooi. In de Open versie gaat het om twee tickets, m.n. voor eerste twee (er doen geen al gekwalificeerde kandidaten mee), bij de dames is er slechts één ticket te winnen. Ook daar doet niemand mee die al haar ticket op zak heeft. Opmerkelijk: Aleksandra Goryachkina, één van de reeds gekwalificeerde dames, neemt deel aan het Open tornooi. Het zou wat zijn, mocht zij op 1 of 2 eindigen: is ze dan voor beide tornooien geplaatst, moet zij een keuze maken of wordt zij willens nillens naar het damescircuit gedirigeerd?  

Het format moet ik u niet uitleggen: Grand Swiss betekent zoveel als Groot Zwitsers tornooi, en een beetje schaker weet dat een Zwitsers tornooi niet per se in het land van Wilhelm Tell moet doorgaan. Er worden 11 ronden gespeeld, van 27/10 tot 7/11, en er is één rustdag, op 2/11. In het Open tornooi waren 114 deelnemers geselecteerd, bij de Dames 50. Die aantallen kunnen echter lager liggen. Letland is recent weer in lockdown gegaan, en terwijl FIDE volhoudt dat het hele Grand Swiss-gebeuren gewoon (d.i. met de uitzonderlijke toestemming van de Letse autoriteiten) kan doorgaan, hebben een aantal spelers zich alvast teruggetrokken, m.n. Grischuk, Rapport, Mamedyarov, Nakamura en Vidit, en, een maand eerder al, eigen speler Shirov, zowat de meest gerenommeerde Letse schaker na Mikhail Tal.  Bij de vrouwen zegde de Roemeense Bulmaga af. Eerst maar eens kijken wie er vandaag niet komt opdagen …

Het lijstje der heren (en één dame, als het er niet meer zijn) wordt aangevoerd door Caruana, Aronian, Vachier-Lagrave, Firouzja en Vitiugov (laatst nog winnaar van de Russische Superfinales). Het jonge geweld genre Nihal, Abdussatorov, Gukesh, Praggnanandhaa, Raunak, Sindarov is (bewust) goed vertegenwoordigd, maar wellicht is het te vroeg voor een kandidatenplaats. Bij de dames zijn Lagno, Mariya Muzychuk, Kosteniuk, Dzagnidze en Harika de ELO-hoogsten. Ook daar beloftevolle jongeren, met Shuvalova op kop, maar een tikkeltje minder piep al dan de jongens van daarnet.

Tot slot: de eerste ronde is nu woensdag, vanaf 13u onze tijd. Dat wordt – meerdere sites mogelijk – kijken, toch?

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *