Gratis cursus schaakarbiter

Avatar foto

DoorJan T'Sas

dec 1, 2023 556 views

De schaakliga Antwerpen vzw richt in samenwerking met internationaal arbiter Sylvin De Vet een cursus “C arbiter” in. Een wedstrijdleider C kan zelfstandig als arbiter optreden tijdens tornooien.  Deze cursus is een must voor spelers die willen doorgroeien tot internationaal arbiter, maar ook voor spelers die willen weten hoe de reglementen van de schaaksport echt in elkaar steken. Hieronder lees je meer over deze cursus.

Belangrijk: Als je wenst deel te nemen en je schrijft je in, laat dit dan ook weten aan het bestuur. SK Oude God betaalt het inschrijvingsgeld van leden die deelnemen namelijk terug.

PRAKTISCHE INFO:

* Datums : 27, 28 en 29 december 2023 van 10 tot 16.30 uur

* Plaats : ‘ t Centrum, Boerenkrijglaan, Westerlo-Centrum (= de locatie van het clublokaal van SK Rokade Westerlo).

* Lesgever : IA Sylvin De Vet

* Inschrijvingsrecht:  50 Euro, te betalen op 27 december aan Sylvin De Vet

* examen volgt later (wellicht voorjaar 2024).

Interesse? Schrijf uiterlijk 20 DECEMBER in bij sylvin.de.vet@proximus.be met in CC ondervoorzitter@schaakliga-antwerpen.be en onze penningmeester (rudi@skoudegod.be). De cursus vindt plaats als er minstens 4 deelnemers zijn.

8 reactie op “Gratis cursus schaakarbiter”
 1. Hoe vaak gebeuren dit soort cursussen? Het lijkt mij super interessant en ik zou graag meedoen, maar deze data zijn voor mij onmogelijk. Als ik nu pas, moet ik dan weer een aantal jaar wachten of maak ik eerder kans?

 2. Normaal is dat 1 keer per 2 jaar ofzo.
  Ik weet dat de collega’s van Liga Oost-Vlaanderen in het voorjaar van 2024 ook een cursus gaan organiseren. Exacte data zijn nog niet bekend maar zal het in t oog houden …

 3. Super interessant, zeker nu ik veel met jeugdschaken bezig ben. Ik krijg het met een thuis echter no way verkocht om 3 volle dagen van huis te zijn zonder dat geld oplevert. Misschien als onze kindjes wat groter zijn…

 4. Dag Bart, dat lijkt mij interessant en ik hoor het graag als het zo ver is. Hopelijk kan ik dan wel. 😇

 5. semi-off topic: kun je met Swar paren als er nog partijen bezig zijn? Dus dat enkel de op dat moment beschikbare spelers paart?
  Het is voor een vriendschappelijk toernooitje van mijn schaakklasje met een andere school.

 6. Mij lijkt het dat je – met eender welk paringsprogramma – alle partijen van een ronde gespeeld moeten zijn, vooraleer je een volgende ronde kan paren.

 7. Waarom zou je al willen paren als nog niet alle partijen gespeeld zijn? Lijkt mij toch niet logisch…
  Je kan altijd spelers op afwezig zetten die niet spelen of zelfs niet gespeelde partijen op 0-0 om een volgende ronde te kunnen opstarten. Eventueel (maar je vervalst dan het tornooi) kan je die uitslag later “corrigeren” op dezelfde wijze als je zou doen bij een “foute input”.
  Als je met weinig bent, kan je beter een round robin overwegen (iedereen speelt tegen iedereen).
  Voor elk tornooitje zijn er wel mogelijkheden, hangt gewoon af wat je wil bereiken…

 8. Omdat de spelers die al gedaan hebben nu telkens lang moeten wachten. Stel er zijn nog 9 partijen gaande en al 18 kinderen zijn klaar met hun partij, dan zou je die al opnieuw kunnen paren. Zo is het veel efficiënter; zo geraken ze aan veel meer schaakminuten. En veel minder wachttijd (tijdverspilling).
  In het schoolschaaktoernooi van Via Louiza in het Schoon Verdiep werd ook niet telkens gewacht tot iedereen gedaan had. Gelukkig maar, want daar waren meer dan 100 spelers en zou er veel gewacht moeten worden telkens. De wachtruimte is daar overigens ook niet groot genoeg om tot 98 wachtende spelers te herbergen.
  Maar volgens mij werd op het Schoon Verdiep handmatig gepaard.

Een reactie achterlaten

Off topic reactie | Meld een fout/klacht | Gedragscode

Opgelet, je bent niet ingelogd. Je reactie zal mogelijk eerst moeten worden goedgekeurd door de webmaster vooraleer ze op de website verschijnt.

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *